0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 132
Do hodiny Snadné Na cca 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5885 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 428 g
Tuky 377 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto je lehké, náplň fantasticky šťavnatá, postup zajímavý = zapíše se vám do sbírky receptů i do paměti výrazným písmem! 

Suroviny

máslo 150 g
+ na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 180 g
moučkový cukr 100 g
žloutek 1 ks
Na nádivku
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
krupicový cukr 180 g
vlašské ořechy 180 g
mleté
bílek 4 ks
sníh

Postup

1

Rozevírací dortovou formu vymastěte a důkladně vysypte jemnou strouhankou. Máslo rozehřejte, nechte zchladnout a pak smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Rychle vypracujte váleček a nechte asi půl hodiny v chladu.

2

Dvěma třetinami těsta vyložte dortovou formu (i po stěnách), zbytek zatím uložte na mrazák. Při vykládání formy můžete z válečku odkrajovat kolečka, klást je těsně vedle sebe a vymačkat.

3

Smíchejte všechny suroviny na nádivku a rozetřete ji do vyložené formy. Třetinou těsta z mrazáku na hrubém struhadle postrouhejte rovnoměrně povrch dortu po celé ploše.

4

Koláč pomalu pečte nejméně půl hodiny při 180 °C. Pak vyzkoušejte špejlí, zda je těsto už propečené. 

KŘEHKÉ TĚSTO. Toto těsto potřebuje vychladit a poté rychle zpracovat; vyplatí se krájet ho na kolečka a ta vytlačovat do formy (viz bod 2). Ještě lepší je koláč druhý den, až se rozleží. 

Související články

Jak loupat ořechy
  • Tipy a triky

Jak loupat ořechy

Během podzimu se v mnoha domácnostech objevují plechy vlašských ořechů pod topením a začnou se ozývat zvuky praskající skořápky. Přinášíme vám jednoduché tipy, jak loupat ořechy, abyste se nenadřeli a nemuseli se uchýlit k postupům Marfušky...
5x ořechová náplň pro sladké pečení
  • Tipy a triky

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně. Pokud jste ještě ten svůj nenašli, vyzkoušejte některý z našich prověřených postupů. Třeba se vám trefíme do vkusu a vy tak...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Ludmila Bechyňská

Je skvělý, jednou jsem ho upekla na ochutnávku a od té doby ho musím péct na všechny rodinné sešlosti a oslavy. :) Jen jsem v nádivce trochu snížila množství cukru a přidala ořechů. Zdálo se mi to napoprvé moc sladké.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit