Špagety s dýní a šalvějí

Špagety s dýní a šalvějí

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (24)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1829 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 141 g
Tuky 112 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké zlaté dýně milují v severní Itálii a špagety jsou typické zase pro jih země. A když to spojíte... mňam!

Suroviny

dýně 800 g
dužina, nakrájená na kostičky
moučkový cukr 1 ČL
sůl 1 ČL
máslo 100 g
šalvěj 20 lístků
nahrubo nasekaná
špagety 350 g
citronová štáva
z jednoho omytého citronu
parmazán 50 g
strouhaný
sůl
pepř

1Dýni vložte do středně velkého hrnce s dobře přiléhající pokličkou. Posypte ji cukrem a solí, zalijte šesti lžícemi vody; přiklopte, postavte na střední plamen a za občasného míchání pod pokličkou duste, aby dýně změkla, ale pořád držela tvar. Kdyby vám připadala suchá, přidejte ještě jednu nebo dvě lžíce vody.

2Na pánvičce mezitím na másle osmahněte šalvěj – jen tak, aby máslo zpěnilo (poznáte to podle toho, že se začnou tvořit bublinky). Stáhněte plamen. Špagety uvařte podle návodu na obalu tak, aby zůstaly pevné na skus. Slijte, ale trošku vody nechte stranou. Těstoviny ponechte v hrnci.

3Pánvičku se šalvějovým máslem dejte na vysoký plamen, a až se máslo začne škvařit, přidejte ­citronovou šťávu a nechte směs vteřinku prskat. Ke špagetám přidejte dýni, šalvějové máslo, tři až čtyři lžíce vody slité ze špaget a polovinu parmazánu. Promíchejte, osolte, opepřete – a podávejte se zbylým parmazánem na posypání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

zajimavou a efektni inovaci je pouziti cernych spaget (obarvenych sepiovou cerni) - jsou vynikajici a cerna s oranzovou dyni vypada proste nadherne. pouzila jsem dyni hokkaido, priste ale zkusim variantu bez pridani cukru, tato dyne je sama o sobe jiz pomerne sladka.

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit