0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Proč je vanilka tak drahá?
ZDROJ: worldrepublicnews.com
sdílet:

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku v podobě vanilínu  – protože pravá vanilka je zkrátka příliš drahá. Víte, co stojí za její vysokou cenou?

Vanilkovník plocholistý neboli vanilka pravá je liánovitá orchidej, která pochází z Mexika. Svůj květ otevírá jen na jeden den v roce. Aby vanilkovník plodil lusky (tobolky), musí právě v tento den dojít k jeho opylení. Jinak totiž květ po 24 hodinách zvadne a spadne na zem. Pro komerční účely se vanilka pěstuje na farmách a květy se opylovávají ručně.

Umělé opylování rozjelo výnosný byznys

Pokud je opylení úspěšné, vyroste plod v podobě 6 až 10 cm dlouhého lusku, naplněného tisíci černých semínek. Vanilka po přesazení do tropických oblastí po celém světě však neplodila lusky až do roku 1841, kdy dvanáctiletý Edmond Albius na ostrově Réunion v Indickém oceánu přišel na to, jak ručně opylovat květy vanilky pomocí dutého stébla bambusu.

Tato jednoduchá technika měla dalekosáhlé důsledky. Vanilkové plantáže začaly vznikat po celém světě – na Madagaskaru v Indii, na Tahiti a v Indonésii. Velmi populární jsou také výlety na plantáže, ideálním místem pro výlet po kořeninových plantážích je Zanzibar, kde vaše smysly uchvátí nádherná vanilková vůně.

  • Dnes pochází přibližně 75 % světové produkce vanilky z Madagaskaru a Réunionu.
  • Vanilkové lusky, které se sklízejí zelené, ještě devět měsíců dozrávají a suší, dokud nezčernají.

Přírodní vs syntetická

Vanilka obsahuje odhadem 250 až 500 různých chuťových a vonných složek. Nejvýznamnější z nich je vanilin. Vanilin lze vyrobit z petrochemických látek, z ligninu, vedlejšího produktu dřevozpracujícího a papírenského průmyslu, a z eugenolu, složky hřebíčkového oleje. Lze ho dokonce vyrobit z kastorea, melase podobného sekretu z análních žláz bobrů, i když jde opravdu jen o vedlejší zdroj.

  • Syntetický vanilin je nejméně dvacetkrát levnější než pravá vanilka, což vysvětluje, proč se ho vyrábí a prodává 20 tisíc tun ročně a vanilky pouhých 2 tisíce tun. 

Trocha historie

Vanilku pravděpodobně objevili Totonakové, indiánský kmen z východního pobřeží Mexika. Později ji od nich získali 16. století Aztékové a do Evropy ji pravděporobně přivezl španělský kolonizátor Hernán Cortés.

  • Až do 17. století byla vanilka považovaná za přísadu do horké čokolády. Tento recept pochází od Aztéků.
  • Lékárník britské královny Alžběty I. začal vanilku přidávat do dalších sladkostí. Nápad ochutit s ní zmrzlinu si připisují Francouzi.
  • Do kuchařek se vanilka dostala mnohem později. První recept s vanilkou pochází z knihy Hannah Glasse s názvem The Art of Cookery z roku 1805.

Vanilková sůl? Existuje!

Vanilku si můžete pořídit ve formě vanilkového lusku a mleté vanilky. Vanilkový extrakt obsahuje vanilkový cukr a vanilkové pasty. Ve specializovaných e-shopech seženete také vanilkovou sůl. Ta se nejčastěji používá k dochucování drůbeže či mořských plodů, ale také je údajně tajnou přísadou pravé margarity.

Vyzkoušejte naše vanilkové recepty

Související články

Vše, co jste kdy chtěli vědět o avokádu
  • Jak na to

Vše, co jste kdy chtěli vědět o avokádu

Jistě se všichni shodneme na tom, že avokádo je v současnosti nejvíc trendy potravinou. Oprávněně je po celém světě považováno za superpotravinu. Ale víte, proč je avokádo pořád dražší a dražší? A co všechno z něj dokážete vykouzlit....
Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit