0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krkonošský houbovec

Krkonošský houbovec

4.5 / 5. Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3107 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 383 g
Tuky 81 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoční jídlo horalů se v naší rodině peče několikrát ročně. Dopřejte si ho s námi!

Suroviny

sušené houby 2 hrsti
nebo 400 g čerstvých
mléko 250 ml
rohlíky 7 ks
krupice 2 PL
česnek 6 stroužků
podle chuti
vejce 3 ks
cibule 2 ks
nadrobno
majoránka (drhnutá) špetka
pepř
sůl
tuk 2 PL
sádlo, máslo, olej

Postup

1

Sušené houby přes noc namočte do rendlíku s vodou. Kdybyste na to zapomněli, nic dramatického se neděje – jen je těsně před přípravou vhoďte do kastrůlku s vodou a pár minut povařte. Pokud máte čerstvé houby, pečlivě je očistěte, nakrájejte na kostičky a chvíli poduste.

2

Rohlíky pokrájejte na kolečka a zalijte mlékem.

3

Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promíchejte v misce.

4

Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 ˚C.

5

V pekáči nebo zapékací misce rozpalte tuk (horalové používali sádlo), nalijte na něj houbovou směs a pečte asi dvacet minut. 

6

Před podáváním nakrájejte houbovec na kostky; dobře chutná teplý i studený.  Příště můžete zkusit vynikající obměnu, která vznikne, když do jídla přidáte uzené maso, nakrájené na kostky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Anonym

Je výborný. Je květen a domečkem se line jeho vůně. Přidala jsem ještě sice již vzrostlé kopřivy a sibiřskou cibuli. Vynikající nejen jako vánoční.

Anonym

moc rada ho varim na chalupe, jednoduche a rychle jidlo.

Anonym

Moc chutné - přidala jsem do směsi rozkrájené proužky sterilované červené papriky a bílky ušlehala na sníh.

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč