Bramborový závin

Bramborový závin

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5498 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 719 g
Tuky 216 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné a vláčné

Suroviny

Na těsto
brambory 1 kg
uvařené dvě hodiny předem
mouka pšeničná polohrubá 500 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo 50 g
změklé
mléko 2 PL
sůl špetka
Na náplň
máslo 100 g
nebo olivový olej
zelí bílé 1 kg
jemně nakrájené
cibule 1 ks
jemně nakrájená
mouka pšeničná hladká 1 PL
na zaprášení
ocet 3 PL
cukr 4 PL
sůl 1 ČL
rozinky hrst
Dále potřebujeme
žloutek 1 ks
mandle plátky 100 g
tuk
pepř
sůl

1Brambory oloupejte a prolisujte, rozdrťte nebo zpracujte s pomocí robota (kruhadlem s malými otvory). Dejte je do mísy a prosijte na ně mouku s kypřicím práškem. Přidejte máslo, mléko a špetku soli. Vše zpracujte na polotuhé těsto a nechte je chvíli odpočinout pod nahřátou miskou.

2Ve velkém kastrolu rozehřejte tuk a osmažte na něm cibuli. Přidejte zelí, dobře promíchejte, osolte a nechte pět minut podusit.

3Zaprašte moukou a podlijte trochou studené vody. Dobře promíchejte, aby se netvořily žmolky; pokud je třeba, ještě podlijte. Přidejte rozinky a duste čtvrt hodiny, až zelí změkne. Dochuťte octem, kořením a cukrem a znovu promíchejte, ale už nevařte.

4Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát o síle asi 5 mm, rozetřete na ně podušené zelí, srolujte jako závin a položte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody, posázejte mandlovými lupínky a pečte dozlatova (asi půl hodiny).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit