Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažené tousty na sladko: Vyzkoušejte skromné pain perdu nebo chudé rytíře

Sladké toasty
ZDROJ: Joseph Gonzales/Unsplash
sdílet:

Co mají společného a čím se naopak liší francouzské toasty pain peru a tzv. chudí rytíři? Příprava obou receptů vyžaduje pouhých pár minut času a efektivně při ní zužitkujete plátky starší veky, žemle nebo toastového chleba. Vyzkoušejte levnou a chutnou večeři či svačinu z ingrediencí, které máte vždy po ruce.

Pain perdu neboli francouzský ztracený chléb, často nazývaný také jako pavézky, se v různých variantách rozšířil z Francie po celé Evropě. V Čechách jej, podobně jako v Británii, označujeme jako chudé rytíře (anglicky poor knights). Název napodívá, že jde o pokrm skromné kuchyně. Nevíte, co k večeři? Suroviny na sladké smažené tousty budete mít pravděpodobně ve spíži, proto se můžete hned pustit do příprav.

Co je základem sladkých smažených toustů?

  • Pečivo na přípravu pain perdu i chudých rytířů se namáčí v mléce a obaluje v rozšlehaných vejcích. Následně se smaží a ještě teplé obaluje ve směsi cukru a koření.
  • Chudým rytířům vévodí vůně skořice, pain perdu nesmí chybět muškátový oříšek a vůně vanilky. 
  • Zatímcopři přípravě pain perdu na sladko se smaží samotné plátky chleba, chudí rytíři před obalením ve vejcích natírají povidly nebo džemem.

Pain perdu: delikatesa, kterou zvládne každý

Jak se říká -– v jednoduchosti je krása. U pain perdu to platí dvojnásob. Do přípravy receptu na francouzský smažený chléb se může pustit i kuchař začátečník a výsledek bude zaručeně skvostný. Pain perdu vás okouzlí minimemálními požadavky na suroviny, které bleskurychle proměníte v jedinečný brunch, hlavní chod nebo dezert.

Co budete k přípravě pain perdu potřebovat? 

  • 250 ml plnotučného čerstvého mléka nebo smetany
  • 4 vejce
  • 3 PL krupicového cukru
  • 8 plátků bílého chleba
  • 4 PL másla a 4 PL oleje
  • vanilkový extrakt
  • špetku muškátového oříšku
  • moučkový cukr

Chudí rytíři: dokonalý sladký sendvič s povidly, džemem nebo tvarohem

Chutí mohou připomínat sladké palačinky, přípravou jsou však ještě snazší. Oproti neplněným pain perdu se chudí rytíři zpravidla připravují ze dvou plátků veky, bílé žemle nebo toustového chleba, které nejprve potřeme švestkovými nebo hruškovými povidly, oblíbeným džemem nebo sladkým tvarohem (dětem můžete do toustu připravit třeba domácí pribináček). Tousty po té stačí pokapat mlékem, obalit v rozšlehaném vejci, osmažit na oleji a ochutit skořicovým cukrem. 

  • Vůni chudých rytířů můžete podpořit, když do mléka přidáte pár kapek rumu.
  • Připravené tousty smažte z obou stran dozlatova a ještě teplé je obalujte v cukru.

Francouzské ztracené tousty i chudé rytíře můžete připravit také na slano. Ve všech případech jde o levný a rychlý pokrm, který připravíte za pár minut a přesně dle své vlastní chuti. 

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč