Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronový cheesecake ve stylu New Yorku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 141
Do 90 minut Snadné průměr 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4357 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 412 g
Tuky 254 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle tradiční varianta cheesecaku je sametová a velmi bohatá. Aby také ne, když předlohou receptu nám byl slavný New York cheesecake. Citronový cheesecake je pečený a i když na jeho přípravu nevyžaduje příliš zkušeností, bez trpělivosti se rozhodně neobejdete. Ale i přesto stojí za to recept vyzkoušet – ať už jako slavnostní dezert nebo chutný zákusek k odpolední kávě.

Suroviny

Na korpus
sušenky 150 g
až 250 g, BeBe, máslové
až 120 g
Na náplň
plnotučný
vanilkový extrakt 1,5 ČL
jemně nastrouhaná, z celého citronu
vejce 3 ks
velká + 1 žloutek navíc
Na potření

Postup

1

Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální. 

2

Rozevírací dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit papírem na pečení. Chcete-li vyzkoušet vodní lázeň (viz Něco navíc), musíte formu zvenčí utěsnit, nejlépe přes sebe přeloženými pruhy alobalu. Ten vám také zaručí, že do trouby nebude odkapávat máslo.

3

Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy.

4

Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to deset minut při 180 °C – bude křupavější.

5

Troubu ztlumte na 160 °C.

6

Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt.

7

Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte pět minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu.

8

Dejte péct na pětadvacet až třicet minut (viz Něco navíc).

9

Vychladlý dezert zakrytý alobalem dejte do druhého dne odpočinout do chladničky.

10

Vyklopte ho podle návodu níže, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. Ozdobit můžete karamelizovaným ovocem.

NĚCO NAVÍC

Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu.

Můžete vyzkoušet i pečení ve vodní lázni, která zajistí rovnoměrnější zahřívání: na střední mřížku umístěte plech s vysokým okrajem s formou zalitou do poloviny výšky vroucí vodou. Zavřete troubu a 30 minut ji vůbec neotvírejte – jinak se dezert propadne.

Vždy přestaňte péci o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl a popraskal. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé; to je jistější indikátor upečenosti než přesný čas. Náplň ještě ztuhne při chlazení.

Koláč pak nechte ve vypnuté troubě s dvířky pootevřenými asi na pět centimetrů, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) unikat ven.

Finální fází je vyjmutí z formy. Postavte ji na utěrku namočenou v horké vodě. Ta rozpustí máslo, kterým bylo vymazané dno; okraje koláče se při chladnutí odtáhnou samy. Hbitě odstraňte bočnici, překlopte dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým pohybem sejměte spodní část formy i papír. Pak překlopte koláč na servírovací podnos a dejte pryč pomocný talíř. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

10.05.2007 22:06
skvely je take s cerstvym syrem Delvita - 3 vanicky
05.05.2007 17:41
Velmi jednoduchý lahodný, výborný i z ricoty
12.02.2007 20:49
Jinak jsem cheesecake dělala z ricotty, lučiny a tvarohu a chuťově byl moc dobrý, i když z něho vyšel spíš takový krém než koláč;)
12.02.2007 20:47
Ahojky, tak jsem taky dělala cheesecake a je to tedy záhada;-) Nejdriv jsem neodhadla dobu pečení (pekla jsem v poloviční formě po dobu 15 minut, ale bylo to málo, takže se doba pečení s menším množstvím až tolik nezkracuje...) a pak jsem měla problémy se sušenkovým základem - byl příliš nasáklý máslem (a to jsem ho tam dala o polovinu méně) a koláč nešel vyklopit... Nehledě na chuť podkladu:-( Myslím si, že bude lepší udělat místo sušenkového základu těsto. Je pevnější a chutnější...
17.02.2007 17:50
Mela jsem podobny problem s maslem, zjistila jsem ze je dobre susenkovy zaklad predpect. Cheesecake jsem delala uz alespon dvacetkrat ale nikdy jsem nemela odvahu ho vyklopit, nechavam ho na spodni casti formy.
05.02.2007 10:29
Nemůžu si pomoct ale recept je dost zmatečný. Nikde se nepíše že sušenkový základ se musí nejprve upéct, než se na něj nalije hmota o které ani nevíme co znamená.....:-((
07.10.2006 12:45
Nahradila jsem Phiiladelphii, která je moc drahá, takhle: 250g vanička plnotučného tvarohu, 100g Lučiny a 250g mascarpone. Napřed se musí Lučina, která je tužší, smíchat s půlkou tvarohu, aby v tom nebyly cucky. V robotu to nedělám s metličkama, ale s takovými hnětacími noži, aby se do toho nedostalo tolik vzduchu.
22.09.2006 16:16
vyskusala som cheesecake a upiekla ho na oslavu narodenin. Pouzila som klasicky tucny tvaroh, baleny v hlininovej folii, bolo fantasticky!!! Odporucam vsetkym, ktory ho este neskusili. Hlavne nie je pracny, a je naozaj dobre, ked ho nechate odlezat v chladnicke niekolko hodin.
24.04.2006 07:55
Tento recept je vynikajici, delala jsem ho dvakrat. Poprve jsem pouzila syr Ricotta a cheesecake byl vlacny a vsem chutnal. Podruhe jsem ho delala z Luciny a nebylo to ono. Cheesecake uz nemel tak jemnou konzistenci jako z Ricotty. Byl tuhy a tvarohova chut byla prilis vyrazna Byl z neho takovej citronovej Pribinacek :-P Nevim jestli je to Lucinou nebo neco se mi to proste na podruhe nepovedlo :-( kazdopadne budu testovat dal :-))) Posypany cerstvymi jahodama chutna bajecne (i kdyz se treba nepovede). Protoze jsem nikdy nejedla Cheesecake original tak nevim jaka konzistence je spravna. Prosim poradte a podelte se o vase zazitky s cheesecakem!!!!!!
24.04.2006 15:51
Driv jsem delala cheesecake z tvarohu, ted jsem presla na Lucinu. Pekla jsem ho i tenhle tyden na oslavu a kamaradi ktery zili nejakou dobu v Americe ho naprosto vychvalovali. Cheesecake v Americe je pry hodne hutny, coz odpovida prave te verzi z Luciny.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč