0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostrá jižanská rýže z mikrovlnky

Ostrá jižanská rýže z mikrovlnky

4.5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2196 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 317 g
Tuky 77 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělé jídlo ‚z jedné misky‘. Nepotřebujete žádnou zvláštní odměrku.

Suroviny

rajče 400 g
krájená loupaná, konzervovaná s česnekem
česnek 1 stroužek
rozdrcený
rýže 300 g
dlouhozrnná, tolik rýže, kolik se vejde do plechovky od rajčat
paprika červená 1 ks
na malé kostičky
chorizo 200 g
na malé kostičky - lze nahradit čabajkou, paprikovým salámem nebo vynechat
mražená nebo sterilizovaná
paprika mletá pálivá ½ ČL
sůl
pepř
Na ozdobu
petrželka
nasekaná

Postup

1

Místo odměrky použijte plechovku: rajčata vyklopte do velké misky, kterou lze dát do mikrovlnky, a rýži nasypte do plechovky tak, aby sahala asi centimetr pod její okraj. Rýži pečlivě propláchněte v cedníku. Přidejte ji k rajčatům.

2

Plechovkou odměřte množství vody a nalijte ji k rajčatům a rýži. Přimíchejte nakrájenou papriku, česnek, uzeninu i kukuřici. Osolte, lehce opepřete, posypejte pálivou paprikou. Vše promíchejte.
 

3

Misku přetáhněte fólií a tu na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Vařte deset minut v mikrovlnce na nejvyšší výkon. Pak fólii odstraňte a vše důkladně promíchejte. Vložte znovu do trouby a nepřikryté pečte ještě 12 až 15 minut (podle výkonu trouby), až je rýže měkká. Ozdobte petrželkou a smetanou.

Kouzelná přísada:
Chorizo (čti čorizo) je španělská papriková uzenina, jejíž výrobu už si osvojily i české firmy. Jednotlivé tvary, druhy a značky se však výrazně liší – stejně jako pálivost. Pravé chorizo se suší na vzduchu a neobsahuje moc tučných částí; je sušší a tužší než například čabajka, kterou ho můžete případně nahradit. K přímé konzumaci se chorizo krájí na velmi tenké plátky. Často se používá jako teplý pokrm, hlavně s bramborami a rýží. Osmahnutím vynikne jeho pikantnost. Tip: Chorizo Illera, 200 g za 70 Kč prodává Tesco.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

Anonym

Divím se, že na tento recept nejsou žádné ohlasy.My ho vaříme asi už 2 roky a pravidelně 1 x měsíčně.Je jednoduchý a vynikající, pikantní.Prostě chuťovka.Zkuste to taky!

Anonym

opravdu výtečný recept, místo choriza stačí pikantní papriková klobáska, zakysaná smetana dodá jídlu delikatesní chuť :-)

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč