0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené brambory se špenátem a bešamelem

zapecene brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečené brambory se špenátem a bešamelem

4.6/5 Počet hodnocení: 47
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2332 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 235 g
Tuky 110 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V omáčce je máslo nahrazeno olejem, čímž vznikne ,zdravější‘ verze – ale výsledkek je stejně lahodný!

Suroviny

brambory 1 kg
omyté, na silné plátky
cibule 2 ks
oloupané, jemně nakrájené
rostlinný olej 1 PL
jemný typ
mouka pšeničná hladká ½ PL
muškátový oříšek 1 špetka
mražené nebo čerstvé listy
česnek 1 stroužky
nasekaný
nastrouhaný
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Plátky brambor zhruba deset minut předvařte v mírně osolené vodě. V pánvi na oleji osmažte cibuli, ale jen krátce, aby nechytla barvu. Zaprašte moukou, osmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte; omáčka trochu zhoustne.

2

Do zapékací formy naskládejte polovinu brambor a zalijte je půlkou omáčky. Špenát propláchněte, nechte odkapat a pak položte na vrstvu brambor. Osolte, opepřete, postrouhněte muškátovým oříškem a posypte česnekem.

3

Navrstvěte zbylé brambory, všechno přelijte omáčkou a dvacet pět až třicet minut zapékejte. Zhruba pět minut před koncem pečení jídlo ještě pospyte strouhaným sýrem.

Opojný oříšek
S muškátovým oříškem raději opatrně – strouhněte ho vždycky jenom špetku. Ve velkém totiž může být halucinogenní.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Recept jsem zkoušela, je fantastický !!! Pokud použijete mražené špenátové listy (Bonduelle) Nechte pořádně vykapat vodu nebo je lehce rukou vyždímejte.

Anonym

urcite vyzkousejte! Ja osobne davam trosku muskatoveho orisku a vegetu i do besamelu .. tento recept jsem zaradila mezi sve oblibene :)!

Anonym

Recept se nachází v č.3/06, str.43

Anonym

mnam, trochu ochutit bešamel a je to výborný

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč