0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ořechový koláč s mascarpone a medem

Ořechový koláč s mascarpone a medem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechový koláč s mascarpone a medem

3.6 / 5. Počet hodnocení: 90
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6446 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 407 g
Tuky 471 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento super vláčný koláč se přímo rozpouští na jazyku. Ale nehltejte, to je jediný případ, kdy se z něj může stát dusivá buchta.

Suroviny

máslo 140 g
změklé + na formu
krupicový cukr 200 g
(může být i třtinový)
vejce 6 ks
zvlášť žloutky a bílky
mouka pšeničná hladká 3 PL
prosátá
sůl 1 špetka
ricotta 200 g
vlašské ořechy 200 g
nasekané či hrubě mleté + hrst jader na ozdobu
citronová kůra
nastrouhaná z 1 biocitronu
meruňkový džem 8 PL
tmavá čokoláda 50 g
70%, nastrouhaná
mascarpone 250 g
k podávání
zakysaná smetana 100 g
k podávání
med 2 PL
tekutý

1 Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte nízkou kulatou formu o průměru 23–26 cm máslem a vyložte papírem na pečení.

2 Ve velké míse utřete máslo a polovinu cukru a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud hmota nezesvětlá a nenapění. V jiné míse prošlehejte vidličkou ricottu a sůl, promíchejte s ořechy a citronovou kůrou a smíchejte s našlehanou hmotou a prosátou moukou. V čisté nádobě ušlehejte bílky na pevný sníh a postupně zašlehejte zbylý cukr. Zlehka zapracujte do směsi s ricottou a vlijte do připravené formy a uhlaďte.

3 Vložte do trouby a pečte 35–45 minut nebo dokud špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a potom přesuňte z formy na talíř.

4 Džem povolte asi 2 lžícemi horké vody a rozmíchejte, případně zahřejte. Povrch koláče potřete rozpuštěným džemem a nechte zchladnout. Potom posypte nastrouhanou čokoládou a ozdobte ořechy. Při podávání ozdobte mascarpone prošlehaným se smetanou a zakápněte medem.

NĚCO NAVÍC
Koláč skvěle doplní také hustá smetana nebo řecký jogurt a sezonní ovoce. Do džemu kápněte trochu destilátu nebo mandlového likéru. Ve vzduchotěsné krabičce vydrží až 3 dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit