Slaný koláč se špenátem a ricottou

Slaný koláč se špenátem a ricottou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4658 kcal
Bílkoviny 231 g
Cukr 368 g
Tuky 230 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Koláč je díky svěží, lehké chuti ideální pro letní stolování na čerstvém vzduchu. Dá se připravit předem – a chutná stejně skvěle teplý i studený.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 0.5 kg
typu 00
voda 300 ml
5 g
sušené droždí
olivový olej 80 ml
extra panenský
krupicový cukr špetka
sůl 5 g
olej
na potření plátů těsta
Na náplň
ricotta 0.5 kg
lze nahradit jemným plnotučným tvarohem
špenát 0.5 kg
vařený, sekaný
parmazán 100 g
strouhaný
majoránka (drhnutá) 1 ČL
čerstvá, jemně nakrájená
sůl
na dochucení náplně
pepř
na dochucení náplně
muškátový oříšek
strouhaný, na dochucení náplně
vejce 5 ks
natvrdo, oloupané
1.  Smíchejte suroviny na těsto, vypracujte vláčnou směs a nechte ji v zakryté míse dvě hodiny odpočívat. Pak těsto na lehce pomoučněné ploše tence rozválejte a vykrojte čtyři kola tak, aby u formy o průměru 23 cm pokryla i stěny. Vložte do ní jedno kolo, potřete olejem a položte na něj druhé.

2.  Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 °C. Suroviny na náplň s výjimkou vajec promíchejte v míse a přesuňte do korpusu. Lžící vyhlubte ‚hnízda‘ a vložte do nich celá vejce. Překryjte zbylými pláty těsta (třetí potřete olejem) a pečlivě spojte okraje. (Tip: Aby mohla unikat pára a koláč se nenafukoval, zapíchne Vito do ‚pokličky‘ kousek nevařené duté těstoviny.) Pečte dozlatova, zhruba tři čtvrtě hodiny.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit