Pohankové citronové palačinky

Pohankové citronové palačinky

Hodnocení receptu
Průměr: 2 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3342 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 524 g
Tuky 70 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché a elegantní...

Suroviny

Na klasické palačinky
mouka pšeničná hladká 220 g
sůl špetka
vejce 2 ks
mléko 500 ml
olej
na smažení
Na pohankové palačinky
mouka celozrnná 100 g
mouka pohanková hladká 150 g
sůl špetka
vejce 2 ks
mléko 350 ml
dle potřeby, možno více
olej
na smažení
Na náplň
citron 3 ks
omyté v horké vodě, nejlépe bio
krupicový cukr 3 PL
vanilkový cukr 1 bal

Postup

1

V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, vejce a mléko. Ruční metlou zlehka prošlehejte na řídké těsto. Nechte čtvrt hodiny stát.

2

V pánvi rozpalte asi lžíci oleje. Potom vlijte trochu těsta, naběračkou ho rozetřete co nejvíc do tenka a palačinku pečte po obou stranách dozlatova; trvá to zhruba tři minuty.

3

Z citronů nastrouhejte kůru. Dávejte přitom pozor, abyste strouhali jen žlutou část – bílá je hořká. Z jednoho citronu vymačkejte šťávu, vylovte z ní jadérka a odstraňte je. Krupicový cukr smíchejte s vanilinovým.

4

Horké palačinky pokapejte vymačkanou citronovou šťávou, posypte nastrouhanou kůrou a cukrem podle chuti.

Efektní proužky 
Pokud chcete, aby tyhle klasické francouzské palačinky vypadaly obzvlášť elegantně, ostrouhejte citrony pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru. Výsledkem jsou efektní proužky. Škrabku (například značky Tescoma, kolem 100 Kč) dostanete v domácích potřebách.

Komentáře

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit