Ořechy patří k pečení. Přidáváme do dortů, buchet nebo vánočního cukroví. Pražením získají lepší chuť a neodolatelné aroma. Provoní celý byt a navíc ztratí svou typickou hořkost. Poradíme, jak si upražit ořechy v domácích podmínkách.
Pražit či nepražit?
Věčné téma, které dokáže mezi příznivci zdravého životního stylu vyvolat divoké vášně. Odpůrci tvrdí, že pražením zničíme celou řadu prospěšných živin, které se v ořeších ukrývají. Zastánci pražení jejich tvrzení zarputile popírají. Jak to vlastně je?
Rozlousknout tuhle otázku není jednoduché. Některé ořechy obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny nebo třeba fenolové látky, které působí jako antioxidanty. Právě pražením můžeme některé z těchto látek znehodnotit.
Mlsné jazýčky může zase odradit plná a hořká chuť ořechů. Nejlepší je vydat se zlatou střední cestou: Ořechy pražte šetrně, nevystavujte je vysokým teplotám příliš dlouho. Rozvinete jejich chuť, ale nepřijdete o všechny důležité živiny.
Jak při pražení postupovat? Existují tři jednoduché způsoby.
1. Pražení na pánvi
Pánev byste měli před pražením zbavit veškerých nečistot. Doporučujeme ji také vytřít čistou utěrkou. Poté ji na plotně rozpalte a přidejte ořechy.
- Pražte na mírném ohni po dobu 10 – 20 minut. Dosáhnete tak lepší chuti, aniž byste přišli o živiny, které ořechy ukrývají. Ořechy nemíchejte, můžete pánví sem tam lehce zatřepat, aby se opražily rovnoměrně.
2. Pražení v troubě
Pražení v troubě je ideální, pokud si chcete upravit větší množství oříšků. Plech vystelte pečicím papírem, na který rozložte ořechy. Pečte při teplotě 160 °C. Během 15 – 30 minut bude hotovo.
Záleží ale hodně na vašich preferencích: někteří kulináři doporučují zvýšit výkon trouby až na 225 °C a pražit 5 – 10 minut. Ořechy občas zkontrolujte. Můžete vyzkoušet rychlejší i pomalejší způsob pražení a uvidíte, čemu sami dáváte přednost.
3. Pražení v mikrovlnce
Pokud vás tlačí čas, můžete k pražení využít i mikrovlnnou troubu. Ořechy vložte do vhodné nádoby a mikrovlnku nastavte na plný výkon. Ořechy neustále kontrolujte, aby se nepřipálily. Na přípravu si vyhraďte asi 5 minut.
Jak oloupat ořechy?
- Paraořechy a mandle vložte do hrnce s vařící s vodou na již vypnuté plotýnce. Po uplynutí pár minut ořechy či mandle sceďte a opláchněte pod proudem studené vody. Vrásčitá slupka by po namočení měla jít sloupnout bez větších problémů. Před přípravou pokrmů nechte mandle pořádně oschnout. Tomuto procesu se říká blanšírování.
- Lískové ořechy vložte po upražení ještě teplé do utěrky a promněte je. Slupky se textilií z ořechů ošoupou a zůstanou v utěrce.
Zdroj informací: časopis Apetit