Její kouzlo spočívá v pestré směsi luštěnin různého stupně rozvařenosti. Nudle mají podle poetického popisu symbolizovat spletité stezky osudu. V Íránu tuhle polévku podávají při zvláštních příležitostech, třeba v předvečer návratu poutníků z Mekky. Vy si ji ale můžete dát kdykoli.
Suroviny
Postup
V hrnci opečte na oleji zvolna cibuli doměkka, trvá to asi 8 minut, vsypte pórek a opékejte ještě pár minut. Pak poprašte kurkumou a nechte ji rozvonět. Vlijte vývar či vodu, vsypte mungo a čočku, přiklopte a přiveďte k varu. Potom zmírněte oheň a vařte asi hodinu, hodně doměkka.
Přidejte směs vařených luštěnin a oregano, přiveďte k varu a vařte dalších 20 minut. Poté vsypte těstoviny a běžný špenát (oproti tomu lístky baby špenátu stačí krátce spařit později spolu s petrželkou) či mangold. Vařte cca 10 minut nebo podle návodu na obalu těstovin. Můžete přilít trochu horké vody (viz Něco navíc). Ke konci vaření nudlí vmíchejte do polévky petrželku. Podle chuti osolte a opepřete, podávejte s jogurtem či zakysanou smetanou, posypané koprem a doplněné klínky citronu a smaženou cibulkou.
NĚCO NAVÍC
Respektovali jsme názor naší food stylistky Mileny Volfové, že polévka má být tekutá. Nic vám ale nebrání v tom, mít polévku hustou jako kaši.