Vaječný koňak

vajecny konak
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Vaječný koňak

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné 800 ml nápoje

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5583 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 646 g
Tuky 199 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší dárky jsou ty, které se dají sníst. Anebo ještě lépe vypít!

Suroviny

kondenzované mléko 500 ml
neslazené
vanilkový lusk 0.5 ks
nebo 1 lžička vanilkového extraktu
krupicový cukr 350 g
žloutek 5 ks
brandy 300 ml
upravit dle chuti

Postup

1

V kastrůlku svařte kondenzované mléko, vanilkový lusk a cukr.

2

Nechte částečně vychladnout, a pokud jste použili vanilkový lusk, vyjměte ho.

3

Dejte žloutky do mísy a postavte nad vodní lázeň, za stálého míchání přilijte mléčnou směs. Míchejte do zhoustnutí, sejměte, nechte zcela vychladnout.

4

Pak vmíchejte brandy – doporučené množství je orientační, záleží jen na vás. Když ho dáte méně, vyniknou jemné chutě, více alkoholu naopak zajistí trvalejší tekutost. Koňak můžete ještě přecedit přes jemné síto.

Něco navíc: Místo brandy můžete použít i tradiční tuzemský rum nebo jinou podobnou lihovinu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Komentáře

Anonym

Vajecny liker podle tohoto receptu se moc nepovedl. Zloutek se zdrcnul a chutove je liker hodne sladky.

Zuzana Kasalová

Žloutek se zdrcne, když je zahříván příliš rychle. Dělám tento recept roky a vždy byl skvělý, jen místo klasického cukru používám třtinový a poloviční dávku :-)

Marta Kuhnová

Nám sa zatial vždy vydaril. Keďže mám laktózovú intoleranciu, tak namiesto kondenzovaného mlieka dávame rovnaké množstvo kokosového a ten dodá likéru jemnučkú kokosovú chuť.

Apetit magazín

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit