Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Dutch baby – neodolatelná palačinka z pánve

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i zakysaná smetana a uzený losos. Vyzkoušejte a nebudete litovat.
26. 9. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Co je palačinka Dutch baby zač? 

Dutch baby, German pancake či Dutch puff, to všechno jsou názvy pro neobvyklou palačinku z trouby. Ač se na první pohled jeví jako pokrm původem z germánsky mluvících zemí, jeho kořeny najdeme v USA. Alespoň tedy jeho současnou podobu, která se začala objevovat na počátku 20. století právě v USA. Postupem let získaly tyto netradiční palačinky na obrovské popularitě. Dnes jsou stálicí brunch menu po celém světě a sociální sítě jimi doslova překypují.

S klasickou palačinkou či lívanci toho Dutch baby mnoho společného nemá. Nejbližší podobný pokrm najdeme pravděpodobně ve Velké Británii. Tam si nedokáží neděli představit bez Sunday Roast. Takhle pochoutka/událost je milovaná po celé zemi. Podává se pečené maso, brambory, omáčka z výpeku, různě upravená zelenina a v neposlední řadě yorkshirský pudink. Pro jeho vytvoření potřebujete řídké těsto z mouky, mléka a vajec, které vlijete do předem předehřátých formiček s tukem. Ty pak vrátíte rychle do trouby. Výsledkem je krásně nadýchaný bohánek připravený k absorbování omáčky a všeho dobrého. A je to právě způsob přípravy, který mají tyto dva pokrmy společný. Dutch baby se jen místo formiček lije do velké pánve. 

Palačinky a lívance

Kdo by nemiloval palačinky a lívance? K snídani, svačině i k večeři či jako nejsladší dezert pod sluncem... S tou...

Proč je palačinka Dutch baby tak populární? 

Nadýchaný obláček z jedné pánve 

Dutch baby má hned několik výhod. Jedním z nejpádnějších důvodů, proč je tak oblíbená, je fakt, že se jedná o rychlé jídlo z jedné pánve. Blesková příprava, žádné dlouhé stání u plotny a hlavně žádné hory špinavého nádobí... Zní to jako sen, co říkáte? Jednoduchá a časově nenáročná příprava, která vede k překvapivě efektnímu a především lahodnému výsledku, si získá každého. Navíc vás po snídani či obědě nečeká práce v podobě dlouhého úklidu. Další velkou výhodou je skutečnost, že ingredience potřebné k přípravě základní verze palačinky Dutch baby máte pravděpodobně vždy doma, takže nemusíte běžet na nákup. Postačí vám totiž vejce, mléko, mouka, sůl, cukr a máslo. Díky pečení v troubě docílíte krásně nadýchaného výsledku i bez použití chemických kypřících přísad. 

Palačinky Dutch baby vypadají velmi efektně

Nejčastěji se pro jejich přípravu používají krásné litinové pánve (nebo jiné odolné pávne, které snesou pobyt v troubě), ve kterých se pokrm zároveň servíruje. Nadýchané těsto se zvlněným zlatým povrchem pak stačí doplnit o další přísady dle vaší chuti. Ty se většinou aranžují dopřostřed upečené „palačinky“. S prezentací výsledného jídla si dá skutečně vyhrát. Dutch baby je to rozhodně fotogenická snídaně, jak dokazují desetisíce příspěvků s #dutchbaby na Instagramu. Nejlepší je ovšem ještě teplá, takže s podáváním dlouho neotálejte.

Kombinace bez hranic

Základní těsto má stejně jako klasické palačinky neutrální chuť, takže konečný výsledek ovlivníte dalšími ingrediencemi. Dají se tedy servírovat nasladko s ovocem, medem, ořechy, zmrzlinou nebo čokoládou, ale také je můžete podávat ve slané verzi. V tom případě na ně můžete dát zeleninu, bylinky, sýr a uzeninu. Podávají se například i s kimči, nakládanou zeleninou nebo zakysanou smetanou a uzeným lososem. Až palačinku jednou vyzkoušíte, stane se vaším oblíbeným jídlem „co dům dal“. Při její přípravě totiž skvěle upotřebíte zbytky z lednice či mrazáku, ať už se jedná o polovinu čerstvého sýru, pár plátků šunky a malý kousek pórku nebo zbytek zakysané smetany či jogurtu a kousek manga. Šup s nimi na Dutch baby a hned máte plnohodnotnou večeři nebo skvělý dezert. Kdyby se vám základní verze omrzela, můžete do těsta přidat nejrůznější koření a povrch před zapečením posypat třeba semínky či plátky mandlí.

Palačinky a lívance naslano

Sladké palačinky a lívanečky mají v našich srdcích i kuchyních své místo jisté, ale ty slané už tak často...

Jak si je připravit doma

Budete potřebovat troubu, pánev, pár základních surovin a vhod přijde i mixér. Nejdříve předehřejte troubu na 220 °C a připravte pánev, která se dá vložit do trouby. Ze spíže budete potřebovat hladkou mouku (1 hrnek), z lednice vytáhněte 3 čerstvá vejce s mlékem (2/3 hrnku) a nezapomeňte na špetku soli a případně nějaké koření. Pro co nejlepší výsledek použijte hladkou pšeničnou mouku nebo mix pšeničné a špaldové mouky. Vše rozmixujte v mixéru, ale nepoužívejte šlehač. Ten by do směsi dostal moc vzduchu a vznikla by z toho jen podivná tlustá placka. Pokud nemáte mixér, tak stačí vše jen opravdu důkladně promíchat. 

Na plotýnce nebo lépe v troubě předehřejte pánev s trochou másla. Když je máslo rozpuštěné a pánev dostatečně nahřátá, vlijte do ní těsto a ihned vložte do vyhřáté trouby. Pečte přibližně 20 minut dozlatova. 

Finální výtvor ozdobte a dochuťte podle vašich představ. Pokud nemáte zrovna náladu na experimenty nebo chcete vsadit na jistotu, vyzkoušejte svěží Dutch baby s pečenými rajčátky. Milovníci sladkého ocení pochoutku z trouby s citronovým krémem a borůvkami, s lahodnými kořeněnými blumami nebo s mandlemi a quinoou

Foto v textu: Monika Grabkowska, Unsplash

REKLAMA

Přidat komentář