Ravioly carbonara

Ravioly carbonara

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9615 kcal
Bílkoviny 346 g
Sacharidy 373 g
Tuky 743 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šéfkuchař restaurace Bellevue Petr Bureš vám ukáže, jak lahodnou omáčku carbonara zavřít do raviol. Ucítíte ji až při skousnutí a věřte nám, je to slast!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
vejce 5 ks
žloutek 1 ks
na potření
olivový olej
sůl
Na náplň
žloutek 6 ks
pancetta 200 g
na tenké plátky
smetana ke šlehání 1 l
mléko 150 ml
kozí sýr 200 g
nejlépe čerstvý
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na dokončení
hoblinky parmazánu
pancetta
opečená
oříškové máslo
bazalka

Příprava těsta a plnění raviol

1Mouku smíchejte s vejci, kapkou olivového oleje a špetkou soli. Podle potřeby přilijte vodu. Vypracujte pevnější těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Poté ho vyválejte, nejlépe na strojku na těstoviny.

2Těsto musí být tenké, já ho na strojku vyvaluju na jedničku,“ radí Petr Bureš s tím, že těsto má být tenké asi jako na nudle do polévky. „Udělejte si dva pláty, stejně široké i dlouhé. Položte je vedle sebe a jeden z nich uprostřed potřete rozšlehaným žloutkem,“ popisuje.

3Na plát potřený prošlehaným žloutkem rozložte předem připravenou zmraženou náplň (viz postup vpravo). „Kopečky nedávejte příliš k sobě, špatně by se vám náplň uzavírala. Neměly by ale být ani daleko, protože by vám zbylo moc těsta,“ radí Petr Bureš.

4Na plát s náplní položte druhý plát těsta. Prsty obtočte kolem náplně a utáhněte jimi těsto. „Příliš netlačte, aby se těsto neprotrhlo, ale cílem je dostat ven co nejvíce vzduchu. Ten by vám při vaření dělal neplechu a ravioly by praskly,“ radí šéfkuchař. Těsto zároveň přimáčkněte na spodní plát.

5Rádýlkem okrájejte vnější hrany raviolek. Od náplně (záleží na její velikosti) nechte zhruba centimetr. Pokud na odkrájeném těstě není vejce, můžete ho zpracovat a ještě jednou vyválet.

6Raviolky odřežte rádýlkem jednu od druhé. Pokud jste je dali dále od sebe, odřízněte přečnívající těsto, cílem je pěkný tvar. „Zbylé těsto nevyhazujte, můžete ho usušit nebo zamrazit a použít jako nudle, třeba k ragú nebo do polévky,“ radí Petr Bureš.

Příprava náplně do raviol

1Pancettu rozložte na plech a pečte ji v troubě vyhřáté na 180°C. Pečte ji zhruba 6 minut, jen aby byla pěkně zlatá a křupavá.

2Mléko zahřejte, rozdrobte do něj sýr a nechte rozpustit. Odstavte a nechte směs zchladnout na pokojovou teplotu. Smetanu šlehejte do konzistence hustšího jogurtu.

3Do smetany zašlehejte žloutky a mléko se sýrem a rozdrobenou slaninu. Osolte a opepřete. Pak přelijte do dávkovače (použít lze i lahvičku s užším hrdlem).

4Náplň rozdělte do formiček, použít můžete silikonové formičky na pralinky nebo na led – plňte je tak, aby v každé byla zhruba lžička náplně. Dejte zmrazit.

Dokončení a servírování

1Ravioly (čerstvé i zmražené) vařte ve vroucí osolené vodě zhruba 3 minuty. Vyberte je děrovanou naběračkou.

2Na talíři je přelijte oříškovým máslem a dozdobte opečenou rozdrolenou pancettou, hoblinkami parmazánu a lístky bazalky.

Tipy pro dokonalý výsledek

  • Uchování Pokud nebudete ravioly hned vařit, rozložte je na podnos a zamrazte, poté je sesypte do sáčku.
  • Oříškové máslo připravíte tak, že si rozpustíte v kastrůlku máslo a necháte ho lehce zhnědnout (bílkoviny v něm se začnou smažit). Musíte ho hlídat, velmi snadno se spálí.
  • Křupnutí Ravioly nekrájejte na talíři, kouzlo přichází až ve chvíli, kdy je rozkousnete!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit