0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní vanilková zmrzlina

Základní vanilková zmrzlina

4.3 / 5. Počet hodnocení: 40
Více než hodinu Snadné Na přibližně 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7136 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 297 g
Tuky 570 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Královnou letních dezertů je zmrzlina. A nejlepší je domácí! 

Suroviny

smetana ke šlehání 750 ml
40%
mléko 250 ml
plnotučné
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený, vyškrábnutá dřeň
žloutek 10 ks
krupicový cukr 220 g
sůl 1 špetka

Postup

1

V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte ze sporáku. 

    2

    V míse prošlehávejte žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá – znamená to, že se cukr rozpustil. Za stálého šlehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové směsi.

      3

      Pak vlijte vzniklou směs za stálého míchání zpět ke zbytku smetany v rendlíku. Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do zhoustnutí, až se krém udrží na zadní straně vařečky.

        4

        Přes jemné síto krém přeceďte do mixéru (odstraníte tak hrudky a vanilkový lusk).

          5

          Mixujte 30 sekund do pěny.

            6

            Vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici chladnout alespoň 3 hodiny, ale i přes noc.

              7

              Vychlazený krém přesuňte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu podle návodu k přístroji.

                8

                Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabičky a uložte do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout. 

                ZMRZLINOVÝ MIXÉR

                Základní zmrzlinu lze obohatit desítkami snadno dostupných přísad, a tak ji proměnit v neopakovatelný chuťový zážitek.

                JAK NA TO:
                Nechte 1 litr základní vanilkové zmrzliny 30 minut povolit při pokojové teplotě a dejte do mísy. Zvolte 1 až 3 přísady z následujících variant (nebo jiné podle své chuti), větší nasekejte. Přidejte ke zmrzlině v míse a dobře promíchejte. Přesuňte do uzavíratelné krabičky vhodné do mrazáku a nechte znovu zmrznout, trvá to minimálně 30 minut.

                MOŽNÉ KOMBINACE PŘÍSAD DO ZMRZLINY: 

                • brownies + karamelový popcorn
                • banány + nutella + kukuřičné lupínky
                • med + pistáciové oříšky
                • cheesecake + jahody rozmačkané s cukrem
                • borůvky + sušenky s vločkami
                • kokosová tyčinka v čokoládě + tmavý rum
                • višně v čokoládě + čokoládové cereálie
                • jahodový džem + skořicové cereálie
                • broskve mixované s brandy + mandlové lupínky

                Související články

                Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

                Autor: redakce Apetitu

                Apetit 2014/8

                Komentáře

                Anonym

                Dobrý den, trochu bezradně teď stojím u tohoto receptu s knihou Dorty a dezerty v ruce - máte tam jiný recept na vanilkovou zmrzlinu u kterého je napsáno, že je dokonalý :-) Kniha je z roku 2012, tento recept 2014, můžu tedy předpokládat, že je ještě "vyladěnější"? :-)

                Apetit magazín

                KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
                • Kvízy

                KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

                Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
                Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
                • Suroviny

                Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

                Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
                Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
                • Tipy a triky

                Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

                Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
                Jak na bezlepkový chléb?
                • Jak na to

                Jak na bezlepkový chléb?

                Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

                Obchod Apetit

                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč
                Dostupný
                549 Kč
                357 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                259 Kč