Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalé palačinky

Palčinky
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Někdy se lepí k pánvi a trhají, jak tomu zabránit? Jaký použít olej, jakou zvolit mouku? Existují jednoduché a fungující triky, které zajistí dokonalé těsto na palačinky? Ano! A my vám je prozradíme.

Pravidlo číslo 1: Prosátá mouka

Prvním tipem, který moc dobře znaly už naše babičky, je pravidlo dobře prosáté mouky!

  • Mouka by měla být hladká nebo polohrubá. Prosátím mouky přes jemné síto předejdete hrudkám v těstu.
  • Pokud se i tak vytvoří, stejným postupem (tedy prosátím, nebo spíše prolitím těsta skrz síto) se jich také rychle zbavíte.
  • Hrudky můžete zlikvidovat i zásahem ručního šlehače nebo ponorného mixéru.

Pravidlo číslo 2: Odležení těsta

Po vypracování základního těsta na palačinky, přikryjte nádobu s těstem potravinářskou fólií a nechte odležet zhruba 30 minut, klidně i přes noc.

  • Odpočinutí je důležité zejména proto, aby se v těstu aktivoval lepek a mouka nasákla tekutiny.
  • Pokud se vám poté bude zdát, že je třeba do těsta přidat mléko, nebo naopak mouku, udělejte to. I osvědčený recept se může mírně lišit, pokud použijete například jinou značku mouky než obvykle.
  • Těsto před nalitím do pánve nezapomínejte pokaždé promíchat. Mouka má tendence usazovat se na dně.
  • Těsto můžete připravovat ručně metlou (prošlehejte nejdříve vejce, mléko a máslo, potom po částech prosátou mouku) a nebo v robotu či s pomocí tyčového mixéru. Vše rozmixujte do hladka.

Tip redakce: Naše kulinární redaktorky přidávají do těsta vždy špetku soli. Bývalá editorka Jana Zbyňková ale radí, že pokud chcete jemné průhledné palačinky, stačí použít hladkou mouku. Na sladké náplně se zase hodí použít mouku polohrubou, ze které osmažíte dokonalé palačinky s křupavým povrchem.

Pravidlo číslo 3: Správná pánev

Palačinky se nejlépe připravují, ale i obracejí vyklápějí ze speciální palačinkové pánve, která má nepřilnavý povrch. Ať už patříte mezi milovníky palačinek nebo máte rádi různé kuchyňské vychytávky, rozhodně se vyplatí do takové pánve investovat.

Má totiž nízký okraj a rovnoměrně vede teplo, tudíž se s palačinkami lépe manipuluje, protože se opékají všude stejně. Také se díky tomu se lépe obracejí i vyhazují. Palačinkovou pánev většinou seženete v průměru 25 nebo 28 cm.

  • Pokud si speciální pánev nechcete pořizovat, vězte, že vystačíte s běžnou pánví s nepřilnavým povrchem nebo litinovou pánví.
  • Vždy je důležité nechat pánev před nalitím těsta pořádně rozpálit a rozetřít po jejím dně trochu tuku. Nejlepší je  přepuštěné máslo.

Pravidlo číslo 4: Zákon první palačinky

První palačinka je většinou spíš testovací. Mějte na paměti, že první kousek slouží k tomu, aby se vyzkoušelo, zda je pánev rozehřátá na dostatečnou teplotu, a jestli lijete správné množství těsta a dostatečné množství tuku.

  • Množství tuku můžete regulovat například použitím mašlovačky nebo papírovou utěrkou.

Pravidlo číslo 5: Papír v pohotovosti

Ačkoliv si naše babičky z mastných palačinek nic nedělaly, mnozí lidé preferují jejich nemastnou verzi. Případný přebytečný tuk z palačinek odsajte přebytečný tuk pomocí papírové kuchyňské utěrky. Jestliže tukem pánev jen potřete, ubrousků nebude potřeba.

  • Když vám palačinky zbydou, naše redaktorka Darina Sieglová přidává tip na závěr: „Pokud všechny palačinky nesníte, proložte je pečícím papírem a zamrazte v mrazáku.“

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Eva Dvořáková

Apetit magazín