Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

3.9/5 Počet hodnocení: 57
Více než hodinu Snadné Na cca 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2430 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 340 g
Tuky 58 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zlatavé pečivo jezte třeba jako přílohu k polévce nebo jen tak s máslem...

Suroviny

droždí 30 g
čerstvé
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
vlažné
cukr 5 g
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
žloutek 1 ks
na potření
Na posypání
sůl
mák celý
kmín
slunečnicová semínka

Postup

1

Z droždí, špetky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek.

2

Pak z něj, zbývající mouky, mléka (nejprve dalších cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), cukru, vejce a soli vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.

3

Troubu zahřejte na 200 °C.

4

Vykynuté těsto zpracujte a vytvarujte ho. My jsme se rozhodli pro houstičky ze tří pramenů. Vytvarované těsto naskládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete žloutkem.

5

Posypte solí a semínky, fantazii se meze nekladou, zkusit můžete i semínka fenyklu.

6

Plech vložte do trouby a po zhruba třech minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Komentáře

Karolína
Popovová

Housky byly dobré, ale dala jsem jen 5 g cukru, myslím, že 50 g cukru je překlep.

Jana
Kopřivová

Milá Karolíno, v receptu je pravděpodobně chyba, ale povedl se nám tak, jak je (stejně jako vám i s těmi 50 g cukru). Cukr do housek dávat nemusíte vůbec (kromě špetky pro vzejití kvásku). Pokud chcete, aby byly housky déle vláčné (a prostě úplně nejlepší) zapracujte do těsta 50 g změklého másla.

Lucie
Kisová

Housky jsou vynikající, jen je potřeba si dopředu rozmyslet zda-li je chceme na sladko či slano. V případě, že do těsta použijeme 50g cukru ze soupisu surovin, očekávejme spíše chuť jako jsou loupáčky. Ale pokud cukr vynecháme, máme klasické slané housky. Dle rady paní J. Kopřivové jsem přidala i 50g změklého másla a určitě to na chuti jen přidalo.

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč