Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špenátová polévka s krutony
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 130
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1255 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 81 g
Tuky 68 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte k dispozici čerstvý špenát, přimlouváme se za to, abyste jim při přípravě špenátové polévky dali přednost. Samozřejmě tento recept bude skvěle fungovat i z mraženého špenátu – z celých nebo sekaných listů. Italové polévku zjemňují mlékem, ale můžete do ní nalít i smetanu na vaření, polévka tak bude ještě krémovější.

Suroviny

čerstvý špenát, nebo čerstvý baby špenát, nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu, povoleného
sůl
na dochucení
nakrájená nadrobno
vývar hovězí 500 ml
mléko 250 ml
plnotučné, nebo smetana na vaření
nastrouhaný
nastrouhaný najemno
k podávání

Postup

1

Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním ohni ho nechte zavadnout do změknutí; trvá to asi 5 minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnné troubě, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí ze špenátu vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.

2

Ve větším hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu.

3

Přidejte nasekaný špenát a 2–3 minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.

4

Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni asi 10 minut bublat.

5

Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s krutony.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete před podáváním rozmixovat na krém. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

25.09.2014 14:44

Pred pridanim parmezanu rozmixovat.

08.09.2014 15:45

mám výhrady vůči tavenému sýru, takže to řeším čerstvým typu žervé, používám ho i do přílohového špenátu

25.07.2008 19:09
Na tuhle polévku se vždycky všichni těšíme. Je výtečná a chutná i nešpenátovcům:-))))
17.06.2008 17:26
dala jsem polovinu cibule a 4 stroužky česneku a na začátku přidala tavený sýr..dobrotka :)
09.02.2008 19:06
Špenátová polévka je opravdu výborná, já ji dělám jen s malou obměnou. Místo cibule dávám najemno nakrájený česnek a na "zkrémovatění" dávám hned zezačátku kostku taveného sýra. Je mi sice teprve 17, ale tuhle variantu mám opravdu vyzkoušenou!
26.09.2007 07:57
Recept se nachází v č.3/07, str. 55
19.09.2007 11:56
Když jsem tuhle polévku viděla v časopisu 3/07, říkala jsem si, že to je risk a já budu po zbytek týdne špenátovat :-) Ale omyl! Jak manžel tak překvapivě i dítko (4roky) byli nadšeni a od té doby je špenátová polévka častým hostem na našem stole.

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč