
Sušenky s ořechy a brusinkami
Do 45 minut
Velmi snadné
Všichni milují sušenky. Hodí se jako praktická svačinka na cesty nebo rychlé mlsání pro nečekanou návštěvu. Jejich přípravu zvládnou i začátečníci. Vyberte si ze sedmi zásadních typů sušenek. Nabízejí tolik variant, že byste klidně mohli upéct tisíc a jednu sušenku a každá by chutnala jinak.
Křupavé na povrchu, měkké uprostřed – sušenky, jak je mají rádi v USA, jsou vynikající. Pečte je raději rovnou z dvojnásobného množství těsta. V uzavřené nádobě vydrží opravdu dlouho křupavé a lahodné.
Náš tip: Posypte sušenky hrubou solí, dá vyniknout jejich sladké chuti.
Do této skupiny patří milované linecké cukroví a další sušenky připravované z másla, mouky a cukru. Jejich máslová chuť přímo svádí k promazání kyselejší marmeládou.
Jejich ještě máslovější sourozenec, tradiční skotské sušenky shortbread se vyznačují lahodnou chutí, nenáročnou přípravou a dlouhou trvanllivostí. Pokud máte chut posunout je o úroveň výš, přidejte do těsta nasekané oříšky. Skvělé jsou třeba makadamové nebo pekanové.
O možnosti promazat linecké sušenky jsme už mluvili. Plnit je však můžete také krémy nebo karamelovým kondenzovaným mlékem, jako to dělají Španělé se sušenkami alfajores.
Sušenky nabízejí jedinečnou možnost, jak zařadit do pečení celozrnnou mouku a další zajímavé suroviny, jako jsou ovesné vločky, oříšky, otruby, sušené ovoce, med, melasu či sirupy jako alternativu klasického řepného cukru.
Náš tip: Dodržujte poměry suchých a mokrých ingrediencí a sušenky nepřepečte. Jinak vám sušenky odpustí skoro cokoliv.
Tyto oblíbené tvrdé italské sušenky se vyplatí mít v zásobě doma ve spíži. Vydrží opravdu dlouho a dokonale chutnají především ve spojení s kávou nebo dezertním vínem, do kterého si je Italové s gustem namáčejí, aby změkly.
Zmrzlinové sendviče patří k dezertům, které si milují všechny generace. Dokonale se pro ně hodí sušenky podle receptu na americké cookies, které jsou tak akorát nadýchané, přitom stále křupavé.
Udělají radost těm, kteří nejsou na sladké. V základu použijete stejné těsto jako na máslové sušenky, jen k nim navíc přidáte sýr, sůl a koření podle chuti.
Oblíbenými kombinacemi jsou například čedar s ořechy nebo sušená rajčata a olivy.