Rýže s houbami a citronem

Rizoto s houbami 2
ZDROJ: Pixabay/valtercirillo
sdílet:

Rýže s houbami a citronem

Hodnocení receptu
Průměr: 1.9 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1270 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 200 g
Tuky 31 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží a zároveň pikantní jídlo, které si můžete uvařit třeba k večeři ve dvou!

Suroviny

rýže 200 g
dlouhozrnná
žampiony 1 kg
olej 2 PL
česnek 2 stroužky
najemno nasekaný
petržel 5 PL
jemně nasekané
pažitka 3 PL
jemně nasekaná
citronová kůra
z jednoho omytého citronu
Základní recept na rýži:

1Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.

2Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus.

3Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.

Rýže s  houbami a citronem:

1Zatímco se rýže vaří podle našeho základního návodu, nakrájejte na plátky čtvrt kila žampionů a na dvou lžících oleje je osmažte do hněda (trvá to asi čtyři minuty). Houby by se měly rovnoměrně osmahnout; míchejte je, aby se odpařovala vznikající šťáva. Pak k nim přidejte dva velké, najemno nasekané stroužky česneku a vše smažte ještě minutu.

2Rýži slijte, propláchněte a přidejte k houbám spolu s pěti lžícemi jemně nasekané petržele (jemnější je hladkolistá), třemi lžícemi nasekané pažitky a nastrouhanou kůrou z jednoho dobře omytého citronu.

3Směs dobře promíchejte, pak ji ochutnejte a případně osolte. Získáte svěží, rychlé, ekonomické a pikantní jídlo. Chuť této rýže díky citronu navíc skvěle ladí s jakoukoli grilovanou rybou, ale i kuřetem nebo masovými minutkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit