Ořechový koláč s křupavou drobenkou je nejlepší až druhý den, ovšem jestli vydržíte tak dlouho čekat. Základ tvoří křehké těsto, se kterým musíte pracovat rychle a opatrně, stejně jak uvádíme v postupu. Těsto je lehké, náplň fantasticky šťavnatá, postup zajímavý = zapíše se vám do sbírky receptů i do paměti výrazným písmem!
Suroviny
Postup
Rozevírací dortovou formu vymastěte a důkladně vysypte jemnou strouhankou. Máslo rozehřejte, nechte zchladnout a pak smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Rychle vypracujte váleček a nechte asi půl hodiny v chladu.
Dvěma třetinami těsta vyložte dortovou formu (i po stěnách), zbytek zatím uložte do mrazáku. Při vykládání formy můžete z válečku odkrajovat kolečka, klást je těsně vedle sebe a vymačkat.
Smíchejte všechny suroviny na nádivku a rozetřete ji do vyložené formy. Třetinou těsta z mrazáku na hrubém struhadle postrouhejte rovnoměrně povrch dortu po celé ploše.
Koláč pomalu pečte nejméně půl hodiny při 180 °C. Pak vyzkoušejte špejlí, zda je těsto už propečené.
KŘEHKÉ TĚSTO. Toto těsto potřebuje vychladit a poté rychle zpracovat; vyplatí se krájet ho na kolečka a ta vytlačovat do formy (viz bod 2). Ještě lepší je koláč druhý den, až se rozleží.
Komentáře
Je skvělý, jednou jsem ho upekla na ochutnávku a od té doby ho musím péct na všechny rodinné sešlosti a oslavy. :) Jen jsem v nádivce trochu snížila množství cukru a přidala ořechů. Zdálo se mi to napoprvé moc sladké.