Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

vlašské-ořechy-ořechy-taška-stručně-1213036/
ZDROJ: LubosHouska
sdílet:

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě.

Česku vládnou dva druhy stromů s ořechy a těmi jsou ořešák vlašský a líska obecná či turecká, občas narazíte i na mandloň obecnou. Jádra skořápkatých plodů jsou ceněna pro  svou tučnost a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, antioxidanty a vlákninu.

Věděli jste?

Že vlašský ořech neboli vlašák jsou jádra plodů ořešáku vlašského, lískáč jádrem plodu lísky obecné a mandle jádrem plodu mandloně, pro vás nejspíš není novinka.

Co ale ostatní ořechy a semena, kterými běžně přicházíme v kuchyni do kontaktu? Česká vyhláška mezi suché skořápkové plody řadí ještě kešu, buráky, para ořechy, kokos a piniové oříšky. 

  • Kešu ořechy jsou semena plodů ledvinovníku západního
  • Arašídy, burské oříšky nebo buráky jsou plody podzemnice olejné
  • Para ořechy rostou na juvii ztepilé a jsou to semena plodů podobně jako lískové ořechy.
  • Kokosové ořechy jsou plody palmy kokosové.
  • Piniové oříšky jsou semínka borovice pinie.

Jak sbírat ořechy?

  • Skořápkové plody je vhodné sbírat nejlépe čerstvě spadané a za slunečných, nedeštivých dnů.
  • U navlhlých či mokrých plodů hrozí riziko vzniku plísní a dalších rozkladných procesů.
  • Ořechy by se také měly sbírat průběžně pořád, aby neležely na zemi příliš dlouho a nekontaminovaly je nežádoucí mikroorganismy.
  • Správný sběr suchých plodů je základem pro jejich bezproblémové uskladnění.

Jak předejít žluknutí

Základní dilema může představovat rozhodování, zda ořechy vyloupat a případně zpracovat, nebo ponechat ve skořápkách. 

  • ve skořápce jsou jádra chráněná, mohou ale zase uvnitř plesnivet
  • vyloupaná a případně pomletá jádra mají zase větší tendenci žluknout, protoze na vzduchu se tuk rozkládá (zejména nenasycené mastné kyseliny)

Jak žluknutí zabránit?

Výrobci v potravinářském průmyslu většinou řeší trvanlivost tak, že balí vyloupaná jádra ořechů ve speciální atmosféře nebo vakuu. Tím se zabraňuje oxidaci (žluknutí) tuků. V lidských silách ale není zajistit to samé ořechům ze zahrady i v domácích podmínkách - pokud tedy nevlastníte vakuovačku potravin.

Naštěstí existují i další způsoby, jak se optimálním skladovacím podmínkám přiblížit a zabránit žluknutí i množení mikroorganismů. Možnostmi jsou:

  • sterilování
  • zamrazení
  • naložení do medu
  • naložení do soli

Skladování ořechů tak, aby co nejdéle vydržely

Skladování ořechů tak, aby co nejdéle vydržely

Více

Sušení plodů a správné uskladnění

Možnosti sušení celých plodů:

  • Venku - skořápkaté plody je vhodné umístit v jedné vrstvě na suché a slunné stanoviště. Na noc je lépe ořechy z venkovních prostor schovat, navlhnutí může způsobit množení plísně v jádrech. Sušení probíhá po dobu 4 – 6 týdnů. Optimální podmínky pro skladování nastávají při teplotě -3 – 0 °C a 65 až 75% vlhkosti vzduchu. Plody lze i jen předsušit na vzduchu s cílem následného vyloupání a dosušení jader v troubě. Tato metoda je vhodná při nepříznivém venkovním počasí v období sklizně, kdy převládá vlhké a deštivé počasí s minimem slunečních dní.
  • V místnosti – jestliže nemáte možnost sušení venku, je možné sušit ořechy i v místnosti při pokojové teplotě do 25 °C.
  • V sušičce – tato varianta je ekonomicky nákladná, sušení by mělo probíhat až 1 měsíc při denních 6 hodinových intervalech sušení. Teplota v sušičce by neměla přesáhnout 25 °C.

Usušené ořechy můžete skladovat až 12 měsíců. Sušením zredukujete výskyt plísní. Sušené neloupané ořechy je nejlépe uchovat ve vzdušných dřevěných bedýnkách nebo v plátěných či jutových pytlech, a to zavěšené, abyste se vyhnuli riziku navlhnutí od země. Jelikož ořechy snadno nasají aroma, není vhodné je skladovat kupříkladu s bramborami.

Možnosti sušení vyloupaných jader:

  • V troubě
  • V sušičce

Pokud se rozhodnete pro sušení rovnou vyloupaných jader, budete tak mít již připraveno ovoce kdykoliv během zimy k přímé konzumaci nebo pečení. Tato forma sušení je rychlejší, než sušení plodů se skořápkami. I zde platí, že by teplota neměla přesáhnout  25 °C.

Zavařování jader

Jednou z možností, jak uskladnit vyloupaná jádra, je zavařit je. Nejrychlejší variantou je zavaření v mikrovlnné troubě. Zavařením unikne vzduch ze sklenice, čímž se zmírní rychlost žluknutí a prodlouží trvanlivost.

Zavařování v mikrovlnné troubě:

  1. Jádra nasypte do čistých a suchých zavařovacích sklenic o objemu 0,7 l.
  2. Sklenice vložte do mikrovlnné trouby.
  3. Nastavte na nejvyšší stupeň a čas na 1,5 minuty.
  4. Poté sklenice ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
  5. Vyčkejte 5 až 10 minut, než sklenice vychladne.
  6. Pokud proces proběhl správně, sklenice by se měla orosit.
  7. Na závěr zkontrolujte zatažené víčko, uložte sklenice na suchém a chladném místě.

Klasická sterilizace:

  1. Zavařovací sklenice musí být čisté a suché.
  2. Nasypte do nich jádra, pevně zavíčkujte a sterilizujte při 80 °C po dobu 20 minut.
  3. Vyjměte sklenice a postavte dnem vzhůru.
  4. Sklenice nechejte vychladnout. Uložte je na suchém a chladném místě.

Zamrazení ořechů

Vyloupaná jádra umístěte do uzavíratelných misek nebo igelitových sáčků. Zamrazením se vytvoří nehostinné podmínky pro množení plísní a zabrání rozkladu tuku. Vlašské ořechy, mandle i lísková jádra tak budete mít v zimě kdykoliv k dispozici pro pečení.

Naložení jader do medu

Naložením celých jader do medu získáte pochoutku, kterou v zimě využijete k mlsání i k pečení, například voňavých vánočních perníčků.

  1. Celá či nasekaná jádra nasypte do sklenic a zalijte medem.
  2. Jádra můžete zbavit nahořklé chuti jejich spařením a následným vyloupnutím (zejména u mandlí).
  3. Pokud je med tuhý, můžete jej na mírném plameni rozehřát.
  4. Pokud zaléváte ořechy zahřátým medem, otočte sklenice dnem vzhůru a nechejte je vychladnout.

Naložení do soli

Jednou z metod, jak uchovat celé ořechy i se skořápkou, je naložit je do soli a pilin. Sůl smíchanou s hoblinami vrstvěte do velkých sklenic s nevyloupanými plody. Uložte následně do chladna a temna.

Související články

Jak loupat ořechy
  • Tipy a triky

Jak loupat ořechy

Ona Marfuša nebyla tak úplně mimo realitu. Princip je totiž stále stejný, ať už loupete vlašské, lískové, pekany nebo para. Ořech je potřeba vložit mezi dvě plochy, které pak stlačíte. Tvrdá skořápka tímto praskne a vy můžete lahodná jádra...
Jak správně upražit ořechy?
  • Tipy a triky

Jak správně upražit ořechy?

Ořechy s oblibou přidáváme do dortů, buchet nebo vánočního cukroví. Pražením získají ještě lepší chuť a neodolatelné aroma. Provoní celý byt, a navíc ztratí svou typickou hořkost. Poradíme, jak si upražit ořechy v domácích podmínkách. ...
Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Obchod Apetit