Špenátové listy jsou teď ve vrcholné kondici, proto se přimlouvám za to, abyste jim dali přednost. Samozřejmě tento recept bude skvěle fungovat i z mraženého špenátu – z celých nebo sekaných listů. Italové polévku zjemňují mlékem, ale můžete do ní nalít i smetanu na vaření, polévka tak bude krémovější.
Postup
Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním plameni povařte do změknutí; trvá to asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.
V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu.
Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
Přiveďte k varu a nechte na mírném plameni asi deset minut bublat.
Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.
Komentáře
Anonym
19.09.2007 11:56
ňami!
Anonym
26.09.2007 07:57
Apetit 3/07
Anonym
09.02.2008 19:06
Zlepšení
Anonym
17.06.2008 17:26
polévka
Anonym
25.07.2008 19:09
dobrota
Dagmar Bergerová
08.09.2014 15:45
mám výhrady vůči tavenému
mám výhrady vůči tavenému sýru, takže to řeším čerstvým typu žervé, používám ho i do přílohového špenátu
Hana Švédová
25.09.2014 14:44
Pred pridanim parmezanu
Pred pridanim parmezanu rozmixovat.