2 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4491 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 389 g
Tuky 220 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plněné těstoviny ravioly patří k základním položkám italské kuchyně. Vypadají pracně, ale zvládnete je snadno – to platí i o těstu. U náplně pak klidně zapojte vlastní fantazii!

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hrubá 500 g
vejce 3 ks
voda 150 ml
sůl 0.5 ČL
Na náplň
cibule 100 g
máslo 80 g
víno bílé 100 ml
losos 550 g
nakrájený
smetana ke šlehání 150 ml
bazalka hrst
čerstvá, nasekaná
sůl
pepř bílý
mletý
1 Začněte těstem: mouku se solí vsypte do mísy a utvořte důlek, abyste měli kam vyklopit vejce. Jedno si nechte stranou na pozdější potírání těsta, zbylá dvě vyklepněte do důlku; předtím se ale raději přesvědčte přivoněním, že jsou vajíčka čerstvá.

2 K mouce přilijte ještě vodu a začněte zpracovávat těsto. Dejte jako profesionální kuchaři přednost vlastním rukám. Těsto tak prohnětete stejnoměrněji a daleko líp poznáte, jestli není třeba přidat trochu mouky, nebo naopak tekutiny. Pružné těsto vytvarujte do koule a nechte odpočinout.

3 Pusťte se do přípravy náplně: zpěňte máslo, vsypte pokrájenou cibuli a smažte několik minut, až se začne lehce barvit. Vlijte víno a nechte odpařit tekutinu. Přidejte kousky lososa, sůl a pepř a stejnoměrně osmahněte. Zalijte smetanou; promíchávejte a vařte, aby směs zhoustla. Vmíchejte bazalku.

4 Těsto rozdělte na dvě části. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto tence rozválejte, abyste získali dvě přibližně stejně velké placky. Válejte od středu těsta k okrajům a nebojte se přitlačit – když ukážete těstu sílu, bude vás poslouchat!

5 Na jeden plát těsta klaďte lžicí hromádky náplně (měla by být povařená hodně dohusta, pak se nebude roztékat). Prostor mezi jednotlivými kopečky důkladně potřete zbývajícím rozšlehaným vejcem; stane se ‚lepidlem‘, které udrží balíčky během vaření pohromadě.

6 Do velkého hrnce dejte vařit vodu; mírně ji osolte. Druhý plát těsta přehoďte přes hromádky náplně a s citem přitiskněte na rovné plochy. Pomocí rádýlka nebo příborového nože teď vykrajujte čtverečky s náplní – ravioly. Odkrojky těsta můžete znovu zpracovat a naplnit.

7 Ravioly vhazujte do vroucí vody; když vyplavou, jsou hotové. Teď už jen omáčka: na oleji osmahněte cibuli a česnek, podlijte vínem a nechte odpařit. Vsypte žampiony, osmahněte, podlijte vývarem, čtvrt hodiny povařte a zahustěte máslem. Podávejte s raviolami, bazalkou a sušenými rajčaty.

Komentáře

Anonym

Netušíte někdo, jaká jiná náplň by se dala udělat?

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit