Domácí sušenky (základní recept)

Domácí sušenky (základní recept)

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Velmi snadné na 12 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2250 kcal
Bílkoviny 40 g
Cukr 270 g
Tuky 106 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou snadné, chutné a zdravější než koupené. Navíc si je můžete upéct přesně s tím, co máte nejradši.

Suroviny

máslo 110 g
změklé
třtinový cukr 145 g
světlý
zlatý sirup 1 PL
(pod názvem golden sirup ho koupíte v Tescu a v Marks & Spencer)
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
zvolená příchuť - koření, ořechy, sušené ovoce, čokoláda podle chuti

Utřete máslo s cukrem do pěny, až zesvětlá a nabude. Pak zašlehejte sirup a vejce. Zvlášť promíchejte mouku a kypřicí prášek. Sypkou směs zamíchejte do vaječné hmoty. Nakonec přidejte zvolenou příchuť.

2 Vyválejte z těsta váleček o průměru 5 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do mrazáku.

3 Předehřejte troubu na 170 °C a plech potáhněte pečicím papírem.

Vyjměte těsto z mrazáku, odstraňte fólii a váleček nakrájejte na 2 cm silná kolečka. Rozložte je na plech. Ponechte kolem dostatek místa, během pečení se obvod sušenek zvětší.

Pečte je 20–25 minut dozlatova. Vyndejte plech z trouby a sušenky nechte pár minut chladnout. Podávejte je teplé. Po vychladnutí je můžete skladovat v uzavřené nádobě nebo v sáčku až týden.

NĚCO NAVÍC
Spoustu nápadů na různé varianty těchto sušenek najdete v odkazech pod receptem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Lucie Veinfurtova

nevim,co jsem delala spatne,ale hodnr ze susenek osobne citim mouku s kypr.pr.,ale chlapum na druhou stranu mocccc chutnaji a pokud prekonam sve citlive chutove bunky ,vtnukne jejich maslova chut,jen je chce opravdu hlidat:-)

Eva Mlázovská

Jsou vynikající, delavam vždy rovnou z většího množství, vydrží v uzavřené nádobě skutečně dlouho křupavé. Je pravda, že jsou potřeba hlídat, poprvé jsem je trochu pripalila, obzvláště je třeba hlídat banánové (když se udělají jen o trochu víc, jsou pak hořko-kyselé), a také rozinkove, ideálně rozinky trochu pokrajet, ty se v sušenkách obzvláště rady se pripaluji. Jinak sirup dávám různý, třeba višňový a jsou vždy skvělé.

Břetislav Břeh

Hledal jsem vice ceskou variantu americkych susenek a toto je presne ono – mene tucne, mene sladke. Od nekterych americkych susenek se da prevzit posypani troskou hrubozrnne soli, posili to ostatni chute, hlavne pripadnou cokoladovou.

Martina Zajícová

Jsme opravdu moc rádi, že vám sušenky chutnaly! A hrubozrnná sůl je naprosto skvělý nápad.

Moc děkujeme, redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit