Ravioly s chřestem a ricottou

Ravioly s chřestem a ricottou

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (3)
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3123 kcal
Bílkoviny 160 g
Cukr 335 g
Tuky 113 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pokud se vám nechce do výroby domácího těsta, náplň můžete dát i do placiček won ton, které seženete běžně v asijských obchodech.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 500 g
vejce 5 ks
olivový olej
máslo 1 ČL
rozpuštěné
Na náplň
ricotta 200 g
vykapaná
nastrouhaná kůra a šťáva z citronu
bazalka 2 PL
jemně pokrájená plus lístky na ozdobu
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno či podrcený
chřest zelený 1 svazek
stonky nakrájené nadrobno do náplně, hlavičky odložte na ozdobení
piniové oříšky 2 PL
opražené, na ozdobení
sůl a pepř

1 Na náplň smíchejte ricottu, kůru a šťávu z citronu, bazalku, česnek, nakrájené stonky chřestu a piniové oříšky. Osolte, opepřete.

2 Na vál nebo pracovní plochu prosejte mouku, utvořte důlek a vlijte do něj vejce rozšlehaná s olejem a máslem. Vsypte mleté mandle a osolte. Pečlivým hnětením vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho na co nejtenčí plát – nejlépe k tomu poslouží strojek na nudle.

3 Teď máte různé možnosti, jak vytvořit ravioly. Z těsta můžete nakrájet širší pruhy a v pravidelných intervalech na ně klást kopečky sýrové náplně tak, abyste přes ně mohli těsto pohodlně přeložit a důkladně přitisknout. Pak naplněné pruhy těsta rozkrájejte na jednotlivé raviolky; ty můžete ještě různě tvarovat tak, že je zmáčknete nebo stočíte okraje okolo palce. Jejich půvab ale spočívá v domáckém vzhledu, a proto se rozhodně netrapte nějakým přepečlivým designem – důležitější je, aby byla náplň dobře utěsněna a při vaření nevytekla. Ravioly můžete tvarovat i pomocí tvořítek nebo forem (viz Něco navíc) – v tom případě postupujte podle návodu. 

4 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Osolte ji a vsypte do ní naplněné ravioly – jakmile vyplavou na povrch, což trvá zhruba 2 minuty, jsou hotové. Z hrnce je vyjměte pomocí děrované naběračky.

5 Podávejte s hlavičkami chřestu krátce (cca 2 minuty) povařenými a pak osvě- ženými ledovou vodou. Těsně předtím přelijte máslem, posypte lístky bazalky a opraženými piniovými oříšky.

NĚCO NAVÍC
Tvořítek i formiček je na trhu spousta druhů v cenách od desítek do tisíců korun. Několik typů jich má například cenově dostupná Tescoma (www.tescoma.cz), existuje však například i speciální nástavec na výrobu raviol na robot KitchenAid (www.vasekuchyne.cz). 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.
     

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit