Jahodový cobbler

Jahodový cobbler
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodový cobbler

4.1 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4059 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 482 g
Tuky 177 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jen si představte tu nádheru – nadělíte si jeden dozlatova vypečený vláčný bochánek a poté naběračku sladkých voňavých jahod... Prostě letní pohádka!

Suroviny

jahody 1.4 kg
odstopkované, větší přepůlené
krupicový cukr 50 g
lze použít i kokosový nebo třtinový
citronová štáva 2 PL
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
NA BOCHÁNKY
mouka pšeničná hladká 380 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
máslo 180 g
vychlazené a nakrájené na kostičky + na vymazání formy
podmáslí 180 ml
med 85 g
tekutý
krémový sýr 125 g
např. Philadelphia
moučkový cukr
na posypání

1 Troubu předehřejte na 180°C. Litinovou pánev, koláčovou formu či zapékací nádobu o průměru 26–30 cm vymažte máslem. Jahody dobře promíchejte s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovými semínky a vsypte je připravené pánve/formy/nádoby.

2 Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Pomocí vidličky nebo prstů rychle zapracujte do mouky kousky másla tak, aby směs připomínala drobenku. Podmáslí dobře prošlehejte s medem, vlijte k moučné směsi a krátce promíchejte, jen aby se těsto spojilo. V případě potřeby propracujte rukama. Nakonec ledabyle zapracujte krémový sýr, aby v těstě utvořil mramorovaný efekt.

3 Těsto můžete ukrajovat lžící (nebo lžící na zmrzlinu) a bochánek pak rukama lehce zploštit, nebo ho celé přendejte na arch pečicího papíru a rukama ho rozmačkejte na silnější placku. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte zhruba 6 bochánků a rozložte je na jahody. Případné zbylé těsto můžete vytvarovat do silnějších placiček, upéct na plechu a podávat je jako vdolečky (scones), třeba s máslem a marmeládou.

4 Pečte 40–45 minut, nebo dokud jahody nezačnou bublat a bochánky nejsou krásně zlaté. Podávejte teplé. Můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Komentáře

Helena Dřízhalová

Broskve místo jahod a je to skvostné. Jen musím vychytat pečení. Bochánky z vrchu hodně opečené, dole lehce nedopečené..

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit