Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaný koláč se špenátem a ricottou

Slaný koláč se špenátem a ricottou

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4658 kcal
Bílkoviny 231 g
Sacharidy 368 g
Tuky 230 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč je díky svěží, lehké chuti ideální pro letní stolování na čerstvém vzduchu. Dá se připravit předem – a chutná stejně skvěle teplý i studený.

Suroviny

Na těsto
voda 300 ml
5 g
sušené droždí
olivový olej 80 ml
extra panenský
sůl 5 g
olej
na potření plátů těsta
Na náplň
ricotta ½ kg
lze nahradit jemným plnotučným tvarohem
vařený, sekaný
strouhaný
majoránka (drhnutá) 1 ČL
čerstvá, jemně nakrájená
sůl
na dochucení náplně
pepř
na dochucení náplně
strouhaný, na dochucení náplně
vejce 5 ks
natvrdo, oloupané

Postup

1

Smíchejte suroviny na těsto, vypracujte vláčnou směs a nechte ji v zakryté míse dvě hodiny odpočívat.

2

Pak těsto na lehce pomoučněné ploše tence rozválejte a vykrojte čtyři kola tak, aby u formy o průměru 23 cm pokryla i stěny. Vložte do ní jedno kolo, potřete olejem a položte na něj druhé.

3

Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 °C.

4

Suroviny na náplň s výjimkou vajec promíchejte v míse a přesuňte do korpusu. Lžící vyhlubte ‚hnízda‘ a vložte do nich celá vejce. Překryjte zbylými pláty těsta (třetí potřete olejem) a pečlivě spojte okraje. (Tip: Aby mohla unikat pára a koláč se nenafukoval, zapíchne Vito do ‚pokličky‘ kousek nevařené duté těstoviny.)

5

Pečte dozlatova, zhruba tři čtvrtě hodiny.

Související články

Komentáře

26.07.2008 16:15
Tak tohle mi velmi nechutnalo. Nasoukali jsme do sebe s manzelem kazdy jeden kousek a zbytek vyhodili. Pritom vsechny suroviny jsou fajn, jen dohromady se to tak nejak neda jist.
10.09.2007 20:50
Recept se nachází v č.7/06, str.53

Apetit magazín