0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Knäckebrot: trvanlivý křupavý chléb s historií a spoustou živin

Knäckebrot
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Na obdobě dnešního knäckebrotu si pochutnávali již před více než tisíci lety Vikingové? Pro svou chuť, výživovou hodnotu a dlouhou trvanlivost je suchý křupavý žitný chléb součástí jídelníčku nejen při sportovní zátěži a redukční dietě. Skandinávci knäckebrot dodnes milují a v jejich jídelníčku má pevné místo. Vyzkoušejte křupavý chléb plný chuti třeba s našimi oblíbenými pomazánkami!

Křehký chléb jako železná zásoba 

Základní složku knäckebrotu neboli v překladu “křehkého chleba” tvoří žito. Tato po staletí dostupná surovina bohatá na vlákninu právem patřila do jídelníčku skandinávských mořeplavců.  Knäckebrot vždy patřil mezi potraviny s dlouhou trvanlivostí, proto byl praktickým pomocníkem při námořnických výpravách. Dnes tvoří skvělou záchranu ve spíži, když zrovna dojde čerstvé pečivo.  

  • Původ knäckebrotu však sahá zřejmě ještě před vikingské výpravy, první zmínky o křupavé placce připomínající dnešní knäckebrot sahají dokonce až 500 let př. n. l., kdy se knäckebrot pekl po sklizni, sušil se a uschovával, aby vydržel celou zimu až do jara, kdy rozmrzly řeky a mohlo se znovu mlít obilí.
  • Tradiční knäckebrot se pekl v podobě kulaté placky s otvorem uprostřed a skladoval se navlečený na dřevěných tyčích pod střechou. Oblíbený je dodnes nejen ve Švédsku, kde slavný křehký chléb vznikl, ale také v sousedním Finsku. 
  • Konzumace žita a žitných produktů posiluje imunitní systém a díky obsahu vlákniny příznivě působí na činnost střev.

Dostupné pečivo, které zvládnete i doma

Tradiční knäckebrot se vyrábí vymícháním žitné mouky s vodou a solí. Směs se následně vyválí na plát, posype moukou a upeče. Ve strojové výrobě se používají válce, kterými se těsto rovnoměrně rozválí a získá typický vzorek. Po upečení se knäckebroty ještě vysoušejí a krájejí na stejné tvary. Nejčastěji se setkáme s obdélníkovým a kulatým knäckebrotem s dírou uprostřed.

Jak si knäckebrot připravit doma? Na základní křehký chléb budete potřebovat:

  • 100 g žitné mouky
  • cca 400 ml vlažné vody
  • 2 velké špetky soli
  1. Směs smíchejte, vlijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozvrstvěte.
  2. Pečte při 160 stupních na horkovzduch (nebo 180 stupních na spodní a horní ohřev) přibližně 40 minut. 

Knäckebrot můžete snadno přizpůsobit své chuti přidáním lžíce medu a dosažením příjemně nasládlé chuti. Zároveň můžete pozdvihnout jeho výživovou hodnotu, když přidáte:

  • drcené ovesné vločky,
  • sezamová, slunečnicová, dýňová, konopná, lněná či jiná semínka
  • koření - chilli, kmín, římský kmín nebo třeba sušené provensálské bylinky
  • psyllium pro ještě větší porci vlákniny

Vychutnejte si knäckebrot se svěží pomazánkou

Díky nízké kalorické hodnotě (na 100 g křehkého chleba připadá pouze 350 kcal) se knäckebrot řadí mezi potraviny oblíbené při redukci váhy. Přítomné vitaminy skupiny B a minerální látky (vápník, draslík, hořčík, železo, selen, fosfor a sodík) posouvají obyčejný chléb mezi superpotraviny.

Související články

10 nejoblíbenějších chlebových placek napříč světem
  • Suroviny

10 nejoblíbenějších chlebových placek napříč světem

Téměř každá země má svůj vlastné chléb, jeho podoby se však různí. Často se peče ve tvaru různě silných placek, které se připravují z mouky, vody nebo mléka či jogurtu a soli. Narazit můžete na kvašené i nekvašené varianty....
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit