
Křupavý ořechový koláč
Těsto je lehké, náplň fantasticky šťavnatá, postup zajímavý = zapíše se vám do sbírky receptů i do paměti výrazným písmem!
Ingredience
- 150 g másla + na vymazání formy strouhanka na vysypání formy
- 180 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 180 g krupicového cukru
- 180 g mletých vlašských ořechů
- sníh ze 4 bílků
NA NÁDIVKU
Příprava jídla
1 Rozevírací dortovou formu vymastěte a důkladně vysypte jemnou strouhankou. Máslo rozehřejte, nechte zchladnout a pak smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Rychle vypracujte váleček a nechte asi půl hodiny v chladu.
2 Dvěma třetinami těsta vyložte dortovou formu (i po stěnách), zbytek zatím uložte na mrazák. Při vykládání formy můžete z válečku odkrajovat kolečka, klást je těsně vedle sebe a vymačkat.
3 Smíchejte všechny suroviny na nádivku a rozetřete ji do vyložené formy. Třetinou těsta z mrazáku na hrubém struhadle postrouhejte rovnoměrně povrch dortu po celé ploše.
4 Koláč pomalu pečte nejméně půl hodiny při 180 °C. Pak vyzkoušejte špejlí, zda je těsto už propečené.
KŘEHKÉ TĚSTO. Toto těsto potřebuje vychladit a poté rychle zpracovat; vyplatí se krájet ho na kolečka a ta vytlačovat do formy (viz bod 2). Ještě lepší je koláč druhý den, až se rozleží.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Ludmila Bechyňská
23. Srpen 2019 15:04