0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně upražit ořechy?

Jak správně upražit ořechy?
sdílet:

Ořechy s oblibou přidáváme do dortů, buchet nebo vánočního cukroví. Pražením získají ještě lepší chuť a neodolatelné aroma. Provoní celý byt, a navíc ztratí svou typickou hořkost. Poradíme, jak si upražit ořechy v domácích podmínkách.

Pražit, či nepražit?

Věčné téma, které dokáže mezi příznivci zdravého životního stylu vyvolat divoké vášně.

  • Odpůrci tvrdí, že pražením zničíme celou řadu prospěšných živin, které se v ořeších ukrývají. Zastánci pražení jejich tvrzení zarputile popírají. Jak to vlastně je?
  • Rozlousknout tuhle otázku není jednoduché. Ořechy skutečně obsahují užitelné omega-3 mastné kyseliny nebo třeba fenolové látky, které fungují jako antioxidanty. Právě nadměrným pražením můžeme některé z těchto látek znehodnotit.
  • Mlsné jazýčky může zase odradit plná a hořká chuť ořechů. Nejlepší je vydat se zlatou střední cestou: ořechy pražte šetrně, nevystavujte je vysokým teplotám příliš dlouho. Rozvinete jejich chuť, ale nepřijdete o všechny důležité živiny.

Jak při pražení postupovat? Existují tři jednoduché způsoby.

1. Pražení na pánvi

Pánev byste měli před pražením zbavit veškerých nečistot z předešlého vaření. Doporučujeme ji také vytřít čistou utěrkou. Poté ji na plotně rozpalte a přidejte ořechy.

  • Pražte na mírném ohni po dobu 10–20 minut. Dosáhnete tak lepší chuti, aniž byste přišli o živiny, které ořechy ukrývají. Ořechy nemíchejte, můžete pánví sem tam lehce zatřepat, aby se opražily rovnoměrně.

2. Pražení v troubě

Pražení v troubě je ideální, pokud si chcete upravit větší množství oříšků. Plech vystelte pečicím papírem, na který rozložte ořechy. Pečte při teplotě 160 °C. Během 15–30 minut bude hotovo.

Záleží ale hodně na vašich preferencích: někteří kulináři doporučují zvýšit výkon trouby až na 225 °C a pražit 5–10 minut. Ořechy občas zkontrolujte. Můžete vyzkoušet rychlejší i pomalejší způsob pražení a uvidíte, čemu sami dáváte přednost.

3. Pražení v mikrovlnce

Pokud vás zrovna tlačí čas, můžete k pražení využít i mikrovlnnou troubu. Ořechy vložte do vhodné nádoby a mikrovlnku nastavte na plný výkon. Ořechy pravidelně kontrolujte, aby se nepřipálily. Na přípravu si vyhraďte asi 5 minut.

Bonusový tip: Jak zbavit ořechy slupky?

  • Paraořechy, mandle vložte do hrnce s vařící s vodou na již vypnuté plotýnce. Po uplynutí pár minut ořechy či mandle sceďte a opláchněte pod proudem studené vody. Vrásčitá slupka by po namočení měla jít sloupnout bez větších problémů. Před přípravou pokrmů nechte mandle pořádně oschnout.
  • Lískové ořechy vložte po upražení ještě teplé do utěrky a promněte je. Slupky se textilií z ořechů ošoupou a zůstanou v utěrce.

A jak pražíte ořechy vy? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři. A pokud hledáte inspiraci, jak s hotovými ořechy naložit, v sekci pod článkem najdete pár šikovných receptů. Dobrou chuť.

Související články

6 tipů na filmy s oříšky
  • Zajímavosti

6 tipů na filmy s oříšky

Kokosy na sněhu (1993)Jde sice o český překlad původního názvu Cool runnings, ale tato komedie se těší veliké i u nás. Pokud se chcete zasmát a přenést na ledovou dráhu bobů, jste na správné adrese. A co mlsat při pohledu na sportovce z...
Jak připravit dokonalý griliáš
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalý griliáš

Bez griliáše, tedy hmoty sestávající ze zlatavého karamelu a oříšků, se neobejde žádný cukrář. Je totiž nedílnou součástí řady klasických dezertů, jako jsou laskonky či Dobošův dort. S našimi radami snadno zvládnete připravit doma...
Sladká baklava
  • Zajímavosti

Sladká baklava

Baklavu si nárokuje řada národůPůvod tohoto dezertu nelze jednoznačně určit. Každá ze zemí, kde je baklava velice oblíbenou sladkostí, si také nárokuje zásluhy na jejím objevení. Dá se však říci, že má svůj původ u Turkotatarů ze Střední...
Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit