Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí sušenky (základní recept)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 115
Do hodiny Velmi snadné na 12 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2250 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 270 g
Tuky 106 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí sušenky jsou snadné, chutné a zdravější než koupené. Navíc si je můžete upéct přesně s tím, co máte nejradši. Základní recept na domácí sušenky obměňujte podle chuti a fantazie. Vyzkoušejte oříšky, čokoládu nebo kokos. Sušenky jsou jednoduché a rychlé na přípravu. Chutnají dětem, ale také jako sladká tečka ke kávě.

Suroviny

máslo 110 g
změklé
třtinový cukr 145 g
světlý
zlatý sirup 1 PL
(pod názvem golden sirup ho koupíte v Tescu a v Marks & Spencer)
vejce 1 ks
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
zvolená příchuť - koření, ořechy, sušené ovoce, čokoláda podle chuti

Postup

1

Utřete máslo s cukrem do pěny, až zesvětlá a nabude. Pak zašlehejte sirup a vejce. Zvlášť promíchejte mouku a kypřicí prášek. Sypkou směs zamíchejte do vaječné hmoty. Nakonec přidejte zvolenou příchuť.

2

Vyválejte z těsta váleček o průměru 5 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do mrazáku.

3

Předehřejte troubu na 170 °C a plech potáhněte pečicím papírem.

4

Vyjměte těsto z mrazáku, odstraňte fólii a váleček nakrájejte na 2 cm silná kolečka. Rozložte je na plech. Ponechte kolem dostatek místa, během pečení se obvod sušenek zvětší.

5

Pečte je 20–25 minut dozlatova. Vyndejte plech z trouby a sušenky nechte pár minut chladnout. Podávejte je teplé. Po vychladnutí je můžete skladovat v uzavřené nádobě nebo v sáčku až týden.

NĚCO NAVÍC
Spoustu nápadů na různé varianty těchto sušenek najdete v odkazech nad receptem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Komentáře

06.02.2021 16:13

Výborný recept, přidávám tak lžíci dvě burákového másla a můžeme se jich ujíst :D

29.03.2018 15:51

Hledal jsem vice ceskou variantu americkych susenek a toto je presne ono – mene tucne, mene sladke. Od nekterych americkych susenek se da prevzit posypani troskou hrubozrnne soli, posili to ostatni chute, hlavne pripadnou cokoladovou.

03.04.2018 08:55

Jsme opravdu moc rádi, že vám sušenky chutnaly! A hrubozrnná sůl je naprosto skvělý nápad.

Moc děkujeme, redakce Apetitu

04.02.2017 13:29

Jsou vynikající, delavam vždy rovnou z většího množství, vydrží v uzavřené nádobě skutečně dlouho křupavé. Je pravda, že jsou potřeba hlídat, poprvé jsem je trochu pripalila, obzvláště je třeba hlídat banánové (když se udělají jen o trochu víc, jsou pak hořko-kyselé), a také rozinkove, ideálně rozinky trochu pokrajet, ty se v sušenkách obzvláště rady se pripaluji. Jinak sirup dávám různý, třeba višňový a jsou vždy skvělé.

03.10.2015 18:13

nevim,co jsem delala spatne,ale hodnr ze susenek osobne citim mouku s kypr.pr.,ale chlapum na druhou stranu mocccc chutnaji a pokud prekonam sve citlive chutove bunky ,vtnukne jejich maslova chut,jen je chce opravdu hlidat:-)

30.12.2014 21:21

Sušenky jsou moc dobré. Přidala jsem do nich lískáče a čokoládu.

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...