0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaný koláč se špenátem a ricottou

Slaný koláč se špenátem a ricottou

4.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4658 kcal
Bílkoviny 231 g
Sacharidy 368 g
Tuky 230 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč je díky svěží, lehké chuti ideální pro letní stolování na čerstvém vzduchu. Dá se připravit předem – a chutná stejně skvěle teplý i studený.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 0.5 kg
typu 00
voda 300 ml
5 g
sušené droždí
olivový olej 80 ml
extra panenský
krupicový cukr špetka
sůl 5 g
olej
na potření plátů těsta
Na náplň
ricotta 0.5 kg
lze nahradit jemným plnotučným tvarohem
špenát 0.5 kg
vařený, sekaný
parmazán 100 g
strouhaný
majoránka (drhnutá) 1 ČL
čerstvá, jemně nakrájená
sůl
na dochucení náplně
pepř
na dochucení náplně
muškátový oříšek
strouhaný, na dochucení náplně
vejce 5 ks
natvrdo, oloupané
1.  Smíchejte suroviny na těsto, vypracujte vláčnou směs a nechte ji v zakryté míse dvě hodiny odpočívat. Pak těsto na lehce pomoučněné ploše tence rozválejte a vykrojte čtyři kola tak, aby u formy o průměru 23 cm pokryla i stěny. Vložte do ní jedno kolo, potřete olejem a položte na něj druhé.

2.  Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 °C. Suroviny na náplň s výjimkou vajec promíchejte v míse a přesuňte do korpusu. Lžící vyhlubte ‚hnízda‘ a vložte do nich celá vejce. Překryjte zbylými pláty těsta (třetí potřete olejem) a pečlivě spojte okraje. (Tip: Aby mohla unikat pára a koláč se nenafukoval, zapíchne Vito do ‚pokličky‘ kousek nevařené duté těstoviny.) Pečte dozlatova, zhruba tři čtvrtě hodiny.

Komentáře

Anonym

Tak tohle mi velmi nechutnalo. Nasoukali jsme do sebe s manzelem kazdy jeden kousek a zbytek vyhodili. Pritom vsechny suroviny jsou fajn, jen dohromady se to tak nejak neda jist.

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit