Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

4.5 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8061 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 447 g
Tuky 634 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Taky se každý rok nemůžete dočkat, až se na záhonech začervenají šťavnaté jahody? My také ne! Nepropásněte jahodovou sezonu a vyčarujte z úrody neodolatelný dort!

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 110 g
mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
(9 g)
sůl špetka
vejce 5 ks
limetová kůra
nastrouhaná z 1/2 limety
mléko 3 PL
NA PEČENÉ JAHODY
jahody 300 g
krupicový cukr 2 PL
škrob 2 ČL
limetová šťáva 1.5 ČL
limetová kůra
nastrouhaná z 1/2 limety
Na smetanový krém
smetana ke šlehání 500 ml
mascarpone 500 g
moučkový cukr 3 PL
(nemusíte sladit vůbec, nebo naopak oslaďte více, pokud máte raději sladší krémy)
Na ozdobení
jahody 300 g
jedlé květy
heřmánek či sedmikrásky
moučkový cukr
na posypání

1 Troubu předehřejte na 180°C. Dvě stejné dortové formy o průměru 20–22 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky). Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky. Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky limetovou kůru. Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko. Těsto rozdělte do připravených forem, stěrkou urovnejte povrch a pečte přibližně 30 minut dozlatova. Dokonalé propečení korpusů vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotový. Nechte korpusy vychladnout ve formách.

2 Jahody odstopkujte, menší rozpulte a větší nakrájejte na silnější plátky. Ve větší míse je smíchejte s cukrem, škrobem a limetovou šťávou. Menší pekáček vyložte papírem na pečení a vsypte do něj jahody. Na jahody nasypte nastrouhanou limetovou kůru. Pečte na 180°C po dobu 20 minut. Vyndejte z trouby, opatrně promíchejte a nechte vychladnout.

3 Smetanu a mascarpone vyšlehejte do nadýchaného krému. Podle chuti oslaďte moučkovým cukrem.

4 Vychladlé korpusy v případě potřeby seřízněte do roviny, aby byly oba stejně vysoké. Jeden otočte tak, aby strana, která byla u dna formy, byla směrem vzhůru. Bude tvořit vršek dortu. Spodní korpus položte na talíř či etažér, navrstvěte na něj ledabyle polovinu krému a na něj pak rovnoměrně i pečené jahody. Přikryjte vrchním dílem korpusu a lehce přitlačte. Vršek ozdobte zbytkem krému, čerstvými jahodami a kvítky, a pokud chcete, nako- nec lehce zaprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Komentáře

Jana Kroupova

Dort je nejen poměrně snadný, ale hlavně díky báječné kombinaci sladkých jahod a kyselejší limetky (trochu šťávy jsem přidala i do krému) dokonalý hlavně na léto a pro ty, co nemají rádi přeslazené dezerty. Navíc, kdyby nic jiného, tak se vyplatí upéct už jen pro tu neuvěřitelnou vůni, která se line z trouby při pečení jahod. :-)

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit