Jahodové taštičky

Jahodové taštičky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Snadné Na 10 taštiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2351 kcal
Bílkoviny 47 g
Cukr 218 g
Tuky 132 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá sladká svačinka do ruky okouzlila celou redakci. Na žádný červnový výlet bez taštiček nevyrazíme!

Suroviny

krémový sýr 120 g
máslo 120 g
změklé
mouka pšeničná hladká 180 g
+ na podsypání
sůl špetka
vejce 1 ks
prošlehané
cukr
NA NÁPLŇ
jahody 300 g
pokrájené
krupicový cukr 50 g
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
skořice 0.25 ČL
mletá
kardamom 1 špetka
mletý
škrob 1 PL
dobře rozmíchaná v 1–2 lžících studené vody

1Krémový sýr, máslo, 160 g mouky a sůl dejte do nádoby food processoru a několika pulzy propracujte tak, aby vznikla jemná drobenka, která se začíná spojovat. Vyklopte na pracovní plochu, prohněťte, aby vzniklo těsto. Pokud je vzniklé těsto příliš lepivé, přidejte i zbytek mouky. Zformujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na 45–60 minut do lednice.

2Jahody nasypte do rendlíku, přidejte cukr a za stálého míchání na střední teplotu vařte asi 10–15 minut. Žádnou tekutinu navíc přidávat nemusíte, jahody jí uvolní dostatek, ale opravdu míchejte, aby se cukr nepřipálil. Snižte teplotu na minimum, přidejte semínka z vanilkového lusku, skořici a kardamom. Přidejte škrob a důkladně míchejte do zhoustnutí. Odstavte a nechte úplně vychladnout.

3Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na moukou posypaném povrchu na tenký plát. Vykrájejte z něj 10 koleček o průměru 12 cm. Nezapomeňte si moukou posypat i váleček a vykrajovátko.

4Každou taštičku naplňte 1 až 2 lžícemi vychladlé náplně, přeložte napůl a okraje dobře spojte (viz Něco navíc). Pomocí vidličky nebo párátka můžete udělat do středu taštičky dírky, kterými bude moci odejít pára. Jinak se může stát, že taštička praskne. Povrch taštiček potřete rozšlehaným vejcem, a pokud chcete, posypte cukrem. Pečte 25 až 30 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Naše food stylistka Milka radí okraje zajistit hned natřikrát – spojit, ohrnout ke středu a pak ještě důkladně zmáčknout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit