Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ravioly carbonara
Ravioly carbonara
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Ravioly carbonara

4.9/5 Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9615 kcal
Bílkoviny 346 g
Sacharidy 373 g
Tuky 743 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šéfkuchař restaurace Bellevue Petr Bureš vám ukáže, jak lahodnou omáčku carbonara zavřít do raviol. Ucítíte ji až při skousnutí a věřte nám, je to slast!

Související recepty

Suroviny

vejce 5 ks
na potření
olivový olej
sůl
Na náplň
na tenké plátky
mléko 150 ml
nejlépe čerstvý
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na dokončení
hoblinky parmazánu
opečená
oříškové máslo
bazalka

Postup

1

Příprava těsta a plnění raviol

  • Mouku smíchejte s vejci, kapkou olivového oleje a špetkou soli. Podle potřeby přilijte vodu. Vypracujte pevnější těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Poté ho vyválejte, nejlépe na strojku na těstoviny.
  • Těsto musí být tenké, já ho na strojku vyvaluju na jedničku,“ radí Petr Bureš s tím, že těsto má být tenké asi jako na nudle do polévky. „Udělejte si dva pláty, stejně široké i dlouhé. Položte je vedle sebe a jeden z nich uprostřed potřete rozšlehaným žloutkem,“ popisuje.

příprava těsta na ravioly

2
  • Na plát potřený prošlehaným žloutkem rozložte předem připravenou zmraženou náplň (viz postup vpravo). „Kopečky nedávejte příliš k sobě, špatně by se vám náplň uzavírala. Neměly by ale být ani daleko, protože by vám zbylo moc těsta,“ radí Petr Bureš.
  • Na plát s náplní položte druhý plát těsta. Prsty obtočte kolem náplně a utáhněte jimi těsto. „Příliš netlačte, aby se těsto neprotrhlo, ale cílem je dostat ven co nejvíce vzduchu. Ten by vám při vaření dělal neplechu a ravioly by praskly,“ radí šéfkuchař. Těsto zároveň přimáčkněte na spodní plát.

plnění raviol

3

Rádýlkem okrájejte vnější hrany raviolek. Od náplně (záleží na její velikosti) nechte zhruba centimetr. Pokud na odkrájeném těstě není vejce, můžete ho zpracovat a ještě jednou vyválet.

vykrajování raviol

4

Raviolky odřežte rádýlkem jednu od druhé. Pokud jste je dali dále od sebe, odřízněte přečnívající těsto, cílem je pěkný tvar. „Zbylé těsto nevyhazujte, můžete ho usušit nebo zamrazit a použít jako nudle, třeba k ragú nebo do polévky,“ radí Petr Bureš.

5

Příprava náplně do raviol

  • Pancettu rozložte na plech a pečte ji v troubě vyhřáté na 180°C. Pečte ji zhruba 6 minut, jen aby byla pěkně zlatá a křupavá.
  • Mléko zahřejte, rozdrobte do něj sýr a nechte rozpustit. Odstavte a nechte směs zchladnout na pokojovou teplotu. Smetanu šlehejte do konzistence hustšího jogurtu.

příprava náplne do raviol

6
  • Do smetany zašlehejte žloutky a mléko se sýrem a rozdrobenou slaninu. Osolte a opepřete. Pak přelijte do dávkovače (použít lze i lahvičku s užším hrdlem).
  • Náplň rozdělte do formiček, použít můžete silikonové formičky na pralinky nebo na led – plňte je tak, aby v každé byla zhruba lžička náplně. Dejte zmrazit.

příprava omáčky na ravioly

7

Dokončení a servírování

  • Ravioly (čerstvé i zmražené) vařte ve vroucí osolené vodě zhruba 3 minuty. Vyberte je děrovanou naběračkou.
  • Na talíři je přelijte oříškovým máslem a dozdobte opečenou rozdrolenou pancettou, hoblinkami parmazánu a lístky bazalky.

servírování raviol

Tipy pro dokonalý výsledek

  • Uchování Pokud nebudete ravioly hned vařit, rozložte je na podnos a zamrazte, poté je sesypte do sáčku.
  • Oříškové máslo připravíte tak, že si rozpustíte v kastrůlku máslo a necháte ho lehce zhnědnout (bílkoviny v něm se začnou smažit). Musíte ho hlídat, velmi snadno se spálí.
  • Křupnutí Ravioly nekrájejte na talíři, kouzlo přichází až ve chvíli, kdy je rozkousnete!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Apetit magazín