0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3075 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 139 g
Tuky 238 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italský dezert zamrzl v půlce cesty mezi smetanovým krémem a zmrzlinou – a podle milovnice sladkých specialit Pavlíny Jelínkové se zastavil právě včas. Krok za krokem se vás o tom pokusí přesvědčit.

Suroviny

vejce 1 ks
žloutek 4 ks
med 100 g
med 3 PL
na zakapání
smetana 300 ml
piniové oříšky 25 g
opražené, lze nahradit plátky mandlí, oříšky, lze vynechat

Postup

1

Hrnec, na který se dá postavit miska nebo kastrůlek, zpola naplňte vodou a uveďte ji k varu. Pak oheň stáhněte tak, aby vřela jenom velmi mírně. Do misky (nejlépe kovové) nebo do menšího kastrůlku dejte vejce, žloutky a med a posaďte ji na hrnec.

2

Prošlehávejte pomocí metly nebo ručního elektrického šlehače, až krém zhoustne a zesvětlá; trvá to tři až pět minut. Směs ponechte nad hrncem s teplou vodou, ale už dále nevařte. V jiné nádobě si ušlehejte smetanu do tuha a přidejte ji ke krému.

3

Aby vám krém ,nespadl‘, snažte se smetanu spíš vtírat než vešlehávat. Čím více vzduchových bublinek bude krémový polotovar obsahovat, tím bude výsledek nadýchanější. Když je hmota spojená, sundejte misku z hrnce a krém nechte ještě vychladnout.

4

Krém vlijte do plastové, nejlépe hranaté nádobky. Můžete ho také rozdělit do několika kelímků, třeba od jogurtu – dezert pak budete mít vždycky po ruce. Máte-li nadbytek čerstvého ovoce, klidně ho do krabičky přidejte. Přikryjte víčkem nebo přetáhněte fólií.

5

Nádobu vložte do mrazáku a nechte ji mrazit minimálně dvě tři hodiny nebo rovnou přes noc. Semifreddo má tu výhodu, že se na rozdíl od domácích zmrzlin nemusí během mrazení vyndávat a promíchávat. Teď už je veškerá starost o úspěch na mrazáku…

6

Piniové oříšky na zdobení krátce nasucho opražte – budou aromatičtější. Až vyjmete krabičku z mrazáku, nechte ji pět minut stát při pokojové teplotě, aby semifreddo získalo tu správnou ,polozmrzlou‘ konzistenci a lépe se vyklápělo. Zakapejte medem a posypte oříšky.

Bez strojku i námahy
Domácí výroba zmrzliny je často pokládána za mimořádně složitou záležitost – dokonce tak, že se ta námaha ani nevyplatí. Leckoho odradí představa, že by musel mrznoucí hmotu v pravidelných intervalech prošlehávat nebo investovat do zmrzlinového strojku. U semi­fredda je to ale jinak – k úspěchu vám stačí pár základních pomůckek a mrštné zápěstí.

Jak to dělá Jamie Oliver
Utře 50 g cukru s vanilkovou esencí (můžete použít vanilinový cukr) a 4 žloutky. Z půl litru smetany stvoří šlehačku a ze 4 bílků sníh. Vše spojí a mrazí v kameninové nádobě, jak bylo v Itálii běžné před nástupem plastů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

Anonym

Nemohl by mi prosím někdo poradit, kde se dají sehnat piniová semínka?! Zatím jsem na ně v Čechách nikde nenarazila..

Anonym

jestli jsi z Prahy, tak se daji piniove orisky sehnat v prodejne Svet orisku napriklad naproti tramvajove zastavce 11 na IP pavlova nebo Bila Labut...

Anonym

Přidávám ještě vymačkanou zázvorovou šťávu, to je teprve ostrá ňamka.

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit