0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slané špaldovo-lněné sušenky

Slané špaldovo-lněné sušenky

3.6 / 5. Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1952 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 161 g
Tuky 124 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé a lehké - tyhle slané špaldové sušenky výborně doprovodí malé pohoštění, jež jste zvyklí podávat k pivu či vínu.

Suroviny

mouka špaldová celozrnná hladká 250 g
jemně mletá
máslo 100 g
nebo rostlinný margarín
olivový olej extra panenský 2 PL
sůl mořská 1.5 ČL
lněná semínka 1 hrst
světlá

1 Semínka důkladně propláchněte, abyste je zbavili nečistot. Ze všech surovin a 100 ml vody vytvořte těsto (část semínek si nechte stranou). Z těsta vyválejte tenký plát, posypte ho zbytkem semínek a válečkem je zatlačte do těsta.

2 Nožem nebo rádýlkem nakrájejte sušenky – můžete použít i formičku na preclíky – a dejte je na mírně vymazaný plech (nebo použijte pečicí papír). V troubě předehřáté na 180 ºC pečte 15–20 minut – délka pečení samozřejmě závisí na síle těsta a velikosti sušenek.

3 Po upečení budou sušenky křehké, tak je nechte dobře vychladnout. Jsou výborné jen tak k vínu či pivu nebo třeba i k salátům.

NĚCO NAVÍC
Stejné těsto můžete použít i jako korpus na slaný koláč. Místo lnu lze přidat mák, dýňové nebo slunečnicové semínko a dochutit různým kořením, třeba tradičním kmínem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Věra Frajerová

Naprosto luxusní záležitost. moc doporučuji. Dělávám se slunečnicí, s dýní, mákem, konopným semínkem.. a je to výborné.

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit