Křupavé a lehké - tyhle slané špaldové sušenky výborně doprovodí malé pohoštění, jež jste zvyklí podávat k pivu či vínu.
Suroviny
Postup
Semínka důkladně propláchněte, abyste je zbavili nečistot. Ze všech surovin a 100 ml vody vytvořte těsto (část semínek si nechte stranou). Z těsta vyválejte tenký plát, posypte ho zbytkem semínek a válečkem je zatlačte do těsta.
Nožem nebo rádýlkem nakrájejte sušenky – můžete použít i formičku na preclíky – a dejte je na mírně vymazaný plech (nebo použijte pečicí papír). V troubě předehřáté na 180 ºC pečte 15–20 minut – délka pečení samozřejmě závisí na síle těsta a velikosti sušenek.
Po upečení budou sušenky křehké, tak je nechte dobře vychladnout. Jsou výborné jen tak k vínu či pivu nebo třeba i k salátům.
NĚCO NAVÍC
Stejné těsto můžete použít i jako korpus na slaný koláč. Místo lnu lze přidat mák, dýňové nebo slunečnicové semínko a dochutit různým kořením, třeba tradičním kmínem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin(30 receptů )
- 30 receptů na nejlepší domácí sušenky(30 receptů )
Komentáře
těsto se neskutečně drolí a nelze z něj vytvořit hmotu, která by šla rozválet - kde je chyba?
Nezapomněla jste přidat vodu ?
vodu jsem přidala
Skvělé!! A navíc rychlé a jednoduché.
Naprosto luxusní záležitost. moc doporučuji. Dělávám se slunečnicí, s dýní, mákem, konopným semínkem.. a je to výborné.