Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené brambory se zeleninou
ZDROJ: Cookipedia.co.uk
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 59
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1318 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 95 g
Tuky 75 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečené brambory se zeleninou a zakysanou smetanou jsou doopravdy všestranné – úspěch budou mít samotné, se zeleninovým salátem i jako příloha k masu. Pokud z receptu vynecháte šunku, vznikne vám úžasné vegetariánské jídlo plné zdravé zeleniny a zapečeného sýra.

Související recepty

Suroviny

jarní cibulka 1 svazek
šunka 100 g
na plátky
čedar 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Rozpalte gril nebo troubu na 220 °C. Omyté brambory se slupkou nakrájejte na klínky a vařte je v osolené vodě asi deset minut, aby byly jen poloměkké (buďte opatrní a brambory nepřevařte – mějte na paměti, že se budou ještě zapékat). Pečlivě je slijte a dejte zatím stranou.

2

Zatímco se brambory vaří, rozkrojte papriku, odstraňte jadérka a pak ji nakrájejte na úhledné podélné proužky. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka.

3

Nakrájenou zeleninu důkladně promíchejte s předvařenými bramborami a celými plátky šunky (volte co nejkvalitnější, nejlépe od kosti). Celou směs důkladně osolte a opepřete. Přesuňte ji do zapékací mísy a krátce zapečte; stačí tak tři minuty. Zelenina by měla mírně zezlátnout.

4

Mísu vyjměte, zeleninu poprašte paprikou (kdo má rád ostřejší chutě, může sáhnout po pálivé), pokryjte zakysanou smetanou a nakonec celé dílo posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Zapékejte, až se smetana i sýr rozpustí a povrch zezlátne. Mělo by stačit pět minut.

Související články

Komentáře

04.07.2020 23:09

Dobrý den, mohu poprosit o informaci, ve kterém čisle Apetitu najdu tento recept?

07.07.2020 09:33

Dobrý den, paní Kotková,
recept pochází z časopisu Snadné vaření, který jsme jeden čas také vydávali (konkrétně z čísla 10/2007).

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín