Specialitou chleba zvaného "soda bread" je kypření pomocí jedlé sody a podmáslí – kynutí tedy zcela odpadá. Nejlepší je ještě trochu teplý!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Plech poprašte moukou. Suché přísady promíchejte v míse a promněte je s máslem. Přilijte podmáslí a příborovým nožem směs několikrát projeďte.
Pak začněte pracovat prsty a velmi, velmi zlehka směs spojte tak, abyste z ní mohli vytvarovat plošší kulatý bochník o průměru asi 20 cm.
Bochník přesuňte na pomoučněný plech a ostrým nožem chléb nařízněte do kříže (odežene to zlé víly, ale také to napomůže lepšímu propečení).
Pečte 30 až 35 minut; když na chléb zespodu poklepete, měl by znít dutě. Pokud tomu tak není, na plechu jej obraťte ‚dnem‘ vzhůru a ještě pár minut pečte.
Na kovové mřížce a přikrytý utěrkou nechte chléb trochu vychladnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Upečte si křupavý chléb bez kynutí!(5 receptů)
Komentáře