Pokud máte k dispozici čerstvý špenát, přimlouváme se za to, abyste jim při přípravě špenátové polévky dali přednost. Samozřejmě tento recept bude skvěle fungovat i z mraženého špenátu – z celých nebo sekaných listů. Italové polévku zjemňují mlékem, ale můžete do ní nalít i smetanu na vaření, polévka tak bude ještě krémovější.
Suroviny
Postup
Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním ohni ho nechte zavadnout do změknutí; trvá to asi 5 minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnné troubě, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí ze špenátu vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.
Ve větším hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu.
Přidejte česnek a nasekaný špenát a 2–3 minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni asi 10 minut bublat.
Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s krutony.
NĚCO NAVÍC
Polévku můžete před podáváním rozmixovat na krém.
Komentáře
Pred pridanim parmezanu rozmixovat.
mám výhrady vůči tavenému sýru, takže to řeším čerstvým typu žervé, používám ho i do přílohového špenátu