Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalé sušenky: 10 nejčastějších chyb při pečení

Sušenky s čokoládovými pecičkami a sklenice s mlékem
ZDROJ: Rumeys Aydin, Unsplash
sdílet:

Sušenky má každý rád, a přestože se může zdát, že jejich příprava je pro začínající pekaře velmi snadná, vyplatí se k jejich pečení přistupovat s precizností laboratorního vědce a neodchylovat se od původního receptu.

I když vás láká své sušenky vylepšovat, nezapomeňte, že když vložíte kousky syrového těsta do rozpálené trouby, spustí se řada chemických reakcí. Správně upečené sušenky jsou křupavé na povrchu a měkké uprostřed, navíc v nich najdete drobné kousky dalších dobrot, jako jsou sametová čokolády, lahodné oříšky nebo nakyslé sušené ovoce.

Každá úprava receptu způsobí, že vaše sušenky budou měkčí, křupavější, sušší nebo dokonce placatější. Nezapomeňte proto přesně dodržovat postup a mrkněte na přehled nejčastější chyb, kterých se při pečení sušenek vyvarovat. I hned napoprvé se vám povedou naprosto dokonale.

1. Smíchání všech přísad naráz

Při přípravě sušenek se vyplatí dodržet základní postup: nejprve se tře máslo s cukrem do pěny, poté se přidá vejce a nakonec sypké ingredience.

  • Smícháním všech ingrediencí v jeden okamžik sice ušetříte čas, sušenky ale budou hrbolaté, plné vzduchových bublin, s drobnými hrudkami nepropracovaných ingrediencí.

2. Přemíchané těsto

Při promíchávání tekutých a suchých ingrediencí to nepřežeňte. Stačí je pouze dobře prohníst a spojit.

  • Přílišné míchání těsta může vést k tomu, že se sušenky na plechu roztečou.
  • Po upečení nebudou nadýchané, ale tenké a placaté.

3. Příliš mouky

Pokud to přeženete s moukou, budou sušenky velmi hutné, suché až tvrdé. I menší množství mouky navíc může udělat výrazný rozdíl.

  • Vezměte si na pomoc kuchyňskou váhu a sušenky budou jedna báseň.

4. Málo mouky

Naopak při použití nedostatečného množství mouky budou sušenky velmi křehké. Místo nadýchaných sušenek vám vzniknou tenké, křupavé lupínky.

5. Bez vajec

Vynechání vajec má velký vliv na strukturu a chuť. Těsto se při tvarování a přenášení na plech rozpadá, výsledná sušenka je velmi suchá a křehká.

  • Do většiny těst vám stačí jedno vejce, tak na této přísadě zbytečně nešetřete.

6. Málo cukru

Rozumíme touze udělat sušenky zdravější, cukr je ale zásadní přísaou, která v těstě udržuje vlhkost.

  • Pokud v receptu na sušenky vynecháte větší množství cukru, sušenky budou velmi suché, propečené a nebudou mít onu typickou, lehce žvýkavou strukturu při zakousnutí.
  • Chuťově budou pořád dobré, ale podobat se budou spíš poněkud tvrdým koláčkům.

7. Málo másla

Pokud v receptu uberete máslo, sušenky budou stále chutné, ale ztratí svou typickou křehkost a křupavý povrch. Upečené těsto se bude víc podobat muffinovému piškotu.

  • Sušenky s nedostatečným množstvím másla jsou lehké, nadýchané a víc než americkou sušenku připomínají madlenku z francouzské cukrárny.
  • To stejné se stane, pokud použijete víc vajec, než doporučuje recept. Sušenky rázem získají spíše podobu miniaturního dortového korpusu.

8. Hodně másla

Příliš mnoho másla způsobí, že se ze sušenek stanou lehce rozteklé, máslové koláčky s křupavými okraji.

  • Těsto se rozteče a sušenky budou velmi tenké a plné drobných bublinek.
  • Křehké placičky se vám snadno rozpadnou v ruce.
  • Při přípravě těsta myslete na to, že máslo, které přidáváte, nesmí být rozteklé, ani příliš studené. Má být pouze změklé a stále držet tvar.

9. Příliš kypřidla

Většina našich receptů kombinuje kypřicí prášek s jedlou sodou. I když vás to láká a držte se striktně množství uvedeného v receptu.

  • 1 čajová lžička (sody, kypřicího prášku nebo kombinace obojího) na přibližně 250 g mouky bohatě stačí.
  • Větší množství kypřidla dává sušenkám (i dalším moučníkům) lehce chemickou pachuť.

10. Příliš dlouhé pečení

Sušenky nepečte příliš dlouho, obvykle jim stačí 10–12 minut v troubě rozpálené na 160–180 °C. Upečené sušenky mají být lehce zlatohnědé. 

  • Pokud to s pečením přeženete, budou přesušené a ztratí vláčnost.
  • Můžete je také připálit, kdy jejich povrch výrazně zhnědne až zčerná a zhořkne.

Zdroj informací: Paul Allam a David McGuiness – Pouliční pekařství: Sladkosti na všechny způsoby, Insider

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...