Zlatavé pečivo jezte třeba jako přílohu k polévce nebo jen tak s máslem...
Suroviny
Postup
Z droždí, špetky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek.
Pak z něj, zbývající mouky, mléka (nejprve dalších cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), cukru, vejce a soli vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.
Troubu zahřejte na 200 °C.
Vykynuté těsto zpracujte a vytvarujte ho. My jsme se rozhodli pro houstičky ze tří pramenů. Vytvarované těsto naskládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete žloutkem.
Posypte solí a semínky, fantazii se meze nekladou, zkusit můžete i semínka fenyklu.
Plech vložte do trouby a po zhruba třech minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte dozlatova.
Komentáře
20.09.2014 11:16
Housky byly dobré, ale dala
Housky byly dobré, ale dala jsem jen 5 g cukru, myslím, že 50 g cukru je překlep.
02.10.2015 17:12
Milá Karolíno, v receptu je
Milá Karolíno, v receptu je pravděpodobně chyba, ale povedl se nám tak, jak je (stejně jako vám i s těmi 50 g cukru). Cukr do housek dávat nemusíte vůbec (kromě špetky pro vzejití kvásku). Pokud chcete, aby byly housky déle vláčné (a prostě úplně nejlepší) zapracujte do těsta 50 g změklého másla.
03.02.2016 14:02
Housky jsou vynikající, jen
Housky jsou vynikající, jen je potřeba si dopředu rozmyslet zda-li je chceme na sladko či slano. V případě, že do těsta použijeme 50g cukru ze soupisu surovin, očekávejme spíše chuť jako jsou loupáčky. Ale pokud cukr vynecháme, máme klasické slané housky. Dle rady paní J. Kopřivové jsem přidala i 50g změklého másla a určitě to na chuti jen přidalo.