Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špagety s dýní a šalvějí

spagety
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Špagety s dýní a šalvějí

4.3/5 Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2181 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 237 g
Tuky 112 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké zlaté dýně milují v severní Itálii a špagety jsou typické zase pro jih země. A když to spojíte... mňam!

Suroviny

dýně 800 g
dužina, nakrájená na kostičky
sůl 1 ČL
máslo 100 g
šalvěj 20 lístků
nahrubo nasekaná
z jednoho omytého citronu
strouhaný
sůl
pepř

Postup

1

Dýni vložte do středně velkého hrnce s dobře přiléhající pokličkou. Posypte ji cukrem a solí, zalijte šesti lžícemi vody; přiklopte, postavte na střední plamen a za občasného míchání pod pokličkou duste, aby dýně změkla, ale pořád držela tvar. Kdyby vám připadala suchá, přidejte ještě jednu nebo dvě lžíce vody.

2

Na pánvičce mezitím na másle osmahněte šalvěj – jen tak, aby máslo zpěnilo (poznáte to podle toho, že se začnou tvořit bublinky). Stáhněte plamen. Špagety uvařte podle návodu na obalu tak, aby zůstaly pevné na skus. Slijte, ale trošku vody nechte stranou. Těstoviny ponechte v hrnci.

3

Pánvičku se šalvějovým máslem dejte na vysoký plamen, a až se máslo začne škvařit, přidejte ­citronovou šťávu a nechte směs vteřinku prskat. Ke špagetám přidejte dýni, šalvějové máslo, tři až čtyři lžíce vody slité ze špaget a polovinu parmazánu. Promíchejte, osolte, opepřete – a podávejte se zbylým parmazánem na posypání.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

04.11.2007 19:25
zajimavou a efektni inovaci je pouziti cernych spaget (obarvenych sepiovou cerni) - jsou vynikajici a cerna s oranzovou dyni vypada proste nadherne. pouzila jsem dyni hokkaido, priste ale zkusim variantu bez pridani cukru, tato dyne je sama o sobe jiz pomerne sladka.
30.08.2007 22:11
Recept se nachází v č.11/04, str.48

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč