Protože Vánoce, Vánoce přicházejí - a vanilkové rohlíčky jsou klasika, bez které si tyto svátky nedokážeme vůbec představit.
Suroviny
máslo
340
g
studené
moučkový cukr
100
g
mouka pšeničná hladká
420
g
vlašské ořechy
160
g
mleté
sůl
špetka
vanilkový cukr
Postup
1
Máslo nakrájejte na kostičky a zpracujte s ostatními surovinami v pevné těsto (pracujte rychle, aby máslo nepovolilo).
2
Těsto nechte v chladu několik hodin nebo přes noc odpočinout.
3
Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Pak z něj odkrajujte kousky; nejběžnější způsob je vytvářet válečky a ty potom ohnout do tvaru rohlíčků.
4
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
5
Rohlíčky klaďte na plech a pečte zhruba 12–15 minut, podle výkonnosti trouby.
Po upečení je nechte na plechu krátce zchladnout a potom je, ještě teplé, obalujte ve vanilkovém cukru.
Profi tipy Martina Pokorného
- V každém případě se přimlouvám za použití pravé vanilky. Stačí vložit lusk do sklenice s moučkovým cukrem; dokonale ovoněný bude cukr za týden až deset dní. Na půl kila cukru postačí jeden vanilkový lusk – podélně ho rozřízněte a špičkou nože vyškrabte zrníčka. Tím chuť pravé vanilky ještě znásobíte a rohlíčky budou přímo dokonalé.
- Do rohlíčků se používají lískové oříšky i mandle, ale ze všech nejvýraznější chuť mají vlašské ořechy. Olej, který obsahují, těsto navíc výrazně zvláční.
- Když vám dojde hladká mouka, klidně použijte polohrubou.
- Jiné než teflonové plechy před pečením rozhodně vymažte nebo je vyložte papírem na pečení či speciální fólií.
- Těsto potřebuje před zpracováním zvláčnět, ale ne úplně změknout. Rohlíčky se nejlépe tvarují (a nepraskají) z těsta polotuhého – z příliš měkkého byste nevytvarovali nic.
Komentáře
Anonym
13.08.2006 14:21
najlepsie
Anonym
08.05.2007 18:46
sůl
Anonym
21.12.2008 07:40
RE: sůl
Anonym
08.12.2007 21:25
rohlíčky
Anonym
12.12.2007 16:21
Re: rohlíčky
Jana Talířová
10.12.2009 14:29
RE: rohlíčky
Anonym
23.12.2007 18:35
najlepšie rožteky na svete
Leona Sodomková
04.12.2008 20:08
rohlíčky
Anonym
20.01.2009 20:26
VR, rozumerj vanilkové rohlíčky :)
Anonym
20.12.2009 08:11
Rohlíčky