Jahodové taštičky

Jahodové taštičky

4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Na 10 taštiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2351 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 218 g
Tuky 132 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá sladká svačinka do ruky okouzlila celou redakci. Na žádný červnový výlet bez taštiček nevyrazíme!

Suroviny

krémový sýr 120 g
máslo 120 g
změklé
mouka pšeničná hladká 180 g
+ na podsypání
sůl špetka
vejce 1 ks
prošlehané
cukr
NA NÁPLŇ
jahody 300 g
pokrájené
krupicový cukr 50 g
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
skořice 0.25 ČL
mletá
kardamom 1 špetka
mletý
škrob 1 PL
dobře rozmíchaná v 1–2 lžících studené vody

1Krémový sýr, máslo, 160 g mouky a sůl dejte do nádoby food processoru a několika pulzy propracujte tak, aby vznikla jemná drobenka, která se začíná spojovat. Vyklopte na pracovní plochu, prohněťte, aby vzniklo těsto. Pokud je vzniklé těsto příliš lepivé, přidejte i zbytek mouky. Zformujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na 45–60 minut do lednice.

2Jahody nasypte do rendlíku, přidejte cukr a za stálého míchání na střední teplotu vařte asi 10–15 minut. Žádnou tekutinu navíc přidávat nemusíte, jahody jí uvolní dostatek, ale opravdu míchejte, aby se cukr nepřipálil. Snižte teplotu na minimum, přidejte semínka z vanilkového lusku, skořici a kardamom. Přidejte škrob a důkladně míchejte do zhoustnutí. Odstavte a nechte úplně vychladnout.

3Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na moukou posypaném povrchu na tenký plát. Vykrájejte z něj 10 koleček o průměru 12 cm. Nezapomeňte si moukou posypat i váleček a vykrajovátko.

4Každou taštičku naplňte 1 až 2 lžícemi vychladlé náplně, přeložte napůl a okraje dobře spojte (viz Něco navíc). Pomocí vidličky nebo párátka můžete udělat do středu taštičky dírky, kterými bude moci odejít pára. Jinak se může stát, že taštička praskne. Povrch taštiček potřete rozšlehaným vejcem, a pokud chcete, posypte cukrem. Pečte 25 až 30 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Naše food stylistka Milka radí okraje zajistit hned natřikrát – spojit, ohrnout ke středu a pak ještě důkladně zmáčknout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit