Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 31
Do 30 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1952 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 161 g
Tuky 124 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé a lehké - tyhle slané špaldové sušenky výborně doprovodí malé pohoštění, jež jste zvyklí podávat k pivu či vínu.

Suroviny

mouka špaldová celozrnná hladká 250 g
jemně mletá
máslo 100 g
nebo rostlinný margarín
olivový olej extra panenský 2 PL
sůl mořská 1,5 ČL
lněná semínka 1 hrst
světlá

Postup

1

Semínka důkladně propláchněte, abyste je zbavili nečistot. Ze všech surovin a 100 ml vody vytvořte těsto (část semínek si nechte stranou). Z těsta vyválejte tenký plát, posypte ho zbytkem semínek a válečkem je zatlačte do těsta.

2

Nožem nebo rádýlkem nakrájejte sušenky – můžete použít i formičku na preclíky – a dejte je na mírně vymazaný plech (nebo použijte pečicí papír). V troubě předehřáté na 180 ºC pečte 15–20 minut – délka pečení samozřejmě závisí na síle těsta a velikosti sušenek.

3

Po upečení budou sušenky křehké, tak je nechte dobře vychladnout. Jsou výborné jen tak k vínu či pivu nebo třeba i k salátům.

NĚCO NAVÍC
Stejné těsto můžete použít i jako korpus na slaný koláč. Místo lnu lze přidat mák, dýňové nebo slunečnicové semínko a dochutit různým kořením, třeba tradičním kmínem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

18.06.2016 13:43

těsto se neskutečně drolí a nelze z něj vytvořit hmotu, která by šla rozválet - kde je chyba?

12.11.2016 14:18

Nezapomněla jste přidat vodu ?

09.12.2016 22:34

vodu jsem přidala

26.11.2014 00:15

Skvělé!! A navíc rychlé a jednoduché.

23.08.2014 18:01

Naprosto luxusní záležitost. moc doporučuji. Dělávám se slunečnicí, s dýní, mákem, konopným semínkem.. a je to výborné.

Apetit magazín