0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pisciotta - koláč s olivovým olejem

Pisciotta - koláč s olivovým olejem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pisciotta - koláč s olivovým olejem

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 20 minut 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2210 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 241 g
Tuky 117 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle lahodný koláč pochází ze severní Itálie, z míst, kde se pěstuje nejlepší olivový olej. Ten hraje v pisciottě hlavní roli – nahrazuje obvyklé máslo nebo jiné tuky. S jahodovou omáčkou a porcí šlehačky je přímo fantastický!

Suroviny

Na těsto
vejce 2 ks
krystalový cukr 100 g
citronová kůra
z 1 citronu
sůl
50 ml
dezertní víno Marsala
mléko 50 ml
olivový olej bazalkový 100 ml
+ trocha na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
mouka pšeničná polohrubá 160 g
K podáváni
jahody 250 g
čerstvé, lze nahradit mraženými
moučkový cukr
smetana ke šlehání

1 Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Vejce utřete s cukrem do pěny, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, sůl, víno, mléko a olivový olej. Na závěr přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promíchejte.
 

2 Formu na biskupský chlebíček o objemu jeden litr potřete tenkou vrstvou olivového oleje, vlijte těsto a pečte v horní třetině trouby zhruba padesát minut. Po upečení nechte koláč asi deset minut chladnout.
 

3 Vychladlý koláč uvolněte nožem a vyklopte. Těsně před podáváním připravte jahodovou omáčku. Čerstvé jahody pokrájejte na větší kusy, mražené ponechte vcelku a dejte je do hrnce. Přilijte dvě lžíce vody, podle kyselosti ovoce přislaďte a za občasného míchání prohřejte. Omáčku s kopečkem šlehačky servírujte k plátkům pisciotty.
 

Sladká jazykověda  Nezdá se vám, že podobnost mezi ‚pisciotta‘ (čti ‚pišota‘) a českým piškotem je více než zřejmá? Olivový olej v těstě se nahrazoval běžným rostlinným a také víno z našeho piškotu časem vypadlo, ale italsko-česká družba nechť žije dál!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč