Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechový koláč s mascarpone a medem
Ořechový koláč s mascarpone a medem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechový koláč s mascarpone a medem

4.2/5 Počet hodnocení: 124
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6446 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 407 g
Tuky 471 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento super vláčný koláč se přímo rozpouští na jazyku. Ale nehltejte, to je jediný případ, kdy se z něj může stát dusivá buchta.

Suroviny

máslo 140 g
změklé + na formu
(může být i třtinový)
vejce 6 ks
zvlášť žloutky a bílky
sůl 1 špetka
ricotta 200 g
nasekané či hrubě mleté + hrst jader na ozdobu
nastrouhaná z 1 biocitronu
meruňkový džem 8 PL
tmavá čokoláda 50 g
70%, nastrouhaná
k podávání
k podávání
med 2 PL
tekutý

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte nízkou kulatou formu o průměru 23–26 cm máslem a vyložte papírem na pečení.

2

Ve velké míse utřete máslo a polovinu cukru a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud hmota nezesvětlá a nenapění.

3

V jiné míse prošlehejte vidličkou ricottu a sůl, promíchejte s ořechy a citronovou kůrou a smíchejte s našlehanou hmotou a prosátou moukou.

4

V čisté nádobě ušlehejte bílky na pevný sníh a postupně zašlehejte zbylý cukr. Zlehka zapracujte do směsi s ricottou a vlijte do připravené formy a uhlaďte.

5

Vložte do trouby a pečte 35–45 minut nebo dokud špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a potom přesuňte z formy na talíř.

6

Džem povolte asi 2 lžícemi horké vody a rozmíchejte, případně zahřejte. Povrch koláče potřete rozpuštěným džemem a nechte zchladnout. Potom posypte nastrouhanou čokoládou a ozdobte ořechy. Při podávání ozdobte mascarpone prošlehaným se smetanou a zakápněte medem.

NĚCO NAVÍC
Koláč skvěle doplní také hustá smetana nebo řecký jogurt a sezonní ovoce. Do džemu kápněte trochu destilátu nebo mandlového likéru. Ve vzduchotěsné krabičce vydrží až 3 dny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...