0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaný koláč se zeleninou a sýrem

syrovy quiche
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Slaný koláč se zeleninou a sýrem

2.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2917 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 204 g
Tuky 178 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Se zeleninou a pikantním sýrem.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 100 g
nakrájené na kousky
vejce 1 ks
sůl 1 ČL
Na náplň
máslo 40 g
cuketa 90 g
šikmo nakrájená na plátky
fazolky zelené 80 g
lze přidat i hrášek
cibule 3 ks
rozkrojená na čtvrtky
mléko 300 ml
mouka pšeničná hladká 20 g
vejce 2 ks
kozí sýr 100 g
rajče 3 ks
malá, pevná

Postup

1

Základní těsto:
Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé.

2

Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

3

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech.

4

Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.

5

Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.

6

Náplň:
Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů.

7

Na hlubší pánvi nebo v kastrolu rozpusťte máslo a asi 5 minut na něm opékejte všechnu zeleninu. Směs pak zaprašte moukou a zalijte mlékem. Za stálého míchání vařte mírným varem asi pět minut, až vznikne hustá hladká omáčka.

8

Do omáčky přidejte vejce, promíchejte ji, osolte a opepřete. Směs vlijte do předpečené těstové ,misky‘ a posypte sýrem a rajčaty, nakrájenými na osminky.

9

Koláč pečte asi 40 minut, až jeho náplň zpevní a zezlátne. Před vyjmutím z formy nechte quiche trochu vychladnout, nejlépe na mřížce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

JEN CHCI DOPORUCIT PECENI V MIKROVLNCE S FUNKCÍ CRISP. TĚSTO NECHAT CCA 5 MINUT PREDPECT A POTOM PRIDAT NAPLN A PECT 11-15MINUT.

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit