Domácí sušenky jsou snadné, chutné a zdravější než koupené. Navíc si je můžete upéct přesně s tím, co máte nejradši. Základní recept na domácí sušenky obměňujte podle chuti a fantazie. Vyzkoušejte oříšky, čokoládu nebo kokos. Sušenky jsou jednoduché a rychlé na přípravu. Chutnají dětem, ale také jako sladká tečka ke kávě.
Suroviny
Postup
Utřete máslo s cukrem do pěny, až zesvětlá a nabude. Pak zašlehejte sirup a vejce. Zvlášť promíchejte mouku a kypřicí prášek. Sypkou směs zamíchejte do vaječné hmoty. Nakonec přidejte zvolenou příchuť.
Vyválejte z těsta váleček o průměru 5 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do mrazáku.
Předehřejte troubu na 170 °C a plech potáhněte pečicím papírem.
Vyjměte těsto z mrazáku, odstraňte fólii a váleček nakrájejte na 2 cm silná kolečka. Rozložte je na plech. Ponechte kolem dostatek místa, během pečení se obvod sušenek zvětší.
Pečte je 20–25 minut dozlatova. Vyndejte plech z trouby a sušenky nechte pár minut chladnout. Podávejte je teplé. Po vychladnutí je můžete skladovat v uzavřené nádobě nebo v sáčku až týden.
NĚCO NAVÍC
Spoustu nápadů na různé varianty těchto sušenek najdete v odkazech nad receptem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Snadné domácí pečení s dětmi(16 receptů )
- Snadné pečení: sušenky 15-krát jinak(13 receptů )
- 30 receptů na nejlepší domácí sušenky(30 receptů )
Komentáře
Výborný recept, přidávám tak lžíci dvě burákového másla a můžeme se jich ujíst :D
Hledal jsem vice ceskou variantu americkych susenek a toto je presne ono – mene tucne, mene sladke. Od nekterych americkych susenek se da prevzit posypani troskou hrubozrnne soli, posili to ostatni chute, hlavne pripadnou cokoladovou.
Jsme opravdu moc rádi, že vám sušenky chutnaly! A hrubozrnná sůl je naprosto skvělý nápad.
Moc děkujeme, redakce Apetitu
Jsou vynikající, delavam vždy rovnou z většího množství, vydrží v uzavřené nádobě skutečně dlouho křupavé. Je pravda, že jsou potřeba hlídat, poprvé jsem je trochu pripalila, obzvláště je třeba hlídat banánové (když se udělají jen o trochu víc, jsou pak hořko-kyselé), a také rozinkove, ideálně rozinky trochu pokrajet, ty se v sušenkách obzvláště rady se pripaluji. Jinak sirup dávám různý, třeba višňový a jsou vždy skvělé.
nevim,co jsem delala spatne,ale hodnr ze susenek osobne citim mouku s kypr.pr.,ale chlapum na druhou stranu mocccc chutnaji a pokud prekonam sve citlive chutove bunky ,vtnukne jejich maslova chut,jen je chce opravdu hlidat:-)
Sušenky jsou moc dobré. Přidala jsem do nich lískáče a čokoládu.