0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně upražit ořechy?

Jak správně upražit ořechy?
sdílet:

Ořechy s oblibou přidáváme do dortů, buchet nebo vánočního cukroví. Pražením získají ještě lepší chuť a neodolatelné aroma. Provoní celý byt, a navíc ztratí svou typickou hořkost. Poradíme, jak si upražit ořechy v domácích podmínkách.

Pražit, či nepražit?

Věčné téma, které dokáže mezi příznivci zdravého životního stylu vyvolat divoké vášně.

  • Odpůrci tvrdí, že pražením zničíme celou řadu prospěšných živin, které se v ořeších ukrývají. Zastánci pražení jejich tvrzení zarputile popírají. Jak to vlastně je?
  • Rozlousknout tuhle otázku není jednoduché. Ořechy skutečně obsahují užitelné omega-3 mastné kyseliny nebo třeba fenolové látky, které fungují jako antioxidanty. Právě nadměrným pražením můžeme některé z těchto látek znehodnotit.
  • Mlsné jazýčky může zase odradit plná a hořká chuť ořechů. Nejlepší je vydat se zlatou střední cestou: ořechy pražte šetrně, nevystavujte je vysokým teplotám příliš dlouho. Rozvinete jejich chuť, ale nepřijdete o všechny důležité živiny.

Jak při pražení postupovat? Existují tři jednoduché způsoby.

1. Pražení na pánvi

Pánev byste měli před pražením zbavit veškerých nečistot z předešlého vaření. Doporučujeme ji také vytřít čistou utěrkou. Poté ji na plotně rozpalte a přidejte ořechy.

  • Pražte na mírném ohni po dobu 10–20 minut. Dosáhnete tak lepší chuti, aniž byste přišli o živiny, které ořechy ukrývají. Ořechy nemíchejte, můžete pánví sem tam lehce zatřepat, aby se opražily rovnoměrně.

2. Pražení v troubě

Pražení v troubě je ideální, pokud si chcete upravit větší množství oříšků. Plech vystelte pečicím papírem, na který rozložte ořechy. Pečte při teplotě 160 °C. Během 15–30 minut bude hotovo.

Záleží ale hodně na vašich preferencích: někteří kulináři doporučují zvýšit výkon trouby až na 225 °C a pražit 5–10 minut. Ořechy občas zkontrolujte. Můžete vyzkoušet rychlejší i pomalejší způsob pražení a uvidíte, čemu sami dáváte přednost.

3. Pražení v mikrovlnce

Pokud vás zrovna tlačí čas, můžete k pražení využít i mikrovlnnou troubu. Ořechy vložte do vhodné nádoby a mikrovlnku nastavte na plný výkon. Ořechy pravidelně kontrolujte, aby se nepřipálily. Na přípravu si vyhraďte asi 5 minut.

Bonusový tip: Jak zbavit ořechy slupky?

  • Paraořechy, mandle vložte do hrnce s vařící s vodou na již vypnuté plotýnce. Po uplynutí pár minut ořechy či mandle sceďte a opláchněte pod proudem studené vody. Vrásčitá slupka by po namočení měla jít sloupnout bez větších problémů. Před přípravou pokrmů nechte mandle pořádně oschnout.
  • Lískové ořechy vložte po upražení ještě teplé do utěrky a promněte je. Slupky se textilií z ořechů ošoupou a zůstanou v utěrce.

A jak pražíte ořechy vy? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři. A pokud hledáte inspiraci, jak s hotovými ořechy naložit, v sekci pod článkem najdete pár šikovných receptů. Dobrou chuť.

Související články

Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč