Zastřená vajíčka na bagetě

Zastřená vajíčka na bagetě

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2190 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 91 g
Tuky 153 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyklepnout vejce do misky, nechat je sklouznout do naběračky ponořené v horké tekutině, takže bílek lehce ‚zastře‘ ještě vláčný žloutek – pošírování chce trochu cviku. Ale žádné strachy, zvládnete to!

Suroviny

bageta 1 ks
máslo
na osmahnutí bagety
vejce 6 ks
víno bílé 120 ml
voda 120 ml
cibule 1 ks
malá, nakrájená najemno
česnek 1 stroužek
sůl 1 ČL
pepř 1 ČL
mouka pšeničná hladká 1 PL
smetana ke šlehání 250 ml

1Vodu s vínem přiveďte k varu, přidejte bylinky, cibuli a česnek. Povařte 10 minut, přeceďte, bylinky uchovejte. Tekutinu vraťte na oheň. Vejce po jednom vyklepněte do misky a z ní se je pokuste žloutkem napřed sesunout na naběračku ponořenou do vroucí tekutiny. Miskou pak opatrně přehrnujte bílek přes žloutek – po 3–4 minutách se vejce ,zastřou‘. Nechte je odkapat a uchovejte v teple. Za mírné teploty vývar povařte, až zhoustne asi na třetinu. Vraťte do něj bylinky.

2Připravte omáčku: do hustého vývaru přidejte lžíci mouky rozmíchanou v troše studené vody a míchejte, aby vznikla hladká omáčka. Osolte, opepřete, zalijte smetanou, krátce prohřejte.
 

3Z bagety ukrojte šest plátků a na másle je opečte dozlatova. Na každý plátek položte zastřené vejce a všechno přelijte trochou husté voňavé omáčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/1

Komentáře

Anonym

Když jsem přešel k "zastření" vejce, musel jsem hrnec ve kterém jsem dělal "omáčku" naklánět, protože tekutiny bylo strašně málo (ale podle receptu). U vajíček jsem stál asi půl hodiny, protože se mi dělaly a přilepovaly na naběračku jen kolem dokola a uprostřed se s bílkem nic nedělo. Z omáčky pak nebyla žádná omáčka... Raději jsem toho tedy nechal a udělal si klasická volská oka.

Anonym

Vždyť je to tak jednoduché....Ten kuchař musí být opravdu nezručný...

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit