Jen si představte tu nádheru – nadělíte si jeden dozlatova vypečený vláčný bochánek a poté naběračku sladkých voňavých jahod... Prostě letní pohádka!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Litinovou pánev, koláčovou formu či zapékací nádobu o průměru 26–30 cm vymažte máslem. Jahody dobře promíchejte s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovými semínky a vsypte je připravené pánve/formy/nádoby.
Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Pomocí vidličky nebo prstů rychle zapracujte do mouky kousky másla tak, aby směs připomínala drobenku. Podmáslí dobře prošlehejte s medem, vlijte k moučné směsi a krátce promíchejte, jen aby se těsto spojilo. V případě potřeby propracujte rukama. Nakonec ledabyle zapracujte krémový sýr, aby v těstě utvořil mramorovaný efekt.
Těsto můžete ukrajovat lžící (nebo lžící na zmrzlinu) a bochánek pak rukama lehce zploštit, nebo ho celé přendejte na arch pečicího papíru a rukama ho rozmačkejte na silnější placku. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte zhruba 6 bochánků a rozložte je na jahody. Případné zbylé těsto můžete vytvarovat do silnějších placiček, upéct na plechu a podávat je jako vdolečky (scones), třeba s máslem a marmeládou.
Pečte 40–45 minut, nebo dokud jahody nezačnou bublat a bochánky nejsou krásně zlaté. Podávejte teplé. Můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat(24 receptů )
- Čaj o páté: 19 ověřených receptů pro odpolední party(19 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Vláčná kefírová buchta k nedělní kávě se doslova rozplývá na jazyku(21 receptů )
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami: Připravte si koláč, nepečený cheesecake a další sezónní dezerty(42 receptů )
Komentáře
Broskve místo jahod a je to skvostné. Jen musím vychytat pečení. Bochánky z vrchu hodně opečené, dole lehce nedopečené..