0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špagety s dýní a šalvějí

spagety
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Špagety s dýní a šalvějí

3.6 / 5. Počet hodnocení: 26
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2181 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 237 g
Tuky 112 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké zlaté dýně milují v severní Itálii a špagety jsou typické zase pro jih země. A když to spojíte... mňam!

Suroviny

dýně 800 g
dužina, nakrájená na kostičky
moučkový cukr 1 ČL
sůl 1 ČL
máslo 100 g
šalvěj 20 lístků
nahrubo nasekaná
špagety (těstoviny) 350 g
citronová štáva
z jednoho omytého citronu
parmazán 50 g
strouhaný
sůl
pepř

Postup

1

Dýni vložte do středně velkého hrnce s dobře přiléhající pokličkou. Posypte ji cukrem a solí, zalijte šesti lžícemi vody; přiklopte, postavte na střední plamen a za občasného míchání pod pokličkou duste, aby dýně změkla, ale pořád držela tvar. Kdyby vám připadala suchá, přidejte ještě jednu nebo dvě lžíce vody.

2

Na pánvičce mezitím na másle osmahněte šalvěj – jen tak, aby máslo zpěnilo (poznáte to podle toho, že se začnou tvořit bublinky). Stáhněte plamen. Špagety uvařte podle návodu na obalu tak, aby zůstaly pevné na skus. Slijte, ale trošku vody nechte stranou. Těstoviny ponechte v hrnci.

3

Pánvičku se šalvějovým máslem dejte na vysoký plamen, a až se máslo začne škvařit, přidejte ­citronovou šťávu a nechte směs vteřinku prskat. Ke špagetám přidejte dýni, šalvějové máslo, tři až čtyři lžíce vody slité ze špaget a polovinu parmazánu. Promíchejte, osolte, opepřete – a podávejte se zbylým parmazánem na posypání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

zajimavou a efektni inovaci je pouziti cernych spaget (obarvenych sepiovou cerni) - jsou vynikajici a cerna s oranzovou dyni vypada proste nadherne. pouzila jsem dyni hokkaido, priste ale zkusim variantu bez pridani cukru, tato dyne je sama o sobe jiz pomerne sladka.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit