0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perská „hrstková“ polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2615 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 400 g
Tuky 38 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Její kouzlo spočívá v pestré směsi luštěnin různého stupně rozvařenosti. Nudle mají podle poetického popisu symbolizovat spletité stezky osudu. V Íránu tuhle polévku podávají při zvláštních příležitostech, třeba v předvečer návratu poutníků z Mekky. Vy si ji ale můžete dát kdykoli. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená na půlkolečka
pórek 1 ks
menší, seříznutý a nakrájený natenko
kurkuma (mletá) 1 ČL
vývar zeleninový 2 l
nebo voda
fazole mungo 80 g
suché, propláchnuté a scezené
čočka žlutá 80 g
půlená, loupaná, propláchnutá a scezená, nebo červená čočka – propláchnutá a scezená
luštěniny 200 g
například různých fazolí a cizrny (mohou být i mražené či z konzervy)
oregano 2 snítky
čerstvé nebo 0,5 lžičky sušeného
polévkové těstoviny 100 g
širší dlouhé polévkové nudlí nebo linguine
špenát 200 g
i baby, či mangold, přebraný, propláchnutý a nasekaný hodně nahrubo
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nakrájená nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
jogurt bílý
nebo zakysaná smetana
kopr
čerstvý, nasekaný
citron 1 ks
nakrájený na klínky
cibule smažená
kupovaná

Postup

1

V hrnci opečte na oleji zvolna cibuli doměkka, trvá to asi 8 minut, vsypte pórek a opékejte ještě pár minut. Pak poprašte kurkumou a nechte ji rozvonět. Vlijte vývar či vodu, vsypte mungo a čočku, přiklopte a přiveďte k varu. Potom zmírněte oheň a vařte asi hodinu, hodně doměkka.

2

Přidejte směs vařených luštěnin a oregano, přiveďte k varu a vařte dalších 20 minut. Poté vsypte těstoviny a běžný špenát (oproti tomu lístky baby špenátu stačí krátce spařit později spolu s petrželkou) či mangold. Vařte cca 10 minut nebo podle návodu na obalu těstovin. Můžete přilít trochu horké vody (viz Něco navíc). Ke konci vaření nudlí vmíchejte do polévky petrželku. Podle chuti osolte a opepřete, podávejte s jogurtem či zakysanou smetanou, posypané koprem a doplněné klínky citronu a smaženou cibulkou.

NĚCO NAVÍC
Respektovali jsme názor naší food stylistky Mileny Volfové, že polévka má být tekutá. Nic vám ale nebrání v tom, mít polévku hustou jako kaši.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit