Aby ořechy zůstaly dlouho čerstvé a chutné, je důležité je správně uskladnit. Ať už plánujete péct vánoční cukroví, ořechové koláče, nebo si jen rádi pochutnáte na vlašácích, pečlivé skladování zajistí, že si zachovají svou jedinečnou chuť a ochrání je před žluknutím.
Pravidlo tří V: Vyloupat, vytřídit, vysušit
Vlašské ořechy můžete skladovat buď v původním stavu ve skořápce, nebo jako samotná vyloupaná jádra. Každý, kdo má se zpracováním ořechů již své zkušenosti, ví, že podzimní večery se neobejdou bez louskáčku v ruce. Chce to jen trochu síly a dostatek trpělivosti
TIP: Tvrdé ořechy snadno rozlousknete, když je zalijete vroucí vodou a necháte přiklopené 15 minut stát. Skořápka pak půjde oddělit nožem a jádra zůstanou celá.
- Nevyloupané ořechy skladujte v suchu a chladu.
- Pro skladování jader ořechů platí 3 zásady: vyloupat, vytřídit a vysušit.
-
Jakmile máte ořechy vyloupané a chystáte se je připravit k sušení, pečlivě je prohlédněte a ihned vyhoďte všechny špatné. V uzavřených nádobách by totiž mohly nadělat paseku a plísní by se tak mohly nakazit i zdravé ořechy.
-
Poté stačí ořechy rozprostřít v jedné vrstvě a nechat je sušit několik týdnů. Vyberte si místo, kde je sucho, aby ořechy nenavlhly, jinak by měly tendenci snáze žluknout.
-
Ořechy můžete sušit i v troubě nebo sušičce na ovoce, přičemž teplota by neměla překročit 25 °C. Tento proces je rychlejší, obvykle trvá jen 5–6 hodin.
-
V případě, že vlastníte vakuovačku potravin, dobře vysušené ořechy můžete uskladnit ve vakuu.
Skladování ve vzduchotěsných nádobách
Správně vysušené ořechy jsou připraveny k dlouhodobému uskladnění.
- Jednou z možností, která se pro skladování ořechů nabízí, jsou vzduchotěsné nádoby. V nich ořechy vydrží několik měsíců a jsou připraveny k okamžitému použití.
- Jakmile vás přepadne chuť na křupavý ořechový koláč, stačí jen odebrat potřebné množství a můžete se pustit do pečení.
- Pokud si rádi večer dáte něco na zub ke sklence vína, pak je pro vás ideální volbou příprava pikantních ořechů. Přidejte k vyloupaným vlašákům i jiné druhy ořechů, smíchejte s kořením a připravte si skleničky s křupavou pikantní směsí oříšků.
Ořechy v mrazáku? Proč ne!
Ořechy můžete také uložit do lednice, avšak pro dlouhodobé skladování je ideální mrazák, kde je můžete uchovávat až rok. Tímto způsobem si ořechy zachovají svou chuť a všechny vitamíny, navíc se vyhnou plísni.