0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slané špaldovo-lněné sušenky

Slané špaldovo-lněné sušenky

4/5 Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1952 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 161 g
Tuky 124 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé a lehké - tyhle slané špaldové sušenky výborně doprovodí malé pohoštění, jež jste zvyklí podávat k pivu či vínu.

Suroviny

mouka špaldová celozrnná hladká 250 g
jemně mletá
máslo 100 g
nebo rostlinný margarín
olivový olej extra panenský 2 PL
sůl mořská 1,5 ČL
lněná semínka 1 hrst
světlá

Postup

1

Semínka důkladně propláchněte, abyste je zbavili nečistot. Ze všech surovin a 100 ml vody vytvořte těsto (část semínek si nechte stranou). Z těsta vyválejte tenký plát, posypte ho zbytkem semínek a válečkem je zatlačte do těsta.

2

Nožem nebo rádýlkem nakrájejte sušenky – můžete použít i formičku na preclíky – a dejte je na mírně vymazaný plech (nebo použijte pečicí papír). V troubě předehřáté na 180 ºC pečte 15–20 minut – délka pečení samozřejmě závisí na síle těsta a velikosti sušenek.

3

Po upečení budou sušenky křehké, tak je nechte dobře vychladnout. Jsou výborné jen tak k vínu či pivu nebo třeba i k salátům.

NĚCO NAVÍC
Stejné těsto můžete použít i jako korpus na slaný koláč. Místo lnu lze přidat mák, dýňové nebo slunečnicové semínko a dochutit různým kořením, třeba tradičním kmínem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Věra Frajerová

Naprosto luxusní záležitost. moc doporučuji. Dělávám se slunečnicí, s dýní, mákem, konopným semínkem.. a je to výborné.

Anonym

Skvělé!! A navíc rychlé a jednoduché.

Lucie Kusá

těsto se neskutečně drolí a nelze z něj vytvořit hmotu, která by šla rozválet - kde je chyba?

Anonym

Nezapomněla jste přidat vodu ?

Lucie Kusá

vodu jsem přidala

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč