Šéfkuchař restaurace Bellevue Petr Bureš vám ukáže, jak lahodnou omáčku carbonara zavřít do raviol. Ucítíte ji až při skousnutí a věřte nám, je to slast!
Postup
1
Příprava těsta a plnění raviol
- Mouku smíchejte s vejci, kapkou olivového oleje a špetkou soli. Podle potřeby přilijte vodu. Vypracujte pevnější těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Poté ho vyválejte, nejlépe na strojku na těstoviny.
- Těsto musí být tenké, já ho na strojku vyvaluju na jedničku,“ radí Petr Bureš s tím, že těsto má být tenké asi jako na nudle do polévky. „Udělejte si dva pláty, stejně široké i dlouhé. Položte je vedle sebe a jeden z nich uprostřed potřete rozšlehaným žloutkem,“ popisuje.
2
- Na plát potřený prošlehaným žloutkem rozložte předem připravenou zmraženou náplň (viz postup vpravo). „Kopečky nedávejte příliš k sobě, špatně by se vám náplň uzavírala. Neměly by ale být ani daleko, protože by vám zbylo moc těsta,“ radí Petr Bureš.
- Na plát s náplní položte druhý plát těsta. Prsty obtočte kolem náplně a utáhněte jimi těsto. „Příliš netlačte, aby se těsto neprotrhlo, ale cílem je dostat ven co nejvíce vzduchu. Ten by vám při vaření dělal neplechu a ravioly by praskly,“ radí šéfkuchař. Těsto zároveň přimáčkněte na spodní plát.
3
Rádýlkem okrájejte vnější hrany raviolek. Od náplně (záleží na její velikosti) nechte zhruba centimetr. Pokud na odkrájeném těstě není vejce, můžete ho zpracovat a ještě jednou vyválet.
4
Raviolky odřežte rádýlkem jednu od druhé. Pokud jste je dali dále od sebe, odřízněte přečnívající těsto, cílem je pěkný tvar. „Zbylé těsto nevyhazujte, můžete ho usušit nebo zamrazit a použít jako nudle, třeba k ragú nebo do polévky,“ radí Petr Bureš.
5
Příprava náplně do raviol
- Pancettu rozložte na plech a pečte ji v troubě vyhřáté na 180°C. Pečte ji zhruba 6 minut, jen aby byla pěkně zlatá a křupavá.
- Mléko zahřejte, rozdrobte do něj sýr a nechte rozpustit. Odstavte a nechte směs zchladnout na pokojovou teplotu. Smetanu šlehejte do konzistence hustšího jogurtu.
6
- Do smetany zašlehejte žloutky a mléko se sýrem a rozdrobenou slaninu. Osolte a opepřete. Pak přelijte do dávkovače (použít lze i lahvičku s užším hrdlem).
- Náplň rozdělte do formiček, použít můžete silikonové formičky na pralinky nebo na led – plňte je tak, aby v každé byla zhruba lžička náplně. Dejte zmrazit.
7
Dokončení a servírování
- Ravioly (čerstvé i zmražené) vařte ve vroucí osolené vodě zhruba 3 minuty. Vyberte je děrovanou naběračkou.
- Na talíři je přelijte oříškovým máslem a dozdobte opečenou rozdrolenou pancettou, hoblinkami parmazánu a lístky bazalky.
Tipy pro dokonalý výsledek
- Uchování Pokud nebudete ravioly hned vařit, rozložte je na podnos a zamrazte, poté je sesypte do sáčku.
- Oříškové máslo připravíte tak, že si rozpustíte v kastrůlku máslo a necháte ho lehce zhnědnout (bílkoviny v něm se začnou smažit). Musíte ho hlídat, velmi snadno se spálí.
- Křupnutí Ravioly nekrájejte na talíři, kouzlo přichází až ve chvíli, kdy je rozkousnete!