0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
bramborovy zavin
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5528 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 739 g
Tuky 216 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné a vláčné

Suroviny

Na těsto
brambory vařené 1 kg
mouka pšeničná polohrubá 500 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo 50 g
změklé
mléko 2 PL
sůl špetka
Na náplň
máslo 100 g
nebo olivový olej
zelí bílé 1 kg
jemně nakrájené
cibule 1 ks
jemně nakrájená
mouka pšeničná hladká 1 PL
na zaprášení
ocet 3 PL
cukr 4 PL
sůl 1 ČL
rozinky hrst
Dále potřebujeme
žloutek 1 ks
mandle plátky 100 g
tuk
pepř
sůl

Postup

1

Brambory oloupejte a prolisujte, rozdrťte nebo zpracujte s pomocí robota (kruhadlem s malými otvory). Dejte je do mísy a prosijte na ně mouku s kypřicím práškem. Přidejte máslo, mléko a špetku soli. Vše zpracujte na polotuhé těsto a nechte je chvíli odpočinout pod nahřátou miskou.

2

Ve velkém kastrolu rozehřejte tuk a osmažte na něm cibuli. Přidejte zelí, dobře promíchejte, osolte a nechte pět minut podusit.

3

Zaprašte moukou a podlijte trochou studené vody. Dobře promíchejte, aby se netvořily žmolky; pokud je třeba, ještě podlijte.

4

Přidejte rozinky a duste čtvrt hodiny, až zelí změkne. Dochuťte octem, kořením a cukrem a znovu promíchejte, ale už nevařte.

5

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

6

Těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát o síle asi 5 mm, rozetřete na ně podušené zelí, srolujte jako závin a položte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody, posázejte mandlovými lupínky a pečte dozlatova (asi půl hodiny).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit