0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí sušenky (základní recept)

Domácí sušenky (základní recept)

4.1 / 5. Počet hodnocení: 110
Do hodiny Velmi snadné na 12 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2250 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 270 g
Tuky 106 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou snadné, chutné a zdravější než koupené. Navíc si je můžete upéct přesně s tím, co máte nejradši.

Suroviny

máslo 110 g
změklé
třtinový cukr 145 g
světlý
zlatý sirup 1 PL
(pod názvem golden sirup ho koupíte v Tescu a v Marks & Spencer)
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
zvolená příchuť - koření, ořechy, sušené ovoce, čokoláda podle chuti

Postup

1

Utřete máslo s cukrem do pěny, až zesvětlá a nabude. Pak zašlehejte sirup a vejce. Zvlášť promíchejte mouku a kypřicí prášek. Sypkou směs zamíchejte do vaječné hmoty. Nakonec přidejte zvolenou příchuť.

2

Vyválejte z těsta váleček o průměru 5 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do mrazáku.

3

Předehřejte troubu na 170 °C a plech potáhněte pečicím papírem.

4

Vyjměte těsto z mrazáku, odstraňte fólii a váleček nakrájejte na 2 cm silná kolečka. Rozložte je na plech. Ponechte kolem dostatek místa, během pečení se obvod sušenek zvětší.

5

Pečte je 20–25 minut dozlatova. Vyndejte plech z trouby a sušenky nechte pár minut chladnout. Podávejte je teplé. Po vychladnutí je můžete skladovat v uzavřené nádobě nebo v sáčku až týden.

NĚCO NAVÍC
Spoustu nápadů na různé varianty těchto sušenek najdete v odkazech pod receptem.

Související články

Dokonalé domácí sušenky
  • Zajímavosti

Dokonalé domácí sušenky

Těsto na sušenky by mělo být spíš máslovité a lepivé než suché. To ovšem může působit potíže při práci s ním. Proto nejspíš oceníte následující rady: Těsto dejte před zpracováním na půl hodiny do lednice, aby méně lepilo. Zkuste těsto...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Komentáře

Lucie Veinfurtova

nevim,co jsem delala spatne,ale hodnr ze susenek osobne citim mouku s kypr.pr.,ale chlapum na druhou stranu mocccc chutnaji a pokud prekonam sve citlive chutove bunky ,vtnukne jejich maslova chut,jen je chce opravdu hlidat:-)

Eva Mlázovská

Jsou vynikající, delavam vždy rovnou z většího množství, vydrží v uzavřené nádobě skutečně dlouho křupavé. Je pravda, že jsou potřeba hlídat, poprvé jsem je trochu pripalila, obzvláště je třeba hlídat banánové (když se udělají jen o trochu víc, jsou pak hořko-kyselé), a také rozinkove, ideálně rozinky trochu pokrajet, ty se v sušenkách obzvláště rady se pripaluji. Jinak sirup dávám různý, třeba višňový a jsou vždy skvělé.

Břetislav Břeh

Hledal jsem vice ceskou variantu americkych susenek a toto je presne ono – mene tucne, mene sladke. Od nekterych americkych susenek se da prevzit posypani troskou hrubozrnne soli, posili to ostatni chute, hlavne pripadnou cokoladovou.

Martina Kojzarová

Jsme opravdu moc rádi, že vám sušenky chutnaly! A hrubozrnná sůl je naprosto skvělý nápad.

Moc děkujeme, redakce Apetitu

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit