Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špenátová polévka s krutony
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 120
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1255 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 81 g
Tuky 68 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špenátové listy jsou teď ve vrcholné kondici, proto se přimlouvám za to, abyste jim dali přednost. Samozřejmě tento recept bude skvěle fungovat i z mraženého špenátu – z celých nebo sekaných listů. Italové polévku zjemňují mlékem, ale můžete do ní nalít i smetanu na vaření, polévka tak bude krémovější.

Suroviny

čerstvý nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu, povoleného
sůl
na dochucení
nakrájená nadrobno
vývar hovězí 500 ml
mléko 250 ml
plnotučné nebo 12% smetana
nastrouhaný
na kostičky – osmažené

Postup

1

Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním plameni povařte do změknutí; trvá to asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.

2

V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu.

3

Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.

4

Přiveďte k varu a nechte na mírném plameni asi deset minut bublat.

5

Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

25.09.2014 14:44

Pred pridanim parmezanu rozmixovat.

08.09.2014 15:45

mám výhrady vůči tavenému sýru, takže to řeším čerstvým typu žervé, používám ho i do přílohového špenátu

25.07.2008 19:09
Na tuhle polévku se vždycky všichni těšíme. Je výtečná a chutná i nešpenátovcům:-))))
17.06.2008 17:26
dala jsem polovinu cibule a 4 stroužky česneku a na začátku přidala tavený sýr..dobrotka :)
09.02.2008 19:06
Špenátová polévka je opravdu výborná, já ji dělám jen s malou obměnou. Místo cibule dávám najemno nakrájený česnek a na "zkrémovatění" dávám hned zezačátku kostku taveného sýra. Je mi sice teprve 17, ale tuhle variantu mám opravdu vyzkoušenou!
26.09.2007 07:57
Recept se nachází v č.3/07, str. 55
19.09.2007 11:56
Když jsem tuhle polévku viděla v časopisu 3/07, říkala jsem si, že to je risk a já budu po zbytek týdne špenátovat :-) Ale omyl! Jak manžel tak překvapivě i dítko (4roky) byli nadšeni a od té doby je špenátová polévka častým hostem na našem stole.

Apetit magazín

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč