Ořechový koláč s mascarpone a medem

Ořechový koláč s mascarpone a medem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechový koláč s mascarpone a medem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6446 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 407 g
Tuky 471 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento super vláčný koláč se přímo rozpouští na jazyku. Ale nehltejte, to je jediný případ, kdy se z něj může stát dusivá buchta.

Suroviny

máslo 140 g
změklé + na formu
krupicový cukr 200 g
(může být i třtinový)
vejce 6 ks
zvlášť žloutky a bílky
mouka pšeničná hladká 3 PL
prosátá
sůl 1 špetka
ricotta 200 g
vlašské ořechy 200 g
nasekané či hrubě mleté + hrst jader na ozdobu
citronová kůra
nastrouhaná z 1 biocitronu
meruňkový džem 8 PL
tmavá čokoláda 50 g
70%, nastrouhaná
mascarpone 250 g
k podávání
zakysaná smetana 100 g
k podávání
med 2 PL
tekutý

1 Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte nízkou kulatou formu o průměru 23–26 cm máslem a vyložte papírem na pečení.

2 Ve velké míse utřete máslo a polovinu cukru a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud hmota nezesvětlá a nenapění. V jiné míse prošlehejte vidličkou ricottu a sůl, promíchejte s ořechy a citronovou kůrou a smíchejte s našlehanou hmotou a prosátou moukou. V čisté nádobě ušlehejte bílky na pevný sníh a postupně zašlehejte zbylý cukr. Zlehka zapracujte do směsi s ricottou a vlijte do připravené formy a uhlaďte.

3 Vložte do trouby a pečte 35–45 minut nebo dokud špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a potom přesuňte z formy na talíř.

4 Džem povolte asi 2 lžícemi horké vody a rozmíchejte, případně zahřejte. Povrch koláče potřete rozpuštěným džemem a nechte zchladnout. Potom posypte nastrouhanou čokoládou a ozdobte ořechy. Při podávání ozdobte mascarpone prošlehaným se smetanou a zakápněte medem.

NĚCO NAVÍC
Koláč skvěle doplní také hustá smetana nebo řecký jogurt a sezonní ovoce. Do džemu kápněte trochu destilátu nebo mandlového likéru. Ve vzduchotěsné krabičce vydrží až 3 dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit