Svěží a zároveň pikantní jídlo, které si můžete uvařit třeba k večeři ve dvou!
Suroviny
1Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.
2Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus.
3Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.
Rýže s houbami a citronem:
1Zatímco se rýže vaří podle našeho základního návodu, nakrájejte na plátky čtvrt kila žampionů a na dvou lžících oleje je osmažte do hněda (trvá to asi čtyři minuty). Houby by se měly rovnoměrně osmahnout; míchejte je, aby se odpařovala vznikající šťáva. Pak k nim přidejte dva velké, najemno nasekané stroužky česneku a vše smažte ještě minutu.
2Rýži slijte, propláchněte a přidejte k houbám spolu s pěti lžícemi jemně nasekané petržele (jemnější je hladkolistá), třemi lžícemi nasekané pažitky a nastrouhanou kůrou z jednoho dobře omytého citronu.
3Směs dobře promíchejte, pak ji ochutnejte a případně osolte. Získáte svěží, rychlé, ekonomické a pikantní jídlo. Chuť této rýže díky citronu navíc skvěle ladí s jakoukoli grilovanou rybou, ale i kuřetem nebo masovými minutkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lišky v kuchyni 7x jinak(11 receptů)
Komentáře
Anonym
30.08.2007 22:26
Apetit 11/04