Šťavnatý a vláčný koláč typický pro italské vinobraní můžete vyzkoušet sami v našich zeměpisných šířkách.
Suroviny
vejce
2
ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr
75
g
máslo
4
PL
rozpuštěné + na vymazání
olivový olej
60
ml
extra panenský
mléko
80
ml
vanilkový extrakt
½
ČL
kypřicí prášek do pečiva
¾
ČL
mouka pšeničná hladká
180
g
+ trocha na vysypání formy
sůl
špetka
citronová kůra
2
PL
strouhaná
sušená pomerančová kůra
2
PL
strouhaná
hroznové víno
250
g
bez pecek
na poprášení
Postup
1
Troubu předehřejte na 175 stupňů. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymažte, vysypte moukou a přebytek oklepněte.
2
Elektrickými metlami zpěňte žloutky s cukrem, aby směs nabyla; asi tři minuty.
3
Vešlehejte máslo, olej, mléko a vanilku.
4
Mouku s práškem a solí prosijte do mísy, vmíchejte citrusovou kůru. Vše přisypte ke žloutkům a dobře vmíchejte vařečkou. Nechte asi deset minut stát, aby se vůně promísily.
5
Vmíchejte asi dvě třetiny hroznů,přesuňte do formy a uhlaďte stěrkou.
6
Posypte zbylými kuličkami vína a pečte asi čtyřicet minut, až bude koláč zlatý a na dotek pružný. Vyjměte a nechte dochladnout na mřížce. Podávejte pocukrované.
Komentáře