0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

Rohlíky, housky, žemle, hvězdičky

3.9 / 5. Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Snadné Na cca 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2430 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 340 g
Tuky 58 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zlatavé pečivo jezte třeba jako přílohu k polévce nebo jen tak s máslem...

Suroviny

droždí 30 g
čerstvé
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
vlažné
cukr 5 g
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
žloutek 1 ks
na potření
Na posypání
sůl
mák celý
kmín
slunečnicová semínka

1 Z droždí, špetky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Pak z něj, zbývající mouky, mléka (nejprve dalších cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), cukru, vejce a soli vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.

2 Troubu zahřejte na 200 °C. Vykynuté těsto zpracujte a vytvarujte ho. My jsme se rozhodli pro houstičky ze tří pramenů. Vytvarované těsto naskládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete žloutkem. Posypte solí a semínky, fantazii se meze nekladou, zkusit můžete i semínka fenyklu.

3 Plech vložte do trouby a po zhruba třech minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte dozlatova.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Komentáře

Jana Kopřivová

Milá Karolíno, v receptu je pravděpodobně chyba, ale povedl se nám tak, jak je (stejně jako vám i s těmi 50 g cukru). Cukr do housek dávat nemusíte vůbec (kromě špetky pro vzejití kvásku). Pokud chcete, aby byly housky déle vláčné (a prostě úplně nejlepší) zapracujte do těsta 50 g změklého másla.

Lucie Kisová

Housky jsou vynikající, jen je potřeba si dopředu rozmyslet zda-li je chceme na sladko či slano. V případě, že do těsta použijeme 50g cukru ze soupisu surovin, očekávejme spíše chuť jako jsou loupáčky. Ale pokud cukr vynecháme, máme klasické slané housky. Dle rady paní J. Kopřivové jsem přidala i 50g změklého másla a určitě to na chuti jen přidalo.

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit