Taky se každý rok nemůžete dočkat, až se na záhonech začervenají šťavnaté jahody? My také ne! Nepropásněte jahodovou sezonu a vyčarujte z úrody neodolatelný dort!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180°C. Dvě stejné dortové formy o průměru 20–22 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky). Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky. Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky limetovou kůru. Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko. Těsto rozdělte do připravených forem, stěrkou urovnejte povrch a pečte přibližně 30 minut dozlatova. Dokonalé propečení korpusů vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotový. Nechte korpusy vychladnout ve formách.
2 Jahody odstopkujte, menší rozpulte a větší nakrájejte na silnější plátky. Ve větší míse je smíchejte s cukrem, škrobem a limetovou šťávou. Menší pekáček vyložte papírem na pečení a vsypte do něj jahody. Na jahody nasypte nastrouhanou limetovou kůru. Pečte na 180°C po dobu 20 minut. Vyndejte z trouby, opatrně promíchejte a nechte vychladnout.
3 Smetanu a mascarpone vyšlehejte do nadýchaného krému. Podle chuti oslaďte moučkovým cukrem.
4 Vychladlé korpusy v případě potřeby seřízněte do roviny, aby byly oba stejně vysoké. Jeden otočte tak, aby strana, která byla u dna formy, byla směrem vzhůru. Bude tvořit vršek dortu. Spodní korpus položte na talíř či etažér, navrstvěte na něj ledabyle polovinu krému a na něj pak rovnoměrně i pečené jahody. Přikryjte vrchním dílem korpusu a lehce přitlačte. Vršek ozdobte zbytkem krému, čerstvými jahodami a kvítky, a pokud chcete, nako- nec lehce zaprašte moučkovým cukrem.
Komentáře
Jana Kroupova
25.06.2019 11:06
Dort je nejen poměrně snadný,
Dort je nejen poměrně snadný, ale hlavně díky báječné kombinaci sladkých jahod a kyselejší limetky (trochu šťávy jsem přidala i do krému) dokonalý hlavně na léto a pro ty, co nemají rádi přeslazené dezerty. Navíc, kdyby nic jiného, tak se vyplatí upéct už jen pro tu neuvěřitelnou vůni, která se line z trouby při pečení jahod. :-)