Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perská „hrstková“ polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2615 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 400 g
Tuky 38 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Její kouzlo spočívá v pestré směsi luštěnin různého stupně rozvařenosti. Nudle mají podle poetického popisu symbolizovat spletité stezky osudu. V Íránu tuhle polévku podávají při zvláštních příležitostech, třeba v předvečer návratu poutníků z Mekky. Vy si ji ale můžete dát kdykoli. 

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená na půlkolečka
pórek 1 ks
menší, seříznutý a nakrájený natenko
vývar zeleninový 2 l
nebo voda
fazole mungo 80 g
suché, propláchnuté a scezené
půlená, loupaná, propláchnutá a scezená, nebo červená čočka – propláchnutá a scezená
luštěniny 200 g
například různých fazolí a cizrny (mohou být i mražené či z konzervy)
oregano 2 snítky
čerstvé nebo 0,5 lžičky sušeného
polévkové těstoviny 100 g
širší dlouhé polévkové nudlí nebo linguine
i baby, či mangold, přebraný, propláchnutý a nasekaný hodně nahrubo
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nakrájená nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
nebo zakysaná smetana
čerstvý, nasekaný
nakrájený na klínky

Postup

1

V hrnci opečte na oleji zvolna cibuli doměkka, trvá to asi 8 minut, vsypte pórek a opékejte ještě pár minut. Pak poprašte kurkumou a nechte ji rozvonět. Vlijte vývar či vodu, vsypte mungo a čočku, přiklopte a přiveďte k varu. Potom zmírněte oheň a vařte asi hodinu, hodně doměkka.

2

Přidejte směs vařených luštěnin a oregano, přiveďte k varu a vařte dalších 20 minut. Poté vsypte těstoviny a běžný špenát (oproti tomu lístky baby špenátu stačí krátce spařit později spolu s petrželkou) či mangold. Vařte cca 10 minut nebo podle návodu na obalu těstovin. Můžete přilít trochu horké vody (viz Něco navíc). Ke konci vaření nudlí vmíchejte do polévky petrželku. Podle chuti osolte a opepřete, podávejte s jogurtem či zakysanou smetanou, posypané koprem a doplněné klínky citronu a smaženou cibulkou.

NĚCO NAVÍC
Respektovali jsme názor naší food stylistky Mileny Volfové, že polévka má být tekutá. Nic vám ale nebrání v tom, mít polévku hustou jako kaši.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín