Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku v podobě vanilínu – protože pravá vanilka je zkrátka příliš drahá. Víte, co stojí za její vysokou cenou?
Vanilkovník plocholistý neboli vanilka pravá je liánovitá orchidej, která pochází z Mexika. Svůj květ otevírá jen na jeden den v roce. Aby vanilkovník plodil lusky (tobolky), musí právě v tento den dojít k jeho opylení. Jinak totiž květ po 24 hodinách zvadne a spadne na zem. Pro komerční účely se vanilka pěstuje na farmách a květy se opylovávají ručně.
Umělé opylování rozjelo výnosný byznys
Pokud je opylení úspěšné, vyroste plod v podobě 6 až 10 cm dlouhého lusku, naplněného tisíci černých semínek. Vanilka po přesazení do tropických oblastí po celém světě však neplodila lusky až do roku 1841, kdy dvanáctiletý Edmond Albius na ostrově Réunion v Indickém oceánu přišel na to, jak ručně opylovat květy vanilky pomocí dutého stébla bambusu.
Tato jednoduchá technika měla dalekosáhlé důsledky. Vanilkové plantáže začaly vznikat po celém světě – na Madagaskaru v Indii, na Tahiti a v Indonésii. Velmi populární jsou také výlety na plantáže, ideálním místem pro výlet po kořeninových plantážích je Zanzibar, kde vaše smysly uchvátí nádherná vanilková vůně.
- Dnes pochází přibližně 75 % světové produkce vanilky z Madagaskaru a Réunionu.
- Vanilkové lusky, které se sklízejí zelené, ještě devět měsíců dozrávají a suší, dokud nezčernají.
Přírodní vs syntetická
Vanilka obsahuje odhadem 250 až 500 různých chuťových a vonných složek. Nejvýznamnější z nich je vanilin. Vanilin lze vyrobit z petrochemických látek, z ligninu, vedlejšího produktu dřevozpracujícího a papírenského průmyslu, a z eugenolu, složky hřebíčkového oleje. Lze ho dokonce vyrobit z kastorea, melase podobného sekretu z análních žláz bobrů, i když jde opravdu jen o vedlejší zdroj.
- Syntetický vanilin je nejméně dvacetkrát levnější než pravá vanilka, což vysvětluje, proč se ho vyrábí a prodává 20 tisíc tun ročně a vanilky pouhých 2 tisíce tun.
Trocha historie
Vanilku pravděpodobně objevili Totonakové, indiánský kmen z východního pobřeží Mexika. Později ji od nich získali 16. století Aztékové a do Evropy ji pravděporobně přivezl španělský kolonizátor Hernán Cortés.
- Až do 17. století byla vanilka považovaná za přísadu do horké čokolády. Tento recept pochází od Aztéků.
- Lékárník britské královny Alžběty I. začal vanilku přidávat do dalších sladkostí. Nápad ochutit s ní zmrzlinu si připisují Francouzi.
- Do kuchařek se vanilka dostala mnohem později. První recept s vanilkou pochází z knihy Hannah Glasse s názvem The Art of Cookery z roku 1805.
Vanilková sůl? Existuje!
Vanilku si můžete pořídit ve formě vanilkového lusku a mleté vanilky. Vanilkový extrakt obsahuje vanilkový cukr a vanilkové pasty. Ve specializovaných e-shopech seženete také vanilkovou sůl. Ta se nejčastěji používá k dochucování drůbeže či mořských plodů, ale také je údajně tajnou přísadou pravé margarity.
Vyzkoušejte naše vanilkové recepty
- Kdo nikdy neochutnal vanilkový crème brûlée, jako by ani nikdy nebyl.
- A kdo by nemiloval buchtičky s povidly a vanilkovým krémem?
- Určitě si také upečte vanilkové muffiny.
- Skvěle chutná také vanilková panna cotta s malinovou omáčkou.
- Připravit si z ní můžete také pravý vanilkový cukr.
Zdroje informací: Food Insider, BBC, Tasty