Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ravioly s chřestem a ricottou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3350 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 343 g
Tuky 129 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud se vám nechce do výroby domácího těsta, náplň můžete dát i do placiček won ton, které seženete běžně v asijských obchodech.

Suroviny

Na těsto
vejce 5 ks
olivový olej
pár kapek
máslo 1 ČL
rozpuštěné + další na přelití
jemně mleté
sůl
Na náplň
ricotta 200 g
vykapaná
nastrouhaná kůra a trocha vymačkané šťávy
bazalka 2 PL
jemně pokrájená + lístky na ozdobení
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno či podrcený
stonky nakrájené nadrobno do náplně, hlavičky odložte na ozdobení
piniové oříšky 2 PL
opražené + navíc na ozdobení
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Na náplň smíchejte ricottu, kůru a šťávu z citronu, bazalku, česnek, nakrájené stonky chřestu a piniové oříšky. Osolte, opepřete.

2

Na vál nebo pracovní plochu prosejte mouku, utvořte důlek a vlijte do něj vejce rozšlehaná s olejem a máslem. Vsypte mleté mandle a osolte. Pečlivým hnětením vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho na co nejtenčí plát – nejlépe k tomu poslouží strojek na nudle.

3

Teď máte různé možnosti, jak vytvořit ravioly. Z těsta můžete nakrájet širší pruhy a v pravidelných intervalech na ně klást kopečky sýrové náplně tak, abyste přes ně mohli těsto pohodlně přeložit a důkladně přitisknout.

4

Pak naplněné pruhy těsta rozkrájejte na jednotlivé raviolky; ty můžete ještě různě tvarovat tak, že je zmáčknete nebo stočíte okraje okolo palce. Jejich půvab ale spočívá v domáckém vzhledu, a proto se rozhodně netrapte nějakým přepečlivým designem – důležitější je, aby byla náplň dobře utěsněna a při vaření nevytekla. Ravioly můžete tvarovat i pomocí tvořítek nebo forem (viz Něco navíc) – v tom případě postupujte podle návodu. 

5

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Osolte ji a vsypte do ní naplněné ravioly – jakmile vyplavou na povrch, což trvá zhruba 2 minuty, jsou hotové. Z hrnce je vyjměte pomocí děrované naběračky.

6

Podávejte s hlavičkami chřestu krátce (cca 2 minuty) povařenými a pak osvě- ženými ledovou vodou. Těsně předtím přelijte máslem, posypte lístky bazalky a opraženými piniovými oříšky.

NĚCO NAVÍC
Tvořítek i formiček je na trhu spousta druhů v cenách od desítek do tisíců korun. Několik typů jich má například cenově dostupná Tescoma (www.tescoma.cz), existuje však například i speciální nástavec na výrobu raviol na robot KitchenAid (www.vasekuchyne.cz). 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou).
     
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín