0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perská „hrstková“ polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2615 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 400 g
Tuky 38 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Její kouzlo spočívá v pestré směsi luštěnin různého stupně rozvařenosti. Nudle mají podle poetického popisu symbolizovat spletité stezky osudu. V Íránu tuhle polévku podávají při zvláštních příležitostech, třeba v předvečer návratu poutníků z Mekky. Vy si ji ale můžete dát kdykoli. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená na půlkolečka
pórek 1 ks
menší, seříznutý a nakrájený natenko
vývar zeleninový 2 l
nebo voda
fazole mungo 80 g
suché, propláchnuté a scezené
půlená, loupaná, propláchnutá a scezená, nebo červená čočka – propláchnutá a scezená
luštěniny 200 g
například různých fazolí a cizrny (mohou být i mražené či z konzervy)
oregano 2 snítky
čerstvé nebo 0,5 lžičky sušeného
polévkové těstoviny 100 g
širší dlouhé polévkové nudlí nebo linguine
i baby, či mangold, přebraný, propláchnutý a nasekaný hodně nahrubo
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nakrájená nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
nebo zakysaná smetana
čerstvý, nasekaný
nakrájený na klínky
cibule smažená
kupovaná

Postup

1

V hrnci opečte na oleji zvolna cibuli doměkka, trvá to asi 8 minut, vsypte pórek a opékejte ještě pár minut. Pak poprašte kurkumou a nechte ji rozvonět. Vlijte vývar či vodu, vsypte mungo a čočku, přiklopte a přiveďte k varu. Potom zmírněte oheň a vařte asi hodinu, hodně doměkka.

2

Přidejte směs vařených luštěnin a oregano, přiveďte k varu a vařte dalších 20 minut. Poté vsypte těstoviny a běžný špenát (oproti tomu lístky baby špenátu stačí krátce spařit později spolu s petrželkou) či mangold. Vařte cca 10 minut nebo podle návodu na obalu těstovin. Můžete přilít trochu horké vody (viz Něco navíc). Ke konci vaření nudlí vmíchejte do polévky petrželku. Podle chuti osolte a opepřete, podávejte s jogurtem či zakysanou smetanou, posypané koprem a doplněné klínky citronu a smaženou cibulkou.

NĚCO NAVÍC
Respektovali jsme názor naší food stylistky Mileny Volfové, že polévka má být tekutá. Nic vám ale nebrání v tom, mít polévku hustou jako kaši.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč