0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slané špaldovo-lněné sušenky

Slané špaldovo-lněné sušenky

4 / 5. Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1952 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 161 g
Tuky 124 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé a lehké - tyhle slané špaldové sušenky výborně doprovodí malé pohoštění, jež jste zvyklí podávat k pivu či vínu.

Suroviny

mouka špaldová celozrnná hladká 250 g
jemně mletá
máslo 100 g
nebo rostlinný margarín
olivový olej extra panenský 2 PL
sůl mořská 1,5 ČL
lněná semínka 1 hrst
světlá

Postup

1

Semínka důkladně propláchněte, abyste je zbavili nečistot. Ze všech surovin a 100 ml vody vytvořte těsto (část semínek si nechte stranou). Z těsta vyválejte tenký plát, posypte ho zbytkem semínek a válečkem je zatlačte do těsta.

2

Nožem nebo rádýlkem nakrájejte sušenky – můžete použít i formičku na preclíky – a dejte je na mírně vymazaný plech (nebo použijte pečicí papír). V troubě předehřáté na 180 ºC pečte 15–20 minut – délka pečení samozřejmě závisí na síle těsta a velikosti sušenek.

3

Po upečení budou sušenky křehké, tak je nechte dobře vychladnout. Jsou výborné jen tak k vínu či pivu nebo třeba i k salátům.

NĚCO NAVÍC
Stejné těsto můžete použít i jako korpus na slaný koláč. Místo lnu lze přidat mák, dýňové nebo slunečnicové semínko a dochutit různým kořením, třeba tradičním kmínem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Věra Frajerová

Naprosto luxusní záležitost. moc doporučuji. Dělávám se slunečnicí, s dýní, mákem, konopným semínkem.. a je to výborné.

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč