Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karmín: Barvivo z rozemletých brouků, kterému se v potravinách raději vyhýbejte

Košenila
ZDROJ: Imageprofessionals
sdílet:

I když jídlu budoucnosti zrovna neholdujete, možná jste hmyz už někdy v životě ochutnali, aniž byste to tušili. Výrobky obsahující potravinářské barvivo karmín, které se získává z brouka, nejsou totiž ničím výjimečným. Najdete ho třeba v uzeninách i cukrovinkách. Je ale o co stát?

Pokud vás děsí představa, že byste měli jíst hmyz, špatnou zprávou je, že jste to pravděpodobně udělali už mnohokrát. Červené potravinářské barvivo tzv. karmín, kyselina karmínová nebo (po staru) košenila se totiž vyrábí z rozdrcených těl broučka jménem červec nopálový.

  • Drobný členovec červen nopálový (Dactylopius coccus) pochází z Latinské Ameriky a a žije na opunciích. 
  • Ve složení potravinářských výrobků najdete košenilu pod označením E120.
  • Používá v masných výrobcích a při zpracovávání ovoce. Využívá se jako barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, nápojů, žvýkaček, koktejlových třešní, oplatek, dortových směsí a do mnoha dalších potravin. 
  • Její použití je povoleno jen určitých potravinách podle platné evropské legislativy. Jde totiž o alergenní látku, potenciální karcinogen a spojuje se s hyperaktivitou u dětí. 
  • Mezi alternativní přírodní barviva patří výtažky z bobulí a červené řepy. Žádné z nich však není tak trvanlivé jako karmín.
  • Používá se také ve farmaceutickém průmyslu, v kosmetice jako přísada rtěnek, očních stínů, šamponů, rtěnek, umělých barev, ale také v textilním průmyslu.

Když Evropané v roce 1500 přišli do Jižní Ameriky, zjistili, že Aztékové vyrábějí zářivé látky barvené košenilou, které si udržují barvu neuvěřitelně dlouho. Sušená košenila se brzy stala významným obchodním artiklem. 

  • Příznivci zdůrazňují, že jde o přírodní produkt prověřený staletími. Poprvé látku objevili a používali Mayové a poté Aztékové před více než pěti stoletími. 

Přírodní barvivo z Peru

Dnes se červec sbírá hlavně v Peru a na Kanárských ostrovech na plantážích opuncií, které jsou oblíbeným hostitelem brouků. 

  • Každoročně se k výrobě barviva sklízí miliony brouků. 
  • Peru je lídrem ve výrobě karmínu a podle peruánského velvyslanectví ve Spojeném království má tato země 95% podíl na mezinárodním trhu
  • Jedná se o velmi stabilní barvivo, které neovlivňuje teplo nebo světlo
  • Lze ho použít k vytvoření široké škály barev – růžové, oranžové, fialové i červené.

Jak se barvivo získává?

Mnoho aspektů výroby zůstává stejných jako před tisíci lety. Dělníci začínají s chovem brouka na jeho oblíbené rostlině, opuncii (známé také jako hruškový kaktus nebo nopál). Hmyz se suší a prodává zpracovatelům, kteří z něj získávají kyselinu karmínovou.

  • Na výrobu karmínu se sbírají pouze bezkřídlé samičky, nikoli létající samečci.
  • Červené zbarvení pochází z kyseliny karmínové, která tvoří téměř čtvrtinu hmotnosti brouků a odrazuje ostatní hmyz.
  • Hmyz se suší na slunci, drtí a noří do alkoholového roztoku, čímž vzniká barvicí extrakt.
  • Na výrobu 1 kg barviva je zapotřebí asi 140 tisíc kusů hmyzu.

Zdroje informací: dTest, SmithsonianMag, FÉRpotravina

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč