Křupavý ořechový koláč

Křupavý ořechový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (121)
Do hodiny Snadné Na cca 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5885 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 428 g
Tuky 377 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto je lehké, náplň fantasticky šťavnatá, postup zajímavý = zapíše se vám do sbírky receptů i do paměti výrazným písmem! 

Související recepty

Suroviny

máslo 150 g
+ na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 180 g
moučkový cukr 100 g
žloutek 1 ks
Na nádivku
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
krupicový cukr 180 g
vlašské ořechy 180 g
mleté
bílek 4 ks
sníh

1 Rozevírací dortovou formu vymastěte a důkladně vysypte jemnou strouhankou. Máslo rozehřejte, nechte zchladnout a pak smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Rychle vypracujte váleček a nechte asi půl hodiny v chladu.

2 Dvěma třetinami těsta vyložte dortovou formu (i po stěnách), zbytek zatím uložte na mrazák. Při vykládání formy můžete z válečku odkrajovat kolečka, klást je těsně vedle sebe a vymačkat.

3 Smíchejte všechny suroviny na nádivku a rozetřete ji do vyložené formy. Třetinou těsta z mrazáku na hrubém struhadle postrouhejte rovnoměrně povrch dortu po celé ploše.

4 Koláč pomalu pečte nejméně půl hodiny při 180 °C. Pak vyzkoušejte špejlí, zda je těsto už propečené. 

KŘEHKÉ TĚSTO. Toto těsto potřebuje vychladit a poté rychle zpracovat; vyplatí se krájet ho na kolečka a ta vytlačovat do formy (viz bod 2). Ještě lepší je koláč druhý den, až se rozleží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Ludmila Bechyňská

Je skvělý, jednou jsem ho upekla na ochutnávku a od té doby ho musím péct na všechny rodinné sešlosti a oslavy. :) Jen jsem v nádivce trochu snížila množství cukru a přidala ořechů. Zdálo se mi to napoprvé moc sladké.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit