Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaný koláč se sýrem a chřestem

Slaný koláč se sýrem a chřestem

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2352 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 103 g
Tuky 164 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výběr sýru necháváme na vás – jen by měl být pikantnější, jako třeba čedar

Související recepty

Suroviny

plus na poprášení pracovní plochy
nakrájené na kostičky a na vymazání formy
sýr 80 g
nastrouhaný
Na náplň
vejce 5 ks
mléko 180 ml
sýr 100 g
jemně nastrouhaného
300 g
chřest očištěného a podélně nakrájeného

Postup

1

Mouku vsypte do mísy, přidejte máslo a prsty ho rozdrobte na jemnou drobenku.

2

Vmíchejte sýr, tři lžíce studené vody a všechno spojte na pevné těsto. Utvořte kouli, zabalte do fólie a uložte aspoň na pět minut do chladu. Koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem.

3

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Vál poprašte moukou, rozválejte na něm těsto a vyložte jím formu. Vraťte na dvacet minut do chladničky.

4

Poté korpus předpečte: nejprve čtvrt hodiny pokrytý pečicím papírem a zatížený suchými fazolemi, poté ještě deset minut samotný, aby zezlátl.

5

Vejce prošlehejte s mlékem. Posypte korpus polovinou sýra, poklaďte chřestem, zalijte vejci s mlékem a posypte zbylým sýrem. Na spodním roštu v troubě pečte třicet až třicet pět minut, až náplň zpevní a zezlátne.

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...