0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 408
Více než hodinu Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8434 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 817 g
Tuky 510 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Originální recept na medovník se po dlouhých peripetiích podařilo získat redaktorce Šárce Hamanové od Gruzínky Nanuli Dérové. Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.

Suroviny

tuk 250 g
Hera
vejce 3 ks
med 3 PL
tmavý
krupicový cukr 300 g
mouka pšeničná hladká 400 g
00 extra
jedlá soda 1 ČL
vlašské ořechy 1 hrst
na ozdobení
Na krém
kondenzované mléko 1 konzerva
slazené, karamelizované – Salko karamel (mléčný karamel)
máslo 300 g

Postup

1

Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2

Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

3

Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.

4

Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5

Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléčný karamel vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte a přimíchejte k nim nadrobno nasekané ořechy.

6

Sestavte domácí medovník. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Nechte aspoň do druhého dne odležet.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte. 

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

Anonym

Medovník je vážně báječný.Nečekala jsem tak snadnou přípravu něčeho tak báječného.Jen si člověk teprve při jeho přípravě uvědomí,jaká je to kalorická bomba! Ale za ten hřích to stojí :)

Anonym

Medovník podle tohoto receptu jsem pro velký úspěch pekla již několikrát. Je velmi sladký a tak přidávám do krému trochu uvařeného neslazeného pudinku.Výsledek je pak naprosto perfektní!

Anonym

I přesto, že mi příprava téhle lahůdky zabrala mnohem více času než je udáno v receptu (myslím tím pečení jednotlivých plátů:o), tak jsem s ním slavila obrovský úspěch u celé rodiny a sama jsem z výsledku opravdu nadšená! Moc díky za tenhle fantastický recept!!!

Anonym

Ahoj, medovník je naprosto fantastický. Pekla jsem ho pro velký úspěch taky už několikrát. Protože je na mě ale příliš sladký tak do máslového krému přidávám jen vanilinový cukr. Posypku jsem si mírně upravila. Zbytkové těsto z plátů nastrouhám, aby byla posypka jemnější a ještě do ní přidávám ořechy.

Anonym

Medovník je opravdu fantastický.Střídám krém ještě s jedním krémem,který se skládá z 1 husté kysané smetany a 5 dkg moučk.cukru.Je výborný.Prostě mňamka.

Anonym

Nejsem žádný expert na pečení, ale na medovník jsem se s nadšením vrhla. Dala jsem pár rad z fóra dohromady a výsledek byl přímo pohádkový. Těsto jsem zpracovala podle receptu, jen jsem ubrala cukr na 200g. Těsto jsem nechala v lednici úplně vychladnout a pak z něj vyválela v pohodě 8 tenouličkých placek, papír i váleček jsem si lehce pomoučnila. První krém jsem udělala ten karamelový a střídala ho se zakysanou smetanou (na 2 zakysanky 1 van.cukr), placky jsem zlehka potřela silným černým čajem. Ovace ohromné :)

Anonym

Medovník je dobré nechat uležet ne pár hodin, ale tak 1 nebo lépe 2 dny. Pak je přímo fantastický. Pokud ale spěcháte, udělejte to jako já - jednotlivé pláty jsem po obou stranách před namazáním "pokapala" mlékem - nebojte se ho použít víc.

Anonym

Taky dávám do posypky opražené oříšky - krém dělám ten cukrářský, ze Salka. A nařezané díly ještě zdobím šlehačkou a sypu zbytkem posypky. MŇAM!

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč